Φούσκωμα στο έντερο, πόνος στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα έχουν γίνει ουσιαστικά αναπόσπαστα στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η διατροφολόγος μας προτείνει τα διατροφικά τρικ που μπορούν να βοηθήσουν!
Όποιος υποφέρει σταθερά ή σποραδικά από δυσκοιλιότητα πιθανότατα έχει δοκιμάσει πολλά «γιατροσόφια». Ανάμεσά τους κάποια φρούτα που θεωρητικά βοηθάνε στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του δυσάρεστου πρηξίματος στην κοιλιά. Κι επειδή το θέμα αφορά πολλούς, ζητήσαμε από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές, να μας βοηθήσει εξηγώντας μας ποιο φρούτο είναι καλύτερο για τη δυσκοιλιότητα: το ακτινίδιο, το σύκο ή ο χουρμάς; Ιδού τα σχόλια και οι απαντήσεις της!
Ακτινίδια για την καλή λειτουργία του εντέρου
«Το ακτινίδιο», μας λέει η Δήμητρα Γλυνού, «δεν έχει άδικα τη φήμη ότι βοηθά στην υγεία του εντέρου. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και εξασφαλίζουν καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές που καταναλώνουμε. Περιέχει όμως και αδιάλυτες φυτικές ίνες που προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, που πρακτικά σημαίνει ότι βοηθούν την κίνηση του εντέρου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα».
Και ακόμη δεν εξαντλήσαμε τα οφέλη του ακτινιδίου σε μία διατροφή φιλική προς το έντερο: «Προτείνω συχνά στους ασθενείς μου το ακτινίδιο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην ακτινιδίνη που περιέχει. Πρόκειται για ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την πέψη και μειώνοντας το φούσκωμα ή τη δυσπεψία. Δρα επίσης ως πρεβιοτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να θρέψει ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου (προβιοτικά) και να υποστηρίξει ένα υγιές μικροβίωμα», συμπληρώνει η Δήμητρα Γλυνού. Όσο για το πώς μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας, η απάντηση είναι απλή: 1-2 φρέσκα ακτινίδια τη μέρα είναι αρκετά για να δούμε βελτίωση στην κινητικότητα του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα.
Σύκα για την καλή λειτουργία του εντέρου
Τα σύκα, παρότι τα βρίσκουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα φρέσκα, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο αποξηραμένα ή σε μορφή μαρμελάδας και είναι ιδανική επιλογή για όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. «Όπως και τα ακτινίδια, έτσι και τα σύκα περιέχουν πολλές διαλυτές φυτικές ίνες που προσθέτουν όγκο και υγρασία στα κόπρανα και βοηθούν στην ομαλή διέλευσή τους στον πεπτικό σωλήνα και συμβάλλουν στην καλή πέψη. Δρουν επίσης ως πρεβιοτικά, θρέφοντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και βελτιώνοντας την ισορροπία της μικροχλωρίδας. Τέλος, περιέχουν φυσικά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφίμων και βελτιώνουν και με αυτόν τον τρόπο την πέψη», εξηγεί η διαιτολόγος.
Τα σύκα μπορούμε να τα καταναλώνουμε φρέσκα όταν είναι στην εποχή τους, αποξηραμένα -αλλά με μέτρο, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη – ή σε μορφή μαρμελάδας. Ένα tip που δίνει η ειδικός είναι να μουλιάζουμε τα αποξηραμένα σύκα σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά να τα προσθέτουμε στα δημητριακά, στα smoothies ή να ακόμη και στη σαλάτα μας. Η διαδικασία αυτή διευκολύνει την πέψη και ενισχύει την καθαρτική τους δράση.
Χουρμάδες για την καλή λειτουργία του εντέρου
Το εξωτικό αυτό φρούτο είναι επίσης γνωστό για την υποστήριξη στη λειτουργία και την υγεία του εντέρου. Όπως τα ακτινίδια και τα σύκα, η… δουλειά γίνεται χάρη στις φυτικές τους ίνες και τα ένζυμα που περιέχουν. «Οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα των εντερικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και να προάγει τη συνολική υγεία του εντέρου. Είναι επίσης μια εξαιρετική λύση για γρήγορη ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας, αφού τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν μια δίνουν το boost που χρειαζόμαστε ενώ δεν περιέχουν επεξεργασμένα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα», προσθέτει η ειδικός.
Όσο για την προσθήκη τους στη διατροφή μας, οι φρέσκοι και οι αποξηραμένοι χουρμάδες είναι οι πιο εύκολοι τρόποι. Όπως και με τα σύκα, μπορούμε να τους μουλιάσουμε στη διάρκεια της νύχτας και να τους προσθέσουμε στο πρωινό ή σε smoothie και να απολαύσουμε την ευεργετική τους δράση στη λειτουργία του εντέρου.
Είναι το ένα φρούτο καλύτερο από τα άλλα για τη δυσκοιλιότητα;
Η ποικιλία και οι συνδυασμοί στην κατανάλωσή τους μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για τη δυσκοιλιότητα, όχι τόσο ως προς το αποτέλεσμα αλλά για να μην βαρεθούμε να τρώμε καθημερινά το ίδιο φρούτο! Πειραματιστείτε με συνδυασμούς και ποσότητες και ανακαλύψτε τι είναι αυτό που καλύπτει τις ανάγκες σας. Προσοχή όμως, ξεκινήστε σταδιακά γιατί αν φουλάρετε φυτικές ίνες τότε μπορεί να ερεθιστεί το έντερο και να αντιμετωπίσετε πρήξιμο ή διάρροια. Στα πάντα μέτρο και δοκιμή μέχρι να βρείτε τις ποσότητες και τους συνδυασμούς που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο στην κοιλιά.