Για πολλές γυναίκες, οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι μία συχνή ενόχληση που παρατηρούμε μεγαλώνοντας. Πρόσφατα πέρασα μία οξεία φάση πόνου στο ισχίο και θα σου πω τι με βοήθησε να τον ξεπεράσω.

Πόνος που με εμπόδιζε στα πρώτα βήματα όταν σηκωνόμουν από το κρεβάτι ή την καρέκλα, που δεν με άφηνε να κοιμηθώ στην αγαπημένη μου πλάγια θέση, που με άγχωνε για το τι μέλλει γενέσθαι… Ο πόνος στο ισχίο είναι ένα συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα στις γυναίκες και η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται κατά την εμμηνόπαυση. Οκ, ας δεχτούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Είναι, όμως, μια κατάσταση όπου ή θα υποφέρουμε ή θα παίρνουμε παυσίπονα για να βγάζουμε τις υποχρεώσεις της ημέρας; Μήπως υπάρχουν λύσεις;

Η συμβουλή της ορθοπεδικού μου

Πηγαίνοντας με τη μαγνητική και την ακτινογραφία που μου είχε ζητήσει ανά χείρας, η ορθοπεδικός, μετά και την κλινική εξέταση, κατέληξε ότι πάσχω από ήπια αρθρίτιδα στα ισχία. Θεραπεία; Να μην πάρω βάρος, να μειώσω τη ζάχαρη και το λευκό αλεύρι (δηλαδή τις τροφές που «θρέφουν» τις φλεγμονές στο σώμα) και να κάνω περισσότερη γυμναστική. «Μα όλα αυτά τα κάνω έτσι κι αλλιώς», ήταν η δική μου απάντηση. «Θα τα κάνεις πιο επισταμένα, γιατί δεν θέλεις να ζεις με τον πόνο. Και φρόντισε να κάνεις γυμναστική με επίβλεψη, ώστε να προστατεύεις τις αρθρώσεις σου, να μην επιδεινωθεί η φλεγμονή και να μην κινδυνεύεις από τραυματισμό σε αυτήν τη φάση», ήταν η απάντησή της.

Ενεργητική αποκατάσταση για πόνους στις αρθρώσεις – και όχι μόνο

Με αυτήν τη διάγνωση, η μόνη λύση που σκέφτηκα ήταν να μιλήσω με μία trainer που εμπιστεύομαι και που μπορεί να με κατευθύνει με ασφάλεια, τη Δρ. Μάντη Περσάκη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ. H Μάντη επισήμανε την ανάγκη να συμβουλευόμαστε πάντα τον ορθοπεδικό μας και με τη σύμφωνη γνώμη του να προχωράμε σε εναλλακτικές θεραπείες όπως είναι η άσκηση. Αφού εγώ είχα ήδη το οκ από την ορθοπεδικό μου, μου πρότεινε το Pilates, διατάσεις και ασκήσεις με το βάρος του σώματος ως την καλύτερη άσκηση για ενεργητική αποκατάσταση για το πρόβλημά μου. Ευτυχώς, είμαι από τις τυχερές όπου υπάρχει στα 3’ από το σπίτι μου ένα από τα 9 studio Pilates by Mandy, οπότε υπήρχε μία εύκολη επιλογή για να ξεκινήσω τη «θεραπεία» μου.

Τι εννοούμε όταν λέμε ενεργητική αποκατάσταση;

Η ενεργητική αποκατάσταση είναι η χρήση μέτριας ή και χαμηλής έντασης δραστηριότητας για την μυική μας αποκατάσταση και χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με τους αθλητές οι οποίοι μετά από έντονη δραστηριότητα αντί για την ξεκούραση επιλέγουν την διατήρηση δραστηριότητας χαμηλής έντασης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ως μέρος της προπόνησης ή μετά το κύριο μέρος της προπόνησης ή του αγώνα ή ακόμα και τις επόμενες ημέρες.  Θεωρείται ένα σταδιακό χαλάρωμα και υποτίθεται πως ενισχύει τους μηχανισμούς αποκατάστασης σε ενεργειακό, μυϊκό και ψυχολογικό επίπεδο.

«Η δεύτερη περίπτωση, που συζητάμε και εμείς σήμερα έχει να κάνει με την χρήση της ενεργητικής αποκατάστασης για την προώθηση της αποκατάστασης από μυϊκές βλάβες. Ένας άνθρωπος δηλαδή με μυοσκελετικά προβλήματα, είτε αυτά είναι στη μέση, είτε στον αυχένα, τα γόνατα, τα ισχία κ.λπ., δεν πρέπει να επιλέγει την ανάπαυση, γιατί αυτό δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Αντιθέτως, υπάρχει ειδικό ασκησιολόγιο για κάθε φάση που μπορεί να βρίσκεται ο πόνος (οξεία, υποξεία ή χρόνια) έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η λειτουργικότητα του ασκούμενου και να δυναμώσουν περιφερειακά οι μυς», μου εξηγεί η Μάντη Περσάκη. «Τα οφέλη της είναι πολλά για τον ασκούμενο. Με την ενεργητική αποκατάσταση βοηθάμε στη διατήρηση της καλής κινητικότητας των αρθρώσεων και αυξάνουμε το εύρος κίνησης. Μειώνουμε τον κίνδυνο ανισορροπιών και τραυματισμών, ενδυναμώνουμε και αυξάνουμε το εύρος κίνησης, προσφέρουμε ανακούφιση και αποβάλλουμε την ένταση των μυών», συμπληρώνει.

Πώς πρέπει να γίνεται η ενεργητική αποκατάσταση

«Αυτής η μορφής αποκατάσταση επιτυγχάνεται με τη σωστή μορφή άσκησης, η οποία δεν θα επιβαρύνει και θα προωθεί την ενδυνάμωση του μυ. Μια τέτοια μορφή είναι η μεθοδολογία του Pilates. Σημαντικό είναι επίσης, όπως ακριβώς σου σύστησε η ορθοπεδικός, να υπάρχει επίβλεψη από έναν καταρτισμένο και έμπειρο προπονητή που θα μπορεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα στις ανάγκες του ασκούμενου», μου εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Πότε να περιμένω αποτελέσματα;

«Βάσει πρωτοκόλλου, μια προπονητική παρέμβαση με σκοπό την αποκατάσταση χρειάζεται 3-6 μήνες για να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, η διαφορά στον ασκούμενο θα είναι αισθητή από τα πρώτα κιόλας μαθήματα και ο ίδιος θα νιώθει την σταδιακή αποκατάσταση που επιτυγχάνεται. Φυσικά έχει να κάνει και με τον κάθε ασκούμενο, την προσπάθεια που κάνει αλλά και την συχνότητα των προπονήσεων», απαντά. Και ναι, έχω να επιβεβαιώσω από το δικό μου παράδειγμα ότι μετά την τρίτη – τέταρτη προπόνηση η άρθρωση άρχισε να «λύνεται», να κοιμάμαι καλύτερα και να μειώσω τα παυσίπονα που έπαιρνα.Και μετά, πώς συνεχίζω για να θωρακίσω τις αρθρώσεις μου από πόνους και φθορά; συνεχίζω την κουβέντα με την ειδικό. «Βάζω την κίνηση και την άσκηση στην καθημερινότητα μου. Θα πρέπει να βρω την μορφή και συχνότητα (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) που μου ταιριάζει και να την ενσωματώσω στην καθημερινή μου ρουτίνα. Το σώμα χρειάζεται κίνηση και όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κίνηση με κανένα φάρμακο», καταλήγει η Μάντη Περσάκη και είμαι αποφασισμένη να την ακούσω.

[mc4wp_form id="278"]