Μια ιστορική ανακάλυψη μόλις αποκάλυψε ένα αδημοσίευτο πορτρέτο του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ζωγραφισμένο με τον ίδιο ως μοντέλο, αυτό το πορτρέτο αποκαλύπτει όχι μόνο την πραγματική του εικόνα, αλλά και μια άμεση σύνδεση με τις τελευταίες μέρες της Κωνσταντινούπολης. Ανακαλύφθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων σε ένα μοναστήρι στην Ελλάδα, στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, μόλις 15 χλμ από το Αίγιο.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η εικόνα που αποκαλύφθηκε δείχνει τη φιγούρα ενός ώριμου άνδρα που φορά τα αυτοκρατορικά διακριτικά (πολυτελές κορδόνι σε ανοιχτόχρωμο χιτώνα και στέμμα με πολύτιμους λίθους) και κρατά ένα σκήπτρο σε σχήμα σταυρού. Ακόμα ο πορφυρός μανδύας κεντημένος σε χρυσό είναι διακοσμημένος με μετάλλια στον οποίο είναι χαραγμένοι δικέφαλοι αετοί με στέμμα ανάμεσα στα δύο κεφάλια τους, τα διακριτικά της οικογένειας των Παλαιολόγων, της τελευταίας βασιλεύουσας δυναστείας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το πορτρέτο μπορεί να χρονολογηθεί με ασφάλεια στα μέσα του 15ου αιώνα μ.Χ., λίγα χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς, και σε αυτό «ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ «προσδιορίζεται κατηγορηματικά», σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο καλλιτέχνης του πορτρέτου είχε ως πρότυπο τον μονάρχη και όχι άλλη εικόνα, οπότε ο πίνακας «μεγάλης καλλιτεχνικής ποιότητας» αντιπροσωπεύει άμεσα τον Κωνσταντίνο.

«Δεν πρόκειται για ένα ιδεαλιστικό πορτρέτο, αλλά για ένα αυθεντικό, που αναπαράγει πιστά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα. Είναι μια γήινη φιγούρα, ένας ώριμος άνθρωπος, με λεπτό πρόσωπο και ατομικά χαρακτηριστικά, που αποπνέει ηρεμία και ευγένεια», αναφέρει η δήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ο ΙΑ’, στέφθηκε αυτοκράτορας στις 6 Ιανουαρίου του 1449 και πέθανε, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ιστορικών, στις 29 Μαΐου του 1453, μαχόμενος εναντίον των Οθωμανών που ήθελαν να κυριεύσουν την Κωνσταντινούπολη (σημερινή Istanbul). Με την Πόλη έπεσε και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όρος που δημιουργήθηκε αργότερα για να τη διαφοροποιήσει από τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το Βυζάντιο ήταν η συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τη διαίρεση της το έτος 395 μ.Χ. σε δύο μέρη, των οποίων οι πρώτοι αυτοκράτορες ήταν ο Ονώριος και ο Αρκάδιος, γιοι του Θεοδοσίου Α’. Η Δυτική Αυτοκρατορία έπεσε λιγότερο από 100 χρόνια αργότερα, αλλά η Ανατολική Αυτοκρατορία διήρκεσε χίλια χρόνια περισσότερο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

[mc4wp_form id="278"]