Ο χρόνιος πόνος είναι μια επίμονη και εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει με αυτόν. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες παρεμβάσεις για τον πόνο, πολλά άτομα αγωνίζονται χωρίς καμία θεραπεία.
Οι γυναίκες βιώνουν υψηλότερα ποσοστά χρόνιου πόνου, όπως και όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Materials δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τη σοβαρότητα του χρόνιου πόνου, παρέχοντας μια εύκολη και προσιτή μέθοδο για τους πάσχοντες να διαχειριστούν την κατάστασή τους πιο αποτελεσματικά. Οι ερευνητές που διερεύνησαν τις σχέσεις μεταξύ του σωματικού λίπους, της διατροφής και του πόνου ανακάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων που ευθυγραμμίζονται με τις Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού πόνου, ιδίως μεταξύ των γυναικών.
Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα αυτά δεν επηρεάστηκαν από το βάρος ενός ατόμου, υποδεικνύοντας ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου, ανεξάρτητα από τη σύσταση του σώματος. Η διδακτορική ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης, Sue Ward,, δηλώνει ότι η μελέτη καταδεικνύει πώς τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως η διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και ανακούφιση του χρόνιου πόνου. «Είναι κοινή γνώση ότι η καλή διατροφή είναι καλή για την υγεία και την ευεξία σας. Αλλά το να γνωρίζετε ότι απλές αλλαγές στη διατροφή σας θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον χρόνιο πόνο θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σας».
«Στη μελέτη μας, η υψηλότερη κατανάλωση βασικών τροφίμων – τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα άπαχα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα εναλλακτικά προϊόντα – σχετιζόταν με λιγότερο πόνο, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για χρόνιο πόνο. Η κατανόηση ότι οι επιλογές τροφίμων και η ποιότητα της διατροφής ενισχύουν την υγεία και μειώνουν τον πόνο είναι ανεκτίμητη. Ειδικότερα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει διαφορετικά τον πόνο στους άνδρες και τις γυναίκες.
«Οι γυναίκες με καλύτερη διατροφή, είχαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου και καλύτερη σωματική λειτουργία. Αλλά αυτή η επίδραση ήταν πολύ ασθενέστερη για τους άνδρες», προσθέτει η Ward.
«Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πιο υγιεινών βασικών ομάδων τροφίμων μπορεί να είναι αυτές που μειώνουν τον πόνο, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε αν η φτωχότερη ποιότητα διατροφής οδηγεί σε περισσότερο πόνο ή αν ο πόνος οδηγεί στην κατανάλωση μιας φτωχότερης ποιότητας διατροφής. «Μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, την ευεξία και τη διαχείριση του πόνου. Και ενώ θα πρέπει να υιοθετούνται εξατομικευμένες στρατηγικές διαχείρισης του πόνου, η υγιεινή διατροφή είναι ένας προσιτός, προσιτός και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης και ακόμη και μείωσης του πόνου».
Πηγή: Cibum