Η Εφορία Αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών, μοιράζεται μαζί μας τα καλά νέα για μια ακόμη ανακάλυψη στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.
Σε μικρή απόσταση από το Ηρώδειο, στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Ν. Καλλισπέρη, εντοπίστηκε στο πλαίσιο επίβλεψης έργου τοποθέτησης δικτύου φυσικού αερίου, εντός σκάμματος πλάτους ενός μόλις μέτρου, άγαλμα από λευκό μάρμαρο, το οποίο αποδίδει γυμνή ανδρική μορφή στον τύπο του Ερμή Ludovisi. Το έργο ήταν τοποθετημένο εντός κατασκευής κτισμένης από ορθογώνιες πλίνθους και βρέθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση.
Ο Ερμής Ludovisi, επίσης παλαιότερα γνωστός ως Mercurio Oratore (Ερμής ο Ρήτορας), είναι ένα ελληνιστικό γλυπτό του θεού Ερμή με τη μορφή του Ερμή Ψυχοπομπού. Είναι φτιαγμένο από πλάγιο μάρμαρο και είναι ένα κάπως λείο ρωμαϊκό αντίγραφο του 1ου αιώνα μ.Χ. σύμφωνα με ένα χάλκινο πρωτότυπο του 5ου αιώνα π.Χ., το οποίο παραδοσιακά αποδίδεται στον νεαρό Φειδία, περίπου το 440 π.Χ., ή εναλλακτικά στον Μύρωνα.
Το πρότυπό του συγκαταλέγεται στις πρώτες γλυπτικές αναπαραστάσεις του Ερμή ως νέου και αγένειου. Το πρώτο τέτοιο εύρημα αποκτήθηκε από τον καρδινάλιο Ludovico Ludovisi για τη συλλογή Ludovisi και έτσι για τα αγάλματα του Θεού Ερμή τέτοιου τύπου έχει υιοθετηθεί αυτή η ονομασία.
Στην περιοχή αυτή, στα νότια της Ακρόπολης, κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος-5ος αιώνας μ.Χ.) είχαν οικοδομηθεί μερικές από τις πλέον περίλαμπες αστικές επαύλεις της Αθήνας. Αυτά τα οικοδομήματα, τεκμήρια μίας πόλης που αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού και προσέλκυσης ευκατάστατων καλλιεργημένων αστών, ήταν πλούσια διακοσμημένα με δάπεδα που έφεραν ψηφιδωτή διακόσμηση και γλυπτά, έργα των περίφημων νεοαττικών εργαστηρίων.
Το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, αφού ολοκλήρωσε την τεκμηρίωση του ευρήματος, μεριμνά για την ασφαλή μεταφορά του στα εργαστήρια συντήρησης, προκειμένου το έργο να λάβει την απαραίτητη φροντίδα.