Οι γιορτές δεν είναι για όλους η καλύτερη εποχή του χρόνου, μάλιστα κάποιοι ανάμεσά μας τις βιώνουν με μελαγχολία ή ακόμη και με «φόβο» για όλα τα αγχωτικά συναισθήματα που μπορεί να τις συνοδεύουν.

Κάποιοι από εμάς μπαίνουμε σε mood Χριστουγέννων κάπου εκεί που βγαίνει η καθιερωμένη διαφήμιση του Jumbo! Στολίδια, χαρά, τραγούδια, καλή διάθεση, παρέες, οικογένεια, ακόμη και η καθημερινότητα μοιάζει λίγο πιο λαμπερή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο. Ωστόσο δεν υποδέχονται όλοι με χαρά τις γιορτές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βιώνουν έντονα το Christmas blues, τη μελαγχολία των γιορτών, που δυσανασχετούν με την «υποχρεωτική» γιορτινή διάθεση, που υπομένουν σιωπηλά μέχρι να τελειώσουν αυτές οι μέρες.

«Η περίοδος των γιορτών συνήθως φέρνει μαζί της χαρά, γιορτές και συντροφιά, αλλά για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι μια δύσκολη και φορτωμένη εποχή. Ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν άγχος ή μελαγχολία, οι γιορτές μπορούν να γίνουν μια περίοδος έντονου συναισθηματικού φορτίου. Η πίεση για να είμαστε ευτυχισμένοι, να βρούμε τον «τέλειο» δώρο ή να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων μπορεί να εντείνει το άγχος και να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης ή μελαγχολίας», συμφωνεί η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή, BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια. «Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματα και να ζήσεις τις γιορτές με περισσότερη ηρεμία και ισορροπία».

6 συμβουλές από την ψυχολόγο για να μειώσουμε το άγχος και την πίεση τις ημέρες των γιορτών

Πες «όχι» αν νιώθεις πίεση

Αν η προσπάθεια να είσαι παρούσα σε όλα και για όλους στερεί από τις γιορτές τη χαρά, μην διστάσεις να πεις «όχι» σε κάποιες προσκλήσεις. Αυτό δίνει την ευκαιρία να περάσεις χρόνο μόνο με φίλους ή συγγενείς που εσύ επιθυμείς, όταν τα προγράμματα είναι πιο ανοιχτά και οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να είναι πιο προσωπικές και ουσιαστικές.

Θέσε όρια σε ανεπιθύμητες συζητήσεις

Όταν δεις ότι η συζήτηση αρχίζει να παίρνει μία δυσάρεστη για σένα τροπή, απομακρύνσου από την κατάσταση ή βγες έξω μέχρι να επικρατήσει ψυχραιμία. Αν η ανησυχία επικεντρώνεται στο να σε «ανακρίνουν» φίλοι και οικογένεια για θέματα όπως η προσωπική κατάσταση ή κάποιο δύσκολο γεγονός που έζησες πρόσφατα, έχεις κάποιες επιλογές.

Μπορεί να βοηθήσει να προετοιμάσεις κάποιες απαντήσεις σε αναμενόμενες ερωτήσεις πριν από τις γιορτινές συγκεντρώσεις, ώστε να μην βρεθείς να παλεύεις για το τι θα πεις. Μπορείς να αλλάξεις θέμα αν δεν θέλεις να συζητήσεις κάτι συγκεκριμένο. Τέλος, μπορείς απλώς να ενημερώσεις κάποιον ότι το θέμα που φέρνει είναι ευαίσθητο και δεν θέλεις να το συζητήσεις.

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου

Το πρώτο βήμα στη διαχείριση του άγχους και της μελαγχολίας είναι να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις έτσι κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς πολλές φορές οι κοινωνικές πιέσεις και οι προσωπικές προσδοκίες δημιουργούν αυξημένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Δεν χρειάζεται να κρύβεις ή να ντρέπεσαι για τα συναισθήματά σου, αντίθετα, δώσε χώρο να εκφραστούν με υγιή τρόπο.

Οργάνωσε και προγραμμάτισε τον χρόνο σου

Η οργάνωση μπορεί να μειώσει το άγχος. Δημιουργώντας μια λίστα με τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες που πρέπει να ολοκληρώσεις, θα νιώσεις ανακούφιση. Αντί να αναβάλλεις, προσπάθησε να χωρίσεις τα καθήκοντα σε μικρότερα κομμάτια και να τα ολοκληρώνεις βήμα-βήμα.

Επίσης, όρισε χρονικά όρια για τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες. Το να υπερφορτώσεις το πρόγραμμα με εκδηλώσεις και κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση και άγχος. Επίλεξε προσεκτικά ποιες στιγμές θέλεις να αφιερώσεις στους άλλους και ποιες στο να χαλαρώσεις και να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες

Μην περιμένεις την τελειότητα από τον εαυτό σου ή τους άλλους. Οι γιορτές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να είναι σημαντικές. Είναι πιο σημαντικό να είσαι παρών και να απολαμβάνεις τη στιγμή παρά να επικεντρώνεσαι σε κάθε λεπτομέρεια. Αποδέξου ότι τα πάντα δεν θα πάνε πάντα όπως τα έχεις σχεδιάσει και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Επικεντρώσου στις σχέσεις και τη σύνδεση

Αν και οι γιορτές συχνά επικεντρώνονται στις υλικές πτυχές, όπως τα δώρα και τα φαγητά, το πραγματικό νόημα των γιορτών είναι η σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω σου. Δώσε προτεραιότητα στις ουσιαστικές στιγμές με φίλους, οικογένεια ή και με τον εαυτό σου. Αν αισθάνεσαι μοναξιά ή απομόνωση, κάνε ένα βήμα και επικοινώνησε με τους γύρω σου. Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση των άλλων μπορούν να σου προσφέρουν σημαντική στήριξη.

Και για το τέλος, μία χρήσιμη επισήμανση

«Αν το άγχος ή η μελαγχολία γίνονται πολύ έντονα, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Η υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πολύτιμη για την κατανόηση των αιτίων του άγχους και τη δημιουργία στρατηγικών διαχείρισης. Ενώ οι διακοπές μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς για πολλούς, έρχονται επίσης με μοναδικές προκλήσεις. Είτε παλεύεις με άγχη, μοναξιά, είτε οικονομική πίεση, είναι σημαντικό να δώσεις προτεραιότητα στην ευημερία σου. Θέτοντας όρια, δείχνοντας κατανόηση στον προϋπολογισμό και αναζητώντας υποστήριξη από άλλους, μπορείς να κάνεις την περίοδο των διακοπών πιο διαχειρίσιμη. Θυμήσου, οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να είναι ουσιαστικές. Φρόντισε τον εαυτό σου και βρες τρόπους να απολαύσεις την εποχή με έναν τρόπο που εσένα σου ταιριάζει», τονίζει η ψυχολόγος.

[mc4wp_form id="278"]