Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και εξαφανίζεται σταδιακά η στήριξη των ιστών. Αυτό σημαίνει πως δημιουργείται βαρύτητα που επηρεάζει το περίγραμμα του προσώπου, και χαλάρωση του δέρματος που κάνει την όψη σας να μοιάζει πιο «κουρασμένη».
Για να μειώσετε τα σημάδια του χρόνου στην επιδερμίδα σας δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε στον πλαστικό χειρουργό αν δεν το επιθυμείτε. Εκτός από την αντιγηραντική ρουτίνα περιποίησης, η σωστή διατροφή είναι σύμμαχος για την καταπολέμηση της χαλαρότητας. «Μια μέρα κοιτάζεστε στον καθρέφτη και νιώθετε ότι κάτι έχει αλλάξει. Αυτό συμβαίνει γιατί με τον καιρό χάνουμε, εκτός από κολλαγόνο, ελαστίνη, δύο βασικές πρωτεΐνες για τη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος», λέει στο Telva.com φαρμακοποιός και διατροφολόγος ειδικός, María José Cachafeiro.
Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά περίπου 1% κάθε χρόνο. Επιπλέον, «το δέρμα υποφέρει από έλλειψη σφριγηλότητας λόγω του οξειδωτικού στρες, των ελεύθερων ριζών που παράγονται από την ηλιακή ακτινοβολία και της ρύπανσης που καταστρέφουν τα κύτταρα και διασπούν το κολλαγόνο», εξηγεί η ειδικός. Επίσης, η γλυκοζυλίωση μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση, επειδή η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί βλάβη στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. «Αν φανταστούμε το κολλαγόνο ως ένα εύκαμπτο ελατήριο, η γλυκοζυλίωση κάνει αυτό το ελατήριο να γίνει άκαμπτο και εύθραυστο, χάνοντας την ικανότητά του να τεντώνεται και να επιστρέφει στη θέση του. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα αρχίζει να γίνεται λιγότερο σφριγηλό, χάνει την ελαστικότητα και εμφανίζονται ρυτίδες», επισημαίνει η María José Cachafeiro.
Επιπλέον, υπάρχουν συνήθειες που δεν βοηθούν, όπως οι διατροφικές ελλείψεις γιατί «χωρίς επαρκή αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και υγιή λίπη, οι ίνες του δέρματος χάνουν υποστήριξη και ελαστικότητα εκτός από την έλλειψη ενυδάτωσης», εξηγεί.
Οι τροφές που βελτιώνουν τη χαλαρότητα του δέρματος
Η διατροφή είναι σύμμαχος για την καταπολέμηση της χαλαρότητας. Και αυτές οι τροφές έχουν την ικανότητα να θρέφουν το δέρμα από μέσα και να το βοηθούν να παραμείνει πιο σφριγηλό, ενυδατωμένο και προστατευμένο.
Σολομός και λιπαρά ψάρια: Πλούσιος σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός βοηθά στη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών και βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος ενώ προστατεύει από φλεγμονές. Επιπλέον, είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας
Αυγά: Περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, «η χολίνη που παρέχουν ενισχύει την κυτταρική δομή, ενώ η βιοτίνη βελτιώνει τον φραγμό του δέρματος», λέει η María José Cachafeiro.
Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα συστατικό που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα σας.
Αβοκάντο: Τα υγιή λίπη του ενυδατώνουν από μέσα και διατηρούν τον φραγμό του δέρματος εύκαμπτο, ενώ η βιταμίνη Ε δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.
Ξηροί καρποί και σπόροι: Όχι μόνο παρέχουν υγιή λίπη, αλλά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σελήνιο, δύο μέταλλα που προάγουν την επισκευή των κυττάρων και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, ένα πρόσθετο όφελος από αυτό των υγιών λιπαρών.
Σπανάκι: Το σπανάκι είναι απαραίτητο λαχανικό για το δέρμα. Περιέχει βιταμίνη Κ, λουτεΐνη και αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την κυκλοφορία και την ελαστικότητα.
Ντομάτα: «Είναι σαν μια εσωτερική αντηλιακή ασπίδα χάρη στο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου και βελτιώνει τη σφριγηλότητά του», λέει η María José Cachafeiro. Επιπλέον, έχουν βιταμίνη C, κλειδί για το κολλαγόνο.
Κουρκουμάς: Περιέχει κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου.
Πηγή: Bovary