Η εξέχουσα Αφγανή σκηνοθέτιδα Roya Sadat, της οποίας η τελευταία ταινία “Sima’s Song” παίζει στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Αραβίας της Σαουδικής Αραβίας, καταγγέλλει ότι της απαγορεύτηκε η είσοδος στο βασίλειο για να παρουσιάσει την ταινία, παρά το γεγονός ότι της εκδόθηκε βίζα για τη Σαουδική Αραβία.

Η Sadat σε ένα email στο Variety, είπε ότι επρόκειτο να ταξιδέψει στη Τζέντα, την πόλη της Σαουδικής Αραβίας στην ανατολική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας όπου διεξάγεται το φεστιβάλ, στις 3 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει και να παρουσιάσει την ταινία της. «Αλλά μου αρνήθηκαν την επιβίβαση επειδή η Σαουδική Αραβία δεν δέχεται αφγανικά διαβατήρια που ανανεώνονται μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία», πρόσθεσε. «Αυτό εγείρει ένα βασικό ερώτημα: εάν τέτοια διαβατήρια δεν γίνονται δεκτά, γιατί να εκδίδονται βίζες;», συνέχισε η Sadat, επισημαίνοντας. «Χορηγήθηκε η βίζα, για να απορριφθεί αργότερα; Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις στην Τζέντα, τελικά δεν μου επετράπη να ταξιδέψω», σημείωσε.

Οι εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για επιβεβαίωση και σχόλιο. Σε ένα επόμενο email, η Sadat είπε ότι ήταν βαθιά απογοητευμένη από δύο ζητήματα σε αυτή τη φαινομενικά παράλογη κατάσταση. «Πρώτον, αυτές [οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας] αρνήθηκαν να τιμήσουν τη βίζα που εξέδωσαν οι ίδιοι», είπε. «Δεύτερον, η υποκρισία είναι κραυγαλέα», συνέχισε η Sadat. «Οι Ταλιμπάν, που έχουν τα ίδια διαβατήρια με το δικό μου και εκατομμύρια άλλοι Αφγανοί, δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους περιορισμούς», πρόσθεσε.

Η Sadat σημείωσε ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν Sirajuddin Haqqani, ένας τρομοκράτης που έχει οριστεί από τις ΗΠΑ και έχει χρηματική αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο κεφάλι του, φέρεται να επισκέφτηκε πρόσφατα τη Σαουδική Αραβία, ειδικά ταξίδεψε στη Τζέντα και στην Κάαμπα στην Ιερή Πόλη της Μέκκας, η οποία είναι η πιο όμορφη πόλη του Ισλάμ, το πιο σημαντικό τζαμί για προσκύνημα».

«Σε αυτόν, έναν τρομοκράτη, επετράπη η είσοδος, ενώ σε εμένα, μία καλλιτέχνιδα, απαγορεύτηκε η είσοδος», κατήγγειλε η Sadat. «Σκέφτηκα να αποσύρω την ταινία μου από το φεστιβάλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την πολιτική», είπε η Sadat, η οποία τώρα εδρεύει στις ΗΠΑ. «Ωστόσο, από σεβασμό για τους δύο ηθοποιούς και τον παραγωγό, που είχαν ήδη φτάσει στη Τζέντα, αποφάσισα να το αφήσω να πάει», πρόσθεσε.

Το “Sima’s Song”, το οποίο ακολουθεί έναν πλούσιο κομμουνιστή και μια φτωχή μουσουλμάνα καθώς περιηγούνται στη σοσιαλιστική μετάβαση της χώρας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής και της εμφάνισης αντι-σοβιετικών κινημάτων αντίστασης, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο τον περασμένο μήνα.

Αποτελεί μια πρωτοποριακή φιγούρα στον κινηματογράφο του Αφγανιστάν και η καριέρα της Sadat καλύπτει την ταραχώδη εξέλιξη της κινηματογραφικής παραγωγής στην πατρίδα της, γράφοντας το πρώτο της σενάριο κατά τη διάρκεια του αρχικού καθεστώτος των Ταλιμπάν -όταν η προβολή ταινιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημόσιες μαστιγώσεις- για να γίνει μια από τους πιο εξέχοντες σκηνοθέτες του Αφγανιστάν.

Πηγή: Variety

[mc4wp_form id="278"]