Τα φασόλια και ο αρακάς κατατάσσονται ως το καλύτερο υποκατάστατο του κρέατος και του γάλακτος από άποψη διατροφής, υγείας, περιβάλλοντος και κόστους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του UCL και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, διαπίστωσε ότι τα όσπρια υπερτερούν έναντι των επεξεργασμένων προϊόντων όπως τα φυτικά burger και γάλατα. Το κρέας που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο βρέθηκε να είναι η χειρότερη αντικατάσταση λόγω της έλλειψης ωφελειών για την υγεία και του υψηλού κόστους -ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των πιθανών μειώσεων του κόστους και των επενδύσεων.

Τα ευρήματα παρέχουν υποστήριξη για δημόσιες πολιτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση της πρόσληψης ελάχιστα επεξεργασμένων υποκατάστατων κρέατος και γάλακτος. Η μελέτη συνδύασε εκτιμήσεις διατροφής, υγείας, περιβάλλοντος και κόστους για να συγκρίνει τις επιπτώσεις του κρέατος και του γάλακτος με προϊόντα αντικατάστασης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν παραδοσιακά προϊόντα όπως το τόφου και το τέμπεχ, επεξεργασμένα εναλλακτικά προϊόντα όπως τα χορτοφαγικά μπιφτέκια και τα φυτικά γάλατα, μελλοντικά προϊόντα όπως το μοσχαρίσιο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, καθώς και μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σόγια και ο αρακάς.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως η σόγια, ο αρακάς και τα φασόλια, είναι καταλληλότερα για την αντικατάσταση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επιλογή των οσπρίων αντί του κρέατος και του γάλακτος θα μείωνε τις διατροφικές ανισορροπίες σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κατά το ήμισυ και τη θνησιμότητα από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή κατά το ένα δέκατο.

Εν τω μεταξύ, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διαιτών, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η χρήση γης και η χρήση νερού, θα μειωθούν περισσότερο από το ήμισυ και το κόστος περισσότερο από το ένα τρίτο. Παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν στην πρώτη θέση, τα επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα μπιφτέκια λαχανικών και τα φυτικά γάλατα, εξακολουθούσαν να οδηγούν σε σημαντικά οφέλη κατά την αντικατάσταση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ωστόσο, η μείωση των εκπομπών και η βελτίωση της υγείας ήταν κατά ένα πέμπτο έως ένα τρίτο μικρότερη από ό,τι όταν επιλέγονται μη επεξεργασμένα όσπρια, ενώ το κόστος για τον καταναλωτή ήταν κατά ένα δέκατο υψηλότερο από εκείνο των σημερινών διαιτών.

Ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα ήταν για το κρέας που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο. Παρά τις υψηλές αβεβαιότητες, τα υπάρχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι δεν είναι ανταγωνιστικό προϊόν – ακόμη και για το κανονικό κρέας. Με τις τρέχουσες τεχνολογίες, οι εκπομπές του μπορεί να είναι τόσο υψηλές όσο αυτές των μπιφτεκιών από βοδινό κρέας με κόστος έως και 40.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία όταν αναπαράγει το βοδινό κρέας θα ήταν εξίσου άσχημες.

Αν και το κόστος και οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν με πιο αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής, αυτό θα απαιτούσε τόσο σημαντικές επενδύσεις όσο και τεχνολογικές εξελίξεις.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]