Συζητώντας τις προάλλες με φίλες μου που είναι στην εμμηνόπαυση, άκουγα ότι το καλοκαίρι είναι η χειρότερη εποχή αναφορικά με τα συμπτώματα. Από περιέργεια το έψαξα – και αυτό που βρήκα μάλλον διαψεύδει την κοινή πεποίθηση!

Ένα από τα διαβόητα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, αυτό το ξαφνικό «κύμα ζέστης» που σε κατακλύζει, ανεβάζει τη θερμοκρασία σου και ιδρώνεις. Τι πιο λογικό απ’ το να σκεφτείς ότι αν αυτό συμβαίνει καλοκαίρι, με τις ανάλογες υψηλές θερμοκρασίες, θα υποφέρεις διπλά. Κι όμως, όπως λένε ειδικοί, ο χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολη εποχή για τις γυναίκες που βιώνουν τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης.

«Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορούν να συμβαίνουν όλον τον χρόνο, ωστόσο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές κατά τους χειμερινούς μήνες», σχολιάζει η Αμερικανίδα Dr. Katie Barber, γενική γιατρός, με εξειδίκευση στην εμμηνόπαυση και η οποία αποτελεί μέλος της ομάδας που «τρέχει» την εκστρατεία Language Of Menopause. «Καθώς τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και τα τζάκια καίνε, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να αρχίσουν να γίνονται ανυπόφορα», υπογραμμίζει.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να γίνουν χειρότερα τον χειμώνα

Εξάψεις

«Οι εξάψεις που σχετίζονται με τη μείωση των οιστρογόνων συσχετίζονται με την αίσθηση θερμοκρασίας στον υποθάλαμο», εξηγεί η γενική ιατρός Dr.HarrietConnell. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία και εφίδρωση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι συχνές μεταβάσεις μεταξύ ψυχρού εξωτερικού περιβάλλοντος και θερμαινόμενων εσωτερικών χώρων μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικά κύματα θερμότητας, κάνοντας τις εξάψεις πιο έντονες και πιο ενοχλητικές».

Δεν είναι όμως μόνο η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας, αλλά και οι συνήθειες που έχουμε τον χειμώνα στη διατροφή μας. Όταν έξω έχει κρύο τρώμε πιο λιπαρές, πικάντικες τροφές και ζεστές σούπες, που ενδεχομένως συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πόνοι στις αρθρώσεις

Οι πόνοι στα κόκκαλα και τις αρθρώσεις είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, το οποίο επιδεινώνεται από την υγρασία και το κρύο. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες, ο κρύος αέρας, η βροχή και οι χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να σημαίνουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα, το μοναδικό «φάρμακο» για τους πόνους αυτούς καθώς μεγαλώνουμε.

Ξηρότητα και κνησμός στο δέρμα

Η πτώση των οιστρογόνων επηρεάζει το δέρμα μας, που το νιώθουμε πιο ξηρό και μας ταλαιπωρεί με κνησμό και ήπια απολέπιση. Η εναλλαγή μεταξύ του κρύου εξωτερικού αέρα και της ξηρής ζέστης μέσα στα σπίτια και τους χώρους εργασίας επιτείνουν την ξηροδερμία και τη φαγούρα που τη συνοδεύει.

Δυσκολίες στον ύπνο

Ξέρεις την παροιμία «ενός κακού, μύρια έπονται»; Ε, εδώ κολλάει μια χαρά! Δεν φτάνει που σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας ο καλός και ξεκούραστος ύπνος αποτελεί πρόκληση, έχουμε και το κρύο που κάνει πιο περίπλοκη την υπόθεση. Κουκουλωνόμαστε γιατί κρυώνουμε όταν πέφτουμε στο κρεβάτι και ξυπνάμε τη νύχτα λουσμένες στον ιδρώτα γιατί παραζεσταθήκαμε…

Απλά το αποδεχόμαστε ή μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Πάντα υπάρχουν λύσεις που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να τα κάνουν λιγότερο ενοχλητικά. Εάν είστε κι εσείς σε μία παρόμοια φάση ζωής, υποδεχτείτε χωρίς άγχος τον χειμώνα και υιοθετήστε τις παρακάτω καλές συνήθειες.

Πίνετε πολύ νερό: Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της έντασης των εξάψεων. Ένα ντους με χλιαρό νερό πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να κάνει θαύματα.

Φροντίστε τις αρθρώσεις σας: Εάν υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας σχετικά με συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα. Εάν βγαίνετε έξω για άσκηση στον κρύο καιρό βοηθάει να κρατάτε τις πονεμένες αρθρώσεις ζεστές με έναν επίδεσμο ή μία επιπλέον στρώση ρούχων.

Μειώστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας: Ανεξάρτητα από την εμμηνόπαυση, η πολλή ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν βοηθάει στον καλό και ξεκούραστο ύπνο. Φροντίστε να κλείνετε την κεντρική θέρμανση δυο με τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε και εάν το σκέπασμά σας είναι βαρύ, αντικαταστήστε το με ελαφρύτερες κουβέρτες που θα μπορείτε να προσθέτετε και να αφαιρείτε σύμφωνα με τη θερμοκρασία σας.

Ενυδατώστε το δέρμα σας: Η ξηροδερμία και ο κνησμός αντιμετωπίζονται με ενυδατικές κρέμες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ ή ceramides, συστατικά που βοηθούν κλειδώνοντας την υγρασία και ενισχύοντας τον δερματικό φραγμό. Ένα τρικ για να διατηρείτε το δέρμα σας πιο ενυδατωμένο είναι να απλώνετε μια πλούσια κρέμα αμέσως μετά το ντους, προτού στεγνώσει εντελώς η επιδερμίδα σας.

Μην σας παίρνει από κάτω!

Εμμηνόπαυση είναι και θα περάσει. Μπορεί εδώ -και σε πολλά ακόμη σχετικά άρθρα- να αναφέρουμε όλα τα δύσκολα που μπορεί να συμβούν αυτήν την περίοδο, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία ακόμη φυσιολογική φάση της ζωής μας. Την αποδεχόμαστε, την αγκαλιάζουμε όπως επιτυχημένα λένε οι αγγλόφωνοι φίλοι μας και προχωράμε μπροστά!

[mc4wp_form id="278"]