Το λένε σχεδόν όλοι οι ειδικοί ότι το άγχος μπορεί να έχει τρομερό αντίκτυπο στην υγεία, τόσο προκαλώντας καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικές και άλλες που όπως είναι αναμενόμενο οδηγούν σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Ικαρία ανήκει στις μπλε ζώνες, όπου οι άνθρωποι ζουν μέχρι τα 100. Αυτό συμβαίνει καθώς εκεί οι άνθρωποι ζουν με πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σημαντικά λιγότερο άγχος. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η διατροφή τους, η οποία περιλαμβάνει κυρίως όσπρια, σιτηρά, βότανα, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά κ.α
Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι σε γενικές γραμμές, χαμηλότερο άγχος καθώς και υψηλότερα επίπεδα ευεξίας, καλύτερο ύπνο, και ακόμη καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και ανοσοποιητική λειτουργία, απολαμβάνουν κυρίως οι αισιόδοξοι. Και τώρα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το να είσαι αισιόδοξος συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάρκεια ζωής σχεδόν 160.000 γυναικών ηλικίας μεταξύ 50 και 79 ετών για μια περίοδο 26 ετών. Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες ολοκλήρωσαν ένα μέτρο αισιοδοξίας που αναφέρουν μόνες τους. Οι γυναίκες με τις υψηλότερες βαθμολογίες στο μέτρο κατηγοριοποιήθηκαν ως αισιόδοξες, ενώ όσες είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία θεωρήθηκαν απαισιόδοξες. Στη συνέχεια, το 2019, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες που ζούσαν ακόμη. Εξέτασαν επίσης τη διάρκεια ζωής των συμμετεχόντων που είχαν πεθάνει. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα ενενήντα τους. Οι ερευνητές αναφέρονται σε αυτό ως «εξαιρετική μακροζωία», λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέση διάρκεια ζωής για τις γυναίκες είναι περίπου 83 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.
Όπως αναφέρει η Fuschia Sirois, Καθηγήτρια Κοινωνικής & Ψυχολογίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Durham, στο TheConversation, αυτό που κάνει αυτά τα ευρήματα ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν ακόμη και μετά από συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που είναι γνωστό ότι προβλέπουν μακροζωία, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου εκπαίδευσης και της οικονομικής κατάστασης, της εθνικότητας και του αν ένα άτομο έπασχε από κατάθλιψη ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Μια ακόμη μελέτη που εξέτασε τόσο άνδρες όσο και γυναίκες διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας απολάμβαναν μια διάρκεια ζωής που ήταν μεταξύ 11% και 15% μεγαλύτερη από εκείνα που ήταν λιγότερο αισιόδοξα.
Όπως είναι γνωστό έως τώρα, η αισιοδοξία συνδέεται με την υγιεινή διατροφή, την σωματική δραστηριότητα και την απουσία επιβλαβών συνηθειών, όπως το κάπνισμα. Ωστόσο, η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής αντιπροσώπευε μόνο το 24% της σχέσης μεταξύ αισιοδοξίας και μακροζωίας. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη μακροζωία για τους αισιόδοξους.
Ένας άλλος πιθανός λόγος, σύμφωνα με την ειδικό, μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο οι αισιόδοξοι διαχειρίζονται το άγχος, καθώς πολλές φορές χρησιμοποιούν προσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης που τους βοηθούν να επιλύσουν την πηγή του άγχους ή να βλέπουν την κατάσταση με λιγότερο αγχωτικό τρόπο.
«Τέτοιου είδους προσεγγίσεις είναι γνωστό ότι μειώνουν τα συναισθήματα του στρες, καθώς και τις βιολογικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν νιώθουμε άγχος. Είναι αυτές οι βιολογικές αντιδράσεις στο στρες, όπως η αυξημένη κορτιζόλη (μερικές φορές αποκαλούμενη «ορμόνη του στρες»), ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση και η εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με την πάροδο του χρόνου και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις», λέει. Επίσης, μελέτες έχουν βρει πως συνήθως οι αιωνόβιοι διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης και ουρικού οξέος από τα εξήντα τους και μετά.
Ακόμα όμως κι αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των αισιόδοξων, η Sirois υποστηρίζει ότι η αισιοδοξία μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να καλλιεργηθεί κάνοντας απλές ασκήσεις. «Για παράδειγμα, η οπτικοποίηση και μετά το γράψιμο για τον «καλύτερο δυνατό εαυτό» σας (μια μελλοντική εκδοχή του εαυτού σας που έχει πετύχει τους στόχους σας) είναι μια τεχνική που οι μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αισιοδοξία, τουλάχιστον προσωρινά. Αλλά για καλύτερα αποτελέσματα, οι στόχοι πρέπει να είναι θετικοί και λογικοί, και όχι απλώς ευσεβείς πόθοι. Ομοίως, η απλή σκέψη για θετικά μελλοντικά γεγονότα μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική για την τόνωση της αισιοδοξίας», λέει.
Πηγή: Cibum