Η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου απαγορεύει τη χρήση εξωτικών δερμάτων όπως κροκόδειλου και φιδιού σε συλλογές επιδείξεων – καθιστώντας την την πρώτη από τις «τέσσερις μεγάλες (big four)» που το κάνει.
Ο αναπληρωτής διευθυντής πολιτικής και δέσμευσης του British Fashion Council (BFC), David Leigh-Pemberton, ανακοίνωσε την απαγόρευση αυτή την εβδομάδα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, επεκτείνοντας την απαγόρευση χρήσης γούνας, η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι. Οι σχεδιαστές της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου – πολλοί από τους οποίους είναι μικρότεροι και λιγότερο εδραιωμένοι από τους γίγαντες πολυτελείας που παρουσιάζονται στο Παρίσι και το Μιλάνο – τείνουν να μην χρησιμοποιούν εξωτικά δέρματα στις συλλογές τους ούτως ή άλλως, αλλά η κίνηση εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Το Λονδίνο ακολουθεί τα βήματα της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης, η οποία απαγόρευσε τα εξωτικά δέρματα και τα φτερά τον Μάρτιο (η Κοπεγχάγη είχε επίσης εφαρμόσει στο παρελθόν απαγόρευση της γούνας το 2022).
Ο κλάδος έχει απομακρυνθεί ευρέως από τη γούνα, με μεγάλες μάρκες, από την Gucci έως τη Chanel, να θέτουν απαγορεύσεις. Ωστόσο, η μόδα παραμένει διχασμένη σχετικά με τη χρήση εξωτικών δερμάτων, τα οποία είναι πιο σπάνια και θεωρούνται από πολλούς ως η επιτομή της πολυτέλειας. Η Chanel από πολύ νωρίς, απαγόρευσε τα εξωτικά προϊόντα ήδη από το 2018. Η Marc Jacobs ήταν μια από τις πιο πρόσφατες μάρκες που εφάρμοσε την απαγόρευση τον Μάιο του 2024. (Αν και συγκεκριμένα, καμία από αυτές δεν είναι γνωστή για τις εξωτικές τσάντες δέρματος.)
Εν τω μεταξύ, η Kering, η οποία έχει απαγορεύσει τις γούνες, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί εξωτικά δέρματα, όπως και η Prada. Η Hermés και η LVMH δεν απαγορεύουν ούτε τη γούνα ούτε τα εξωτικά δέρματα. Ορισμένοι υποστηρικτές της βιωσιμότητας υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα από δέρμα φιδιού μπορούν να είναι καλά για το περιβάλλον εάν η συγκεκριμένη φυλή θεωρείται χωροκατακτητικό είδος.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η βρετανική Vogue μίλησε στην Gabriela Hearst για την εισαγωγή του δέρματος πύθωνα στη συλλογή της Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025, που προέρχεται από την εταιρεία υλικών Inversa με έδρα τη Φλόριντα. Η ιταλική μάρκα αθλητικών παπουτσιών P448 χρησιμοποιεί επίσης το δέρμα του πύθωνα της Βιρμανίας στα αθλητικά της παπούτσια. Ωστόσο, η απαγόρευση του BFC έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.
Η Peta διαμαρτύρεται στις εβδομάδες μόδας, καταρρίπτοντας στις πασαρέλες επιδείξεις επωνυμιών που χρησιμοποιούν δέρμα, εξωτικό δέρμα και γούνα. «Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Peta επικοινώνησαν με το BFC, ζητώντας αυτή την προοδευτική κίνηση», δήλωσε η Αντιπρόεδρος εταιρικών έργων της Peta, Yvonne Taylor. «Χαιρετίζουμε τους συμπονετικούς Βρετανούς σχεδιαστές που βοήθησαν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής».
Πηγή: Vogue Business