Η μείωση της βιασύνης σε μια συζήτηση μπορεί να την κάνει πιο ευχάριστη, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Bruce Hood από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να εφαρμόζει αυτή τη συνήθεια συναισθηματικής νοημοσύνης.

Ο Γάλλος συγγραφέας Charles Perrault έχει πει ότι, αν και η αναμονή δεν είναι ευχάριστη, το να βιάζεσαι δεν σε βοηθάει να προχωρήσεις πιο γρήγορα, γιατί για να γίνουν ορισμένα πράγματα χρειάζονται χρόνος και ηρεμία. Σήμερα, η ηρεμία είναι κάτι πολύτιμο. Μέσα στη βιασύνη και την καθημερινή πίεση, είναι δύσκολο να τη διατηρήσουμε. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που στερούν αυτή τη λίγη ηρεμία που έχει για όλους μας τόσο μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό, όταν συναντάς κάποιον που μπορεί να σου μεταδώσει αυτή την ηρεμία, χωρίς άγχη και ένταση, νιώθεις ευχάριστα. Καθημερινά, επικοινωνούμε με πολλούς ανθρώπους: συναδέλφους, γείτονες, μέλη της οικογένειας, τον σύντροφό μας ή τα παιδιά μας. Η ηρεμία είναι το συστατικό που μπορεί να ενισχύσει οποιαδήποτε συζήτηση.

Είστε άτομο που μεταδίδει ηρεμία;

Σύμφωνα με τον Bruce Hood, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο είναι κάτι που κάνουμε όλοι τακτικά και είναι η ιδανική ευκαιρία για να εξασκηθούμε στην ενεργητική ακρόαση.

Αυτή η τεχνική σημαίνει ότι ακούμε περισσότερο από όσο μιλάμε, κάνοντάς τη συζήτηση πιο φυσική και ενδιαφέρουσα. Και τα δύο μέρη εμπλέκονται και ακούνε χωρίς να βιάζονται να μιλήσουν. Αυτού του είδους οι συζητήσεις δημιουργούν ηρεμία, γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα μιλήσει. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που ασκούν ενεργητική ακρόαση θεωρούνται πιο ευχάριστοι. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να σωπαίνουμε, αλλά να δίνουμε προσοχή στον άλλον, κάνοντας ενδιαφέροντα σχόλια και ερωτήσεις.

Το απλό κόλπο συναισθηματικής νοημοσύνης για να μεταφέρετε ηρεμία στους άλλους

Λέγεται ότι ο ήρεμος άνθρωπος είναι εκείνος που παίρνει το χρόνο του, δεν είναι νευρικός ή αγχωμένος και δεν ανησυχεί για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτόν.
Αν θέλετε να γίνετε ένα άτομο που μεταδίδει ηρεμία όταν συνομιλεί, υπάρχει ένα απλό τέχνασμα: να εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση. Όταν μιλάμε βιαστικά και δεν ακούμε τον άλλον, συνήθως περιμένουμε να μιλήσουμε πριν ο άλλος τελειώσει. Η λύση είναι να περιμένετε 3-4 δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε. Αυτό επιτρέπει στο άλλο άτομο να ολοκληρώσει τη σκέψη του χωρίς να νιώθει ότι περιμένετε τη σειρά σας να μιλήσετε. Έτσι, επικεντρώνεστε στο να ακούσετε πραγματικά και η συζήτηση γίνεται πιο ήρεμη, πιο αργή και πιο ευχάριστη για όλους.

Όπως είπε ο Κικέρων: «Μια ευτυχισμένη ζωή είναι αυτή που έχει ψυχική ηρεμία».

Πηγή: Bovary

[mc4wp_form id="278"]