Ανακάλυψα πρόσφατα τους λωτούς και καθώς το φρούτο αυτό είναι μόνο για λίγες εβδομάδες διαθέσιμο, μόλις τους βρω στη λαϊκή της γειτονιάς μου, τους αγοράζω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τους λωτούς τους θυμόμουν από τους λωτοφάγους της Οδύσσειας και ποτέ δεν είχα αναρωτηθεί ποιο είναι αυτό το φρούτο, τι γεύση και πόσες θερμίδες έχει, αν έχει σημαντική θρεπτική αξία. Τα τελευταία όμως χρόνια, βρίσκουμε στην αγορά λωτούς, εγχώριους και Ισπανίας, και από την πρώτη φορά που τους δοκίμασα έχουν γίνει τα αγαπημένα μου φρούτα αυτής της εποχής. «Πράγματι, ο λωτός ωριμάζει μεταξύ Νοέμβρη και Δεκέμβρη και είναι μια ιδανική επιλογή για το χειμώνα που δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων. Η γλυκιά του γεύση η οποία θυμίζει μάνγκο θα σε κερδίσει και θα τον αγαπήσεις!», συμφωνεί μαζί μου η Ρένα Γάλλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος. Και μιας και αγαπά και η ίδια τους λωτούς, της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μας περισσότερες πληροφορίες και να μας δώσει κάποιες ενδιαφέρουσες συνταγές με λωτούς.

Πώς θα διαλέξουμε γλυκούς λωτούς

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λωτού, εκ των οποίων οι πιο διαδεδομένες είναι ο λωτός Fuyu, ο λωτός Hachiya και ο RojoBrillante. Ο λωτός Fuyu εχει σχήμα πιο στρογγυλό και γεύση γλυκιά ακόμα και όταν είναι σκληρός, κάτι που τον κάνει ιδανικό για φρέσκια κατανάλωση. Είναι μη στυπτικός, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί πριν ωριμάσει πλήρως. Στους λωτούς Fuyu, επίλεξε φρούτα με καθαρό σκούρο πορτοκαλί χρώμα, χωρίς ρωγμές ή κηλίδες στη φλούδα τους. Το καλό σε αυτή την ποικιλία είναι ότι δεν έχουν σποράκια.

Ο λωτός Hachiya έχει πιο επιμήκες σχήμα και είναι στυφός όταν είναι άγουρος. Η κατανάλωσή του γίνεται, όταν ωριμάσει πλήρως, με τη σάρκα του να αποκτά μαλακή και ζελατινώδη υφή, που είναι κατάλληλη για χρήση σε γλυκά και μαγειρικές συνταγές. Στους λωτούς Hachiya, είναι σημαντικό να επιλέξεις φρούτα που είναι πλήρως ωριμασμένα, δηλαδή μαλακά στην αφή. Οι ώριμοι λωτοί έχουν ελαφρώς διάφανο δέρμα και είναι ευχάριστα αρωματικοί.

O  λωτός Rojobrillante έχει μεγάλο μέγεθος, η σάρκα του είναι τραγανή και η γεύση του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μάνγκο και ροδάκινο. Στους λωτούς Rojobrillante, προτίμισε τα φρούτα με καθαρή επιδερμίδα

Η θρεπτική αξία του λωτού

Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών A, C, E και B6, καθώς και ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο και μαγνήσιο. Όσο για τη θερμιδική του αξία, είναι χαμηλή, καθώς στα 200 γραμμάρια δίνει περίπου 140 θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενισχύει τον κορεσμό, καθιστώντας τον λωτό ιδανικό φρούτο αν προσέχεις τη διατροφή σου. Η περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα σου προσφέρει ενέργεια χωρίς να σε επιβαρύνει με «κακές» θερμίδες.

Γενικά, η κατανάλωση λωτού προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας:

  • Η βιταμίνη C που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Η βιταμίνη A υποστηρίζει την καλή όραση και την υγεία του δέρματος.
  • Οι φυτικές ίνες που περιέχει ενισχύουν την πέψη και την υγεία του εντέρου.
  • Προσφέρει αντιοξειδωτική δράση, καθώς οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή που περιέχει προσφέρουν προστασία κατά των ελεύθερων ριζών οπότε σε βοηθάει και στην αντιγήρανση.
  • Η κατανάλωση λωτών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Ωστόσο, παρόλο που ο λωτός είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο, καλό είναι να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση, καθώς μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα, όπως δυσπεψία.

[mc4wp_form id="278"]