Η UNESCO προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η σκόπιμη στόχευση τοποθεσιών υπό την προστασία της, θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η προειδοποίηση ήρθε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στη Γενεύη από την UNESCO και το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT) σχετικά με το έργο τους στην παρακολούθηση των ζημιών στην πολιτιστική κληρονομιά στο Λίβανο και τη Γάζα. «Όταν μιλάμε για μέρη όπως το Μπάαλμπεκ… δεν πρόκειται μόνο για μεμονωμένες ιδιοκτησίες, είναι η ευρύτερη περιοχή υπό την προστασία της UNESCO», εξήγησε η Krista Pikkat, διευθύντρια της UNESCO για τον πολιτισμό και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Αυτό περιλαμβάνει τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς ή περιοχές υπό ενισχυμένη προστασία, που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασυλίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος στοχοποιήσει εσκεμμένα, αυτή η πράξη μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», είπε η Pikkat.
Η ταξινόμηση ισχύει για περιοχές όπως το Μπάαλμπεκ στον Λίβανο, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO με τεράστια ιστορική και πολιτιστική σημασία. Σημείωσε ότι ο Λίβανος έχει αναφέρει 34 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Μπάαλμπεκ και της Τύρου – κοντά στα οποία καταγράφηκαν πρόσφατα χτυπήματα, ως δυνητικά απειλούμενα εν μέσω της συνεχιζόμενης περιφερειακής σύγκρουσης. Υπήρξαν μόνο ζημιές ή χτυπήματα στην περιοχή γύρω από τέτοιες περιοχές, σημείωσε η Pikkat.
Στη Γάζα, 69 πολιτιστικές περιουσίες έχουν πληγεί από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και σύμφωνα με την UNESCO αυτά περιλαμβάνουν 43 ιστορικά ή καλλιτεχνικά κτίρια, έξι μνημεία, επτά αρχαιολογικούς χώρους και ένα μουσείο.
Ενώ η Γάζα στερείται Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνεται μια τοποθεσία υπό την ενισχυμένη προστασία της Σύμβασης της Χάγης του 1954, ωστόσο ευτυχώς δεν υπάρχει καμία ζημιά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η Σύμβαση της Χάγης του 1954 υποχρεώνει τα μέρη σε σύγκρουση να αποφεύγουν τη στόχευση τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να επιβάλει αυτές τις προστασίες, η UNESCO μοιράζεται τις συντεταγμένες τέτοιων τοποθεσιών με τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στη σύγκρουση.
Σχετικά με τις πιθανές προφυλάξεις από την UNESCO για τη διατήρηση των αντικειμένων μέσα σε τέτοιους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, η Pikkat είπε ότι ο ρόλος της UNESCO δεν είναι απαραίτητα να απομακρύνει τα αντικείμενα. Επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλών στις κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των ζημιών, η UNESCO και η UNOSAT δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν απομακρυσμένη εκτίμηση ζημιών λόγω προβλημάτων πρόσβασης, αντιπαραθέτοντας τις συνθήκες πριν από τη σύγκρουση με οπτικά και δορυφορικά δεδομένα μετά το περιστατικό.
Πηγή: Daily Sabah / Κεντρική φωτογραφία: Λίβανος, AFP photo