Προτού οι παγκόσμιοι ηγέτες πάρουν στα χέρια τους το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης αυτόν τον μήνα, η Γιαπωνέζα μανικιουρίστα Naomi Arimoto το βάζει στα νύχια της. Στην παραλία κοντά στο σπίτι της νότια του Τόκιο, η Arimoto κοσκινίζει προσεκτικά την άμμο για μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που μπορεί να διαμορφώσει σε διακοσμητικές μύτες για να βάλει στα ψεύτικα νύχια στο κομμωτήριό της.

Σκέφτηκε την ιδέα αφού συμμετείχε σε κοινοτικούς καθαρισμούς κατά μήκος της ακτής. «Έγινα ενήμερη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα τη στιγμή που είδα με τα μάτια μου πόσα πλαστικά απόβλητα υπήρχαν στον ωκεανό», είπε η 42χρονη Arimoto. «Νομίζω ότι ήταν τρομακτικό».

Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Μια σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, που ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, στοχεύει στη σύνταξη μιας συνθήκης ορόσημο που θα θέσει παγκόσμια ανώτατα όρια στην παραγωγή πλαστικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πλαστικών στον κόσμο, ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ότι θα υποστήριζαν μια παγκόσμια συνθήκη, μια αλλαγή που η περιβαλλοντική φύλακας Greenpeace χαρακτήρισε «στιγμή απορροής» στον αγώνα κατά της πλαστικής ρύπανσης.

Η Arimoto άνοιξε ένα ινστιτούτο νυχιών στο σπίτι της το 2018, αφού μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης την ανάγκασε να εγκαταλείψει την καριέρα της ως κοινωνική λειτουργός και χρησιμοποιεί το Umigomi, ή τα «σκουπίδια της θάλασσας», για να κάνει nail art από το 2021. Για να συγκεντρώσει τις πρώτες ύλες , χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο αναπηρικό καροτσάκι για να σκουπίζει την κοντινή παραλία κάθε μήνα για να μαζεύει μικροπλαστικά που μπορεί να διαφύγουν από τους άλλους καθαριστές.

Για να μετατρέψει τα θαλάσσια σκουπίδια σε θησαυρό, η Arimoto ξεκινά ξεπλένοντας το πλαστικό με γλυκό νερό και στη συνέχεια ταξινομώντας το ανά χρώμα. Κόβει το πλαστικό σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετεί σε ένα μεταλλικό δακτύλιο πριν λιώσει το πλαστικό για να σχηματίσει έναν πολύχρωμο δίσκο που μπορεί να στερεωθεί στα τεχνητά νύχια.

Οι τιμές για ένα σετ ξεκινούν από 12.760 γιεν (79,27 ευρώ). «Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα από ανακυκλωμένα υλικά, όπως χαρτί υγείας και άλλες καθημερινές ανάγκες, αλλά δεν είχα ιδέα ότι θα μπορούσατε να έχετε και νύχια, αυτό ήταν μια έκπληξη», είπε η πελάτισσα του κομμωτηρίου Kyoko Kurokawa, 57 ετών.

Η Arimoto αναγνωρίζει ότι η τέχνη των νυχιών της είναι μια σταγόνα σε έναν ωκεανό πλαστικής ρύπανσης, αλλά λέει ότι η αύξηση της συνείδησης του προβλήματος είναι ένα βήμα προς τη συνεργασία για μια λύση. «Ελπίζω ότι βάζοντάς τα μπροστά στα μάτια των ανθρώπων, στα δάχτυλά τους, θα απολαύσουν τη μόδα, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων», είπε.

Πηγή: Daily Sabah / Κεντρική φωτογραφία: The Japan News

[mc4wp_form id="278"]