Η λέξη “manifest”, που σημαίνει να ονειρεύεσαι ή να θέλεις κάτι να υπάρξει, ονομάστηκε λέξη του 2024 από το Cambridge Dictionary, μετά από ένα κύμα δημοτικότητας που εμπνέεται από διασημότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και απέχει πολύ από μια νέα ανακάλυψη – ως επίθετο που σημαίνει «σαφές» ή «προφανές», η λέξη χρονολογείται στα αγγλικά τουλάχιστον στο 1300 – η απόφαση του λεξικού βασίζεται στη νεότερη σημασία του ως ρήμα, που πιστοποιεί τη δύναμη της οπτικοποίησης και θετική σκέψη για την πραγματοποίηση των ένθερμων ονείρων.
Η τραγουδίστρια Dua Lipa απέδωσε την επιτυχία της – η οποία περιελάμβανε το headlining στο Glastonbury τον Ιούνιο – , λέγοντας: «Το να κάνω manifesting είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υποστηρίζω πολύ σταθερά στην πεποίθηση ότι θα φέρω τα πράγματα στον κόσμο. Υποσυνείδητα, απλώς εργάζομαι προς το μέρος τους. Τίποτα δεν είναι ποτέ πολύ σημαντικό». Η Simone Biles, επίσης, έχει μιλήσει για manifesting όσον αφορά το βραβείο για την καριέρα της στη γυμναστική, αφού μίλησε για την οπτικοποίηση της μελλοντικής επιτυχίας όταν ήταν νεαρή κοπέλα.
Η Wendalyn Nichols, η υπεύθυνη έκδοσης του Cambridge Dictionary, είπε ότι η λέξη manifest είχε «αυξηθεί σημαντικά στις αναζητήσεις» φέτος, με αναζήτηση 130.000 φόρων στον ιστότοπο του Cambridge Dictionary. «Η χρήση του διευρύνθηκε πολύ σε όλους τους τύπους μέσων ενημέρωσης λόγω γεγονότων το 2024 και δείχνει πώς η σημασία μιας λέξης μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου», είπε.
Προερχόμενη από τα Γαλλικά και τα Λατινικά, η λέξη, που γράφεται “manyfest”, χρησιμοποιήθηκε από τον Chaucer στα τέλη του 14ου αιώνα με την επίθετη έννοια που σημαίνει σαφής ή προφανής. Ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε τη λέξη τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα, που σημαίνει και σαφές και προφανές. Στον Βασιλιά Ληρ, ο Δούκας του Όλμπανυ καταγγέλλει τον Έντμουντ για τις «αποτρόπαιες, έκδηλες (manifest) και πολλές προδοσίες» του, ενώ η τραγική κωμική φιγούρα της Δωδέκατης Νύχτας, ο Μαλβόλιο, χαίρεται με τον υποτιθέμενο έπαινο για τις κίτρινες κάλτσες του από την Ολίβια, λέγοντας: «Και με αυτό επιθυμεί (manifests herself) την αγάπη μου». Η Βίβλος του Βασιλιά Ιακώβου του 1611 μεταφράζει την πρώτη επιστολή του Ιωάννη ως εξής: «Σε αυτό φανερώθηκε (was manifested) η αγάπη του Θεού προς εμάς».
Η λέξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό, που σημαίνει τον πλήρη κατάλογο του φορτίου ενός πλοίου, μια χρήση που χρονολογείται από το 1561, ενώ το «σαφές (manifest) πεπρωμένο» ήταν ένας όρος που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Andrew Jackson τη δεκαετία του 1830 για να υποδηλώσει ότι ορίστηκε ότι οι Αμερικανοί άποικοι θα πρέπει να εξαπλωθούν δυτικά σε όλη την ήπειρο.
Ωστόσο, το πιο πρόσφατο νόημά του, του «να προσφοράς ότι τα όνειρά σου θα γίνουν πραγματικότητα» καταγράφηκε για πρώτη φορά μόνο στις αρχές του 20ου αιώνα, συνδέθηκε με τον Πνευματισμό, και έγινε ευρέως διαδεδομένο μόλις πιο πρόσφατα.
Ο Sander van der Linden, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, απέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πανδημία τη διάδοση του όρου και της πρακτικής του, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είχε καμία επιστημονική εγκυρότητα.
«Το manifesting είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «μαγική σκέψη» ή η γενική ψευδαίσθηση ότι συγκεκριμένες νοητικές τελετουργίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας. «Αυτή η λέξη και η πρακτική της απέκτησε τεράστια δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο TikTok με δισεκατομμύρια προβολές, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλής μεθόδου 3-6-9, η οποία απαιτεί να γράψετε τις επιθυμίες σας τρεις φορές το πρωί, έξι φορές το απόγευμα και εννέα φορές πριν τον ύπνο. Αυτή η διαδικασία προωθεί την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά χωρίς ορατά οφέλη. Μπορούμε όμως πραγματικά να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που το δοκίμασαν, όταν εξέχουσες προσωπικότητες «εκδηλώνουν» ανοιχτά την επιτυχία της διαδικασίας; Υπάρχει έρευνα με θετικά αποτελέσματα σχετικά με την αξία της θετικής σκέψης, της αυτοεπιβεβαίωσης και του καθορισμού στόχων… Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ της δύναμης της θετικής σκέψης και της κίνησης της πραγματικότητας με το μυαλό σας – το πρώτο είναι υγιές, ενώ το το τελευταίο είναι ψευδοεπιστήμη».
Πηγή: The Guardian