Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη μελέτη των ηδονιστικών διατροφικών εμπειριών χρησιμοποιώντας νευροφυσιολογικές μεθόδους στον τομέα της νευροεπιστήμης. Η κατανόηση των νευρικών μηχανισμών πίσω από την αντίληψη της ευχαρίστησης και της αποστροφής στα ερεθίσματα των τροφίμων έχει επιπτώσεις τόσο στις θεμελιώδεις διαδικασίες της ανθρώπινης αισθητηριακής και συναισθηματικής επεξεργασίας γεύσης όσο και στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία, όπως η παχυσαρκία και οι διατροφικές διαταραχές.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική φασματοσκοπία κοντά στο υπέρυθρο (fNIRS), καρδιακό ρυθμό (HR), ηλεκτροδερμική δραστηριότητα (EDA) και ηλεκτρομυογραφία (EMG) για να μετρήσουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου και του περιφερικού νευρικού συστήματος σε ευχάριστα και δυσάρεστα τρόφιμα. Χρησιμοποιώντας το fNIRS, διαπιστώσαν ότι ενώ η insula (γνωστή και ως νησιωτικός φλοιός, μια περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού) ενεργοποιήθηκε ως απόκριση σε υποκειμενικά ευχάριστο φαγητό, η δεξιά προκεντρική έλικα ενεργοποιήθηκε ως απόκριση στην δυσάρεστη γεύση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι ο αυλακωτός μυς του προσώπου (βρίσκεται βαθιά στο μεσαίο άκρο κάθε φρυδιού) ήταν ευαίσθητος σε δυσάρεστη τροφή, ενώ ο ζυγωματικός μυς του προσώπου (που σηκώνει το άνω χείλος) ήταν ευαίσθητος σε ευχάριστη τροφή. Η σύγκλιση των αποτελεσμάτων νευροαπεικόνισης και περιφερικών φυσιολογικών αποτελεσμάτων παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για την κατανόηση σχετικά με τις ηδονιστικές αποκρίσεις στο φαγητό. Διευκρινίζοντας τις νευρικές και φυσιολογικές βάσεις των ηδονικών τροφών, οι ερευνητές μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις για την περίπλοκη φύση της όρεξης των καταναλωτών.
Πηγή: Cibum