Η Κλεισούρα, μια μικρή, αλλά ιστορικά πλούσια κωμόπολη της Καστοριάς, βρίσκεται φωλιασμένη στους πρόποδες του όρους Μουρίκι, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Παρά τη μικρή της σημερινή πληθυσμιακή δύναμη, παραμένει ένα μέρος με βαρύ ιστορικό αποτύπωμα, γνωστό για τη σημαντική συνεισφορά του στον βλάχικο ελληνισμό.

Η ορεινή τοποθεσία της Κλεισούρας, 34 χιλιόμετρα ανατολικά της Καστοριάς, προσφέρει απαράμιλλες φυσικές ομορφιές και μαγευτική θέα. Η περιοχή είναι πλούσια σε βλάστηση και τα γραφικά της μονοπάτια προσκαλούν τον επισκέπτη σε περιπάτους μέσα στη φύση. Τα στενά της Κλεισούρας ήταν ιστορικά σημαντικά, καθώς αποτέλεσαν στρατηγικό πέρασμα για αιώνες. Εκεί θα βρείτε και δρομάκια στο δάσος γεμάτα με κόκκινα φύλλα από τα δέντρα.

Περπατώντας στα σοκάκια της, μπορεί κανείς να νιώσει τη γοητεία του παρελθόντος και να ανακαλύψει τα μνημεία που μαρτυρούν την ακμή της. Το τοπικό μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της περιοχής, προσφέροντας ηρεμία και πνευματική ανάταση.

Η Βλαχοκλεισούρα της Καστοριάς

Γνωστό και ως Βλαχοκλεισούρα, το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικα -σε υψόμετρο 1.275μ.- στους πρόποδες του όρους Μουρίκι, ορεινού όγκου του Ασκιού, που καλύπτεται από πυκνά δάση οξιάς και βελανιδιάς.

Η ιστορία του χωριού ξεκινάει τον 15ο αιώνα όταν κάτοικοι μικρών βλάχικων οικισμών καταφεύγουν στην «clausura», στενό πέρασμα στα λατινικά, για ν΄ αποφύγουν τις επιδρομές των τουρκαλβανών. Πρώτη γραπτή αναφορά, υπάρχει το 1481 σε οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο που κάνει λόγο για 76 οικογένειες που κατοικούσαν στο χωριό, όλοι τους βλαχόφωνοι.

Λόγω της θέσης του, στο στενό πέρασμα στην κορυφή της διάβασης ανάμεσα στα βουνά Σινιάτσικο και Βίτσι, ήταν σταθμός των καραβανιών που ταξίδευαν από Κοζάνη και Καστοριά προς Εορδαία – Φλώρινα και αντίστροφα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της μεγάλης ακμής που σημειώθηκε στην Κλεισούρα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν το χωριό είχε αναδειχθεί σε σημαντικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο άλλος λόγος ήταν οι πολυσχιδείς δραστηριότητες πολλών Κλεισουριωτών, που ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τη μεταφορά προϊόντων προς την Βαλκανική και τις παραδουνάβιες χώρες, λειτουργώντας εμπορικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, στην Οδησσό, στο Βελιγράδι, στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη κ.α. Αν και «ξενιτεμένοι», με ισχυρές παροικίες στο εξωτερικό, οι απόδημοι πετυχημένοι Κλεισουριώτες όχι μόνο δεν έριξαν «μαύρη πέτρα» πίσω τους, αλλά ενίσχυαν με κάθε τρόπο την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο πλούτος και η ευημερία μετέτρεψαν την Κλεισούρα σε κέντρο των Ελληνικών γραμμάτων, με ξακουστά σχολεία, και μεγάλη βιβλιοθήκη, που μόρφωσαν σπουδαίους μετέπειτα λογίους και επιστήμονες.

Πηγή: exostis.gr / Travel.gr

[mc4wp_form id="278"]