Η χρόνια και δυσίατη πάθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφροπάθειες, σοβαρά προβλήματα όρασης και άλλες επιπλοκές στη υγεία τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) έχει στόχο να επισημάνει τις επιπτώσεις του διαβήτη, να ενισχύσει την εκπαίδευση και την πρόληψη, καθώς και να προωθήσει την πρόσβαση στη φροντίδα και στη θεραπεία για τα άτομα με διαβήτη. Κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, με την πρόληψη και την κατανόηση της πάθησης να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1991, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και τη σωστή διαχείριση του Διαβήτη, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του. «Για το 2024, το μήνυμα της IDF τονίζει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία των ατόμων που ζουν με Διαβήτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ψυχολογικής στήριξης και της ενθάρρυνσης προς μια θετική προσέγγιση της ζωής», επισημαίνει η Παθολόγος–Διαβητολόγος, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).
Το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, ενώ εκτιμάται ότι περίπου άλλοι τόσοι πάσχουν από Διαβήτη και δεν το γνωρίζουν (άρα αφορά περίπου 2.700.000 άτομα), με περίπου 150.000 νέα περιστατικά να εμφανίζονται κάθε χρόνο, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το ψυχολογικό αλλά και οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης του Διαβήτη και των επιπτώσεών του για την ελληνική κοινωνία και για τα άτομα και τις οικογένειές τους μεμονωμένα, είναι τεράστιο.
«Για μια καλύτερη ζωή με Διαβήτη»
Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής αφιερωματικής ημέρας, που στόχο έχει την ανάδειξη της σημαντικότητας της ευζωίας στη γενικότερη φροντίδα του Διαβήτη, η οποία δεν αφορά μόνον τις σωματικές αλλά καλύπτει και τις ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές της ζωής με Διαβήτη.
Η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του ευ ζην στον Διαβήτη και η προώθηση της ολοκληρωμένης φροντίδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με Διαβήτη, υπογραμμίζει ο Καθηγητής Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ.
Οι καθημερινές προκλήσεις των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη
«Οι άνθρωποι με Διαβήτη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, με τη φροντίδα του Διαβήτη συχνά να εστιάζεται μόνο στο σάκχαρο αίματος. Πρέπει να είναι οργανωμένοι, συνεπείς, υπεύθυνοι και αυτά επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους ευεξία. Περισσότερα από τα μισά άτομα με Διαβήτη δηλώνουν ότι ο φόβος εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών επηρεάζει την ευζωία τους, ενώ περίπου το 1/3 των ανθρώπων με Διαβήτη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν θετικά την κατάστασή τους», υπογραμμίζει η Πρόεδρος της ΕΔΕ.
Πάνω από 500 εκατομμύρια οι πάσχοντες από ΣΔ
«Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη στον πλανήτη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις όσον αφορά στη διαχείριση της κατάστασης τους, σε κάθε δραστηριότητά τους, καθημερινά», επισημαίνει και ο Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Δρ. Ευάγγελος Φουστέρης, Ιατρικός Διευθυντής MEDOC, ο οποίος εξηγεί:
Το 36% των ατόμων με διαβήτη αναφέρουν ότι είναι δυστυχείς και εξουθενωμένοι από τη διαχείριση της νόσου τους. Η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2024, αφιερώνεται στην ευημερία των ατόμων που ζουν με το διαβήτη τους 24 ώρες το 24! Με επίκεντρο της φροντίδας του διαβήτη τον ίδιο τον ασθενή, ας ξεκινήσουμε την αλλαγή για μία καλύτερη ζωή με το διαβήτη. Η φροντίδα του διαβήτη είναι πολλά περισσότερα από τον έλεγχο και τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας υγιεινότερες συμπεριφορές, όπως προσεγμένο και ποιοτικό φαγητό, κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα, ρύθμιση των κάδιο-μεταβολικών παραμέτρων, με τη βοήθεια του γιατρού μας. Όταν νιώθουμε πως μας πνίγει η καθημερινότητα και δεν νιώθουμε πλέον χαρά, επισκεπτόμαστε και έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας. Χρειάζεται προσπάθεια αλλά είναι εφικτή μία καλύτερη ζωή με το διαβήτη!», καταλήγει ο Δρ. Ε. Φουστέρης.