Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο κοντά στα νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό, ανακοινώνοντας μια σημαντική ανακάλυψη «που σφύζει από ζωή και χρώμα».
Το κοράλλι είναι τόσο τεράστιο που οι ερευνητές που έπλεαν στα κρυστάλλινα νερά του αρχιπελάγους του Σολομώντα αρχικά νόμιζαν ότι είχαν σκοντάψει πάνω σε ένα ογκώδες ναυάγιο. «Ακριβώς όταν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ανακαλύψουμε στον πλανήτη γη, βρίσκουμε ένα τεράστιο κοράλλι από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μικρούς πολύποδες, που σφύζει από ζωή και χρώμα», δήλωσε ο θαλάσσιος οικολόγος Enric Sala.
Η αυτόνομη δομή μεγάλωνε για περίπου 300 χρόνια, είπαν οι ερευνητές, σχηματισμένη από ένα «σύνθετο δίκτυο» μικροσκοπικών κοραλλιογενών πολύποδων. Ήταν διαφορετικό από έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ο οποίος είναι φτιαγμένος από πολλές ξεχωριστές αποικίες κοραλλιών, εξήγησαν. Με διαστάσεις 34 μέτρα πλάτος και 32 μέτρα μήκος, η ομάδα είπε ότι το τεράστιο κοράλλι ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ – ένα κοράλλι που ονομάστηκε “Big Momma” στην Αμερικανική Σαμόα.
«Ενώ η Big Momma έμοιαζε με μια τεράστια σέσουλα παγωτού πεσμένη στον ύφαλο, αυτό το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι σαν το παγωτό να άρχισε να λιώνει, απλώνοντας για πάντα στον πυθμένα της θάλασσας», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας Molly Timmers. «Ήταν μακρύτερο από μια μπλε φάλαινα και θεωρήθηκε ότι ήταν «τόσο κολοσσιαίο» που μπορούσε «να φανεί από το διάστημα».
Το κοράλλι ανακαλύφθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο των Νήσων Σολομώντα σε μια περιοχή γνωστή ως Τρεις Αδελφές. Εντοπίστηκε από μια ομάδα του National Geographic που ξεκινούσε μια επιστημονική αποστολή στην περιοχή. Οι θερμότεροι και πιο όξινοι ωκεανοί έχουν αποστραγγίσει τη ζωή από τα κοράλλια σε πολλά από τα τροπικά νερά της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου της Αυστραλίας. Αλλά αυτή η τελευταία ανακάλυψη πρόσφερε μια μικρή ελπίδα, είπε η ερευνητική ομάδα.
Φάρος ελπίδας
«Ενώ οι κοντινοί ρηχοί ύφαλοι υποβαθμίστηκαν λόγω των θερμότερων θαλασσών, το να βλέπουμε αυτή τη μεγάλη υγιή κοραλλιογενή όαση σε ελαφρώς βαθύτερα νερά είναι φάρος ελπίδας», δήλωσε ο επιστήμονας των κοραλλιών Eric Brown.
Τα καταπράσινα τροπικά δάση και τα παρθένα νερά των Νήσων Σολομώντα φημίζονται για την οικολογική τους ποικιλομορφία. Οι παρατηρήσεις της άγριας ζωής που έγιναν στα νησιά του Σολομώντα τη δεκαετία του 1920 βοήθησαν να αποδειχθεί ένα βασικό μέρος της θεωρίας της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.
«Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε για τον πλούτο της θαλάσσιας ζωής και του ωκεάνιου οικοσυστήματος, αλλά αυτό το εύρημα ανοίγει πόρτες γνώσης», δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος των Νήσων Σολομώντα, Collin Beck. «Χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα την πλούσια βιοποικιλότητα και τον πλανήτη μας».
Πηγή: Daily Sabah / Κεντρική φωτογραφία: National Geographic