Drones που μπορούν να δουν τις φλέβες στο αυτί ενός ζώου από 120 μέτρα ψηλά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από έναν ζωολογικό κήπο του Χάμσαϊρ ως μέρος των σχεδίων παρακολούθησης των λεοπαρδάλεων του χιονιού και άλλων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στη φύση.
Η Marwell Wildlife έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον για την ανάπτυξη μη πληρωμέμων εναέριων οχημάτων (UAV) για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των ζώων χωρίς να τα ενοχλεί. Το έργο θα ξεκινήσει με την παρακολούθηση ειδών λεοπάρδαλης του χιονιού και οπληφόρων στο Εθνικό Πάρκο Altyn-Emel στο Καζακστάν και της ζέβρας του Grevy στην Κένυα.
Η ομάδα αναπτύσσει τεχνολογία που επιτρέπει στα ζώα να αναγνωρίζονται από τον ουρανό χρησιμοποιώντας θερμική απεικόνιση, κάμερες υψηλής ευκρίνειας και τεχνητή νοημοσύνη για τη διαφοροποίηση μεταξύ των μεμονωμένων μοτίβων τριχώματος.
Μια εκπρόσωπος της Marwell Wildlife, που διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο Marwell κοντά στο Γουίντσεστερ, είπε: «Κάθε ζέβρα , για παράδειγμα, έχει ένα μοναδικό μοτίβο λωρίδας και μοιάζει πολύ με ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα ή γραμμωτό κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση ενός ατόμου. Ο καθηγητής Philip Riordan, διευθυντής διατήρησης στο Marwell Wildlife, πρόσθεσε: «Οι πιθανές εφαρμογές των υπαρχουσών τεχνολογιών για τη διατήρηση της άγριας ζωής είναι ήδη τεράστιες και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Αυτό το έργο θα χρησιμοποιήσει ό,τι είναι διαθέσιμο και, με τους συνεργάτες μας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω καινοτομίες που μπορούν να βοηθήσουν τους οικολόγους σε όλο τον κόσμο». Η Marwell Wildlife είπε ότι τα drones είχαν υποβληθεί σε πολλές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων δύο στο ζωολογικό κήπο του Χάμσαϊρ.
Ο εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης δοκιμής, τα drones κατέγραψαν εικόνες με αρκετή λεπτομέρεια για να δουν τις φλέβες στο αυτί μιας ζέβρας από 120 μέτρα ύψος. «Ακόμη και οι σκιές των ζώων μπορούν να δώσουν στους οικολόγους πληροφορίες σχετικά με τα ζώα που κοιτάζουν· για παράδειγμα, οι όρυγες με κέρατο μοιάζουν όλοι από ψηλά, αλλά οι σκιές των αρσενικών δείχνουν ξεκάθαρα τα κέρατά τους. Οι λειτουργίες ζουμ επιτρέπουν στην ομάδα μας να ελέγχει την κατάσταση του σώματος, για παράδειγμα, ελέγχοντας εάν η λεκάνη και τα πλευρά ενός ζώου είναι ιδιαίτερα ορατά, ένδειξη ότι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε επαρκείς πόρους».
Πρόσθεσε, «Την επόμενη χρονιά, τα UAV θα αναπτυχθούν στο Καζακστάν και την Κένυα, όπου συνεργαζόμαστε με το Grevy’s Zebra Trust και την υπηρεσία Wildlife της Κένυας». «Ο απώτερος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας προσαρμόσιμης πλατφόρμας UAV που μπορεί να γίνει ευρέως προσβάσιμη στους οικολόγους σε όλο τον κόσμο. Οι δοκιμές στο Καζακστάν και την Κένυα θα παρέχουν μελέτες περιπτώσεων και θα βοηθήσουν την ομάδα του έργου να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία μπορεί να αποδώσει σε σχέση με τις ανάγκες του έργου. Με τον καιρό, ωστόσο, τα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση άγριων πληθυσμών ζώων υπό εξαφάνιση σε όλο τον κόσμο με μη επεμβατικό, οικονομικά αποδοτικό και αμοιβαία επωφελές τρόπο».
Πηγή: Daily Sabah