Το κακάο, εκτός από απολαυστικό, μας προσφέρει αντιοξειδωτικά, αποτελεί την πλουσιότερη πηγή φυτικού σιδήρου, περιέχει ασβέστιο και δρα ως ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Χάρη στο μαγνήσιο και την ουσία θεοβρωμίνη, το κακάο μπορεί και διώχνει την κούραση και την υπνηλία, ενώ βελτιώνει τη διάθεση. Προκαλεί αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης, γεγονός που οφείλεται στην ουσία τρυπτοφάνη, η οποία βρίσκεται στους κόκκους του και ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει, είναι ένα φυσικό τονωτικό. Χαρίζει ενέργεια, διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί έκκριση ενδοκρινών.
Μειωμένη αρτηριακή πίεση και βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης
Η κατανάλωση κακάο συνδέεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη υγεία των αιμοφόρων αγγείων και βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Το κακάο βοηθά στην απώλεια βάρους
Το κακάο βοηθά στην απώλεια βάρους βελτιώνοντας τη μιτοχονδριακή βιογένεση. Ταυτόχρονα, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους μυς με την εισαγωγή του μεταφορέα γλυκόζης στη μεμβράνη των σκελετικών μυών.
Προστασία των νευρώνων και ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας
Το κακάο προσφέρει προστασία στους νευρώνες, ενώ ενισχύει και τη γνωστική λειτουργία (μάθηση, μνήμη).
Το κακάο προστατεύει το δέρμα
Η τακτική κατανάλωση κακάο έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τον βαθμό εμφάνισης ερυθήματος του δέρματος έπειτα από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (κάτι τέτοιο ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη συστηματική χρήση του αντηλιακού προϊόντος).
Επιπρόσθετα, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία του δέρματος επιφέροντας καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των κυττάρων του, βελτίωση της υφής του, αλλά και των επιπέδων ενυδάτωσής του (με ταυτόχρονη μείωση της διαδερμικής απώλειας υγρασίας).
Τέλος, ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών παραγόντων της μαύρης σοκολάτας είναι υψηλότερα από εκείνα του πράσινου και μαύρου τσαγιού, του ροδιού και των βατόμουρων (berries).