Ο οίκος Sotheby’s θα πουλήσει το παλαιότερο ενεπίγραφο δισκίο των Δέκα Εντολών σε μια πώληση μεμονωμένης παρτίδας τον Δεκέμβριο.
Η μαρμάρινη ταμπλέτα βάρους 52 κιλών, ύψους 61 εκατοστών, είναι περίπου 1.500 ετών και είναι εγγεγραμμένη στην Παλαιοεβραϊκή γραφή. Εκτιμάται από 1 έως 2 εκατομμύρια δολάρια και θα προσφερθεί από το τμήμα βιβλίων και χειρογράφων του οίκου δημοπρασιών στις 18 Δεκεμβρίου. «Καταλάβαμε πόσο ισχυρό ήταν το αντικείμενο και ήμασταν πραγματικά ενθουσιασμένοι που μπορέσαμε να το προσφέρουμε προς πώληση στο κοινό », δήλωσε στο ARTnews η Sharon Liberman Mintz, διεθνής ανώτερος ειδικός του Sotheby’s σε θέματα Judaica, βιβλίων και χειρογράφων.
Χρονολογείται στην Ύστερη Ρωμαϊκή-Βυζαντινή Εποχή (περίπου 300–800 μ.Χ.), η πλάκα ανακαλύφθηκε το 1913 κατά τη διάρκεια σιδηροδρομικών ανασκαφών κατά μήκος της νότιας ακτής του Ισραήλ. Η ιστορική του σημασία δεν αναγνωρίστηκε για τρεις δεκαετίες έως ότου πουλήθηκε σε έναν λόγιο το 1943. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πλάκα να χρησιμοποιηθεί ως πλακόστρωτο στην είσοδο ενός τοπικού σπιτιού, με την επιγραφή στραμμένη προς τα επάνω και εκτεθειμένη στην κίνηση των πεζών, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τον οίκο Sotheby’s. «Αυτό είναι πραγματικά μοναδικό στο είδος του», είπε η Mintz στο ARTnews. «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αντικείμενα που έχω χειριστεί ποτέ».
Η Mintz ήταν η κύρια επαφή του Sotheby’s με τον χρηματοδότη Jacob (Jacqui) Safra, όταν ο οίκος δημοπρασιών παρέδωσε την αποστολή για την παλαιότερη σωζόμενη, σχεδόν πλήρη Εβραϊκή Βίβλο πέρυσι. Ο τόμος 1.100 ετών, γνωστός ως Codex Sassoon, πουλήθηκε για 38,1 εκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς Φίλους του Μουσείου Εβραίων ANU στο Τελ Αβίβ, καθιστώντας τον το δεύτερο πιο ακριβό έγγραφο που πωλήθηκε σε δημοπρασία.
Και τον Σεπτέμβριο, ο οίκος Sotheby’s πούλησε την παλαιότερη, πληρέστερη εβραϊκή Βίβλο από τη μεσαιωνική Ισπανία για 7 εκατομμύρια δολάρια. Το χειρόγραφο 700 ετών, 768 σελίδων, γνωστό ως Βίβλος Shem Tova, προήλθε επίσης από τη συλλογή του Safra.
Η ψήφιση των εθνικών νόμων σχετικά με την εξαγωγή αρχαιοτήτων, καθώς και των διεθνών συνθηκών για τη διακίνηση κλεμμένων και λεηλατημένων αντικειμένων, εξηγούν γιατί αντικείμενα όπως αυτό συνήθως δεν εμφανίζονται σε δημοπρασία. «Είναι σπάνιο να υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά κομμάτια από τους Αγίους Τόπους, τα οποία έχουν εγκαταλείψει το Ισραήλ πριν από το 1978», είπε η Mintz αναφερόμενη στη χρονιά που το Ισραήλ ψήφισε τον νόμο περί αρχαιοτήτων.
Η Mintz είπε ότι ο αποστολέας της μαρμάρινης ταμπλέτας πήγε στον Sotheby’s με όλες τις σωστές άδειες εξαγωγής και επαρκείς πληροφορίες προέλευσης. «Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνει κανείς πάντα», είπε η Liberman Mintz.
Το ενδιαφέρον για την Judaica που προσφέρεται σε δημοπρασία έχει επίσης αυξηθεί μεταξύ των ιδρυμάτων. Πέρυσι, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και το Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον άνοιξαν και τα δύο γκαλερί που επικεντρώθηκαν στην εβραϊκή τελετουργική τέχνη. «Είναι κάτι που θέλουν να αποκτήσουν και θέλουν μόνο αριστουργήματα», είπε η Mintz. «Θέλουν το καλύτερο από τα καλύτερα, όπως είναι σωστό για αυτά τα σημαντικά μουσεία. Ως εκ τούτου, όταν ένα κομμάτι αυτού του είδους βγαίνει στην αγορά, υπάρχει μεγάλη ζήτηση επειδή υπάρχουν τόσο θεσμικοί όσο και ιδιώτες συλλέκτες που είναι ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες».
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο οίκος Sotheby’s πούλησε επίσης 68 παρτίδες Judaica από την Οικογενειακή Συλλογή Sassoon. Η Mintz είπε ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, τα είδη συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον διαδικτυακά από πλειοδότες στην Ανατολική Ασία, την Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Αναμένει την ίδια παγκόσμια δραστηριότητα για το μαρμάρινο tablet. «Πρόκειται για ένα τόσο ευρύ κοινό με ενδιαφέρον για ένα από τα θεμελιώδη αντικείμενα από την αρχαιότητα που στηρίζει τον δυτικό πολιτισμό», είπε η Mintz στο ARTnews. «Είναι μια τέτοια γέφυρα μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών και χρόνου. Είναι συναρπαστικό».
Πηγή: ARTnews