Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής και Πολιτισμού (Center for Hellenic Music and Culture) με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συναυλία-αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη, τραγουδοποιό και βιρτουόζο του μπουζουκιού, Βασίλη Τσιτσάνη για τα 110 χρόνια από τη γέννησή του, με τη συμμετοχή της Νατάσσας Μποφίλιου. Μετά την παράσταση – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Ηρώδειο, η ερμηνεύτρια θα αναμετρηθεί με τα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη.

Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα περιλαμβάνουν, επίσης, μέλη της Ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης – τον τραγουδιστή και κιθαρίστα, Βασίλη Προδρόμου, τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, Μανώλη Πάππο και Φώτη Βεργόπουλο, και τον ακορντεονίστα, Dasho Kurti. Μαζί τους, η βιολονίστα Bengisu Gokce από τη Βοστώνη, ο μπασίστας Michael Harrist και ο περκασιονίστας Fabio Pirozollo για μια μοναδική παράσταση υπό τη μουσική διεύθυνση του Παναγιώτη Λιαρόπουλου.


Βασίλης Τσιτσάνης – Ο βιρτουόζος του ρεμπέτικου

Συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και γενικά της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ου αιώνα. Ο Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984 ) αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους θεμελιωτές του μεταπολεμικού «ρεμπέτικου» και του «λαϊκού» ιδιώματος της ελληνικής μουσικής, με πάνω από 700 πρωτότυπες συνθέσεις και τραγούδια στο ενεργητικό του. Από το 2003, το ρεμπέτικο περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αποτελεί μια σύνθεση στοιχείων της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, διαφόρων Ελληνικών τοπικών ιδιωμάτων, της ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής και των τροπικών παραδόσεων της οθωμανικής έντεχνης μουσικής.

Το ρεμπέτικο αποτύπωσε τη συλλογική συνείδηση των νέων κατοίκων των αστικών κέντρων, κυρίως ανθρώπων που είχαν μεταναστεύσει από άλλα σημεία της Ελλάδας καθώς και προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής που παρέμειναν στο κοινωνικό περιθώριο κατά την περίοδο μεταξύ 1890 και 1950. Ο Τσιτσάνης κατόρθωσε να αναδείξει το ρεμπέτικο βγάζοντάς το από ένα καθεστώς υποκουλτούρας δεκαετιών, να του δώσει μια νέα ποιητική και μουσική μορφή και να το εντάξει στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Πληροφορίες
15 Νοεμβρίου 2024
Center for Hellenic Music and Culture

Πηγή: News27/7

[mc4wp_form id="278"]