Η σοκολάτα δεν είναι μόνο comfort food. Αν επιλέξουμε μαύρη σοκολάτα και την απολαμβάνουμε με μέτρο μπορεί να είναι, επίσης, μία τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τη βλέπεις και τη… λιγουρεύεσαι. Διστάζεις όμως να την φας γιατί «δεν είναι υγιεινή». Κι όμως, έρευνες (όχι μία και δύο, περισσότερες!) αναδεικνύουν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία μας – αρκεί να την τρώμε με μέτρο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο προσφέρει αντιοξειδωτικά και μέταλλα και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

4 λόγοι για να απολαύσεις χωρίς τύψεις ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα

Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά

Μία καλής ποιότητας σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία πλάκα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70-85% κακάο περιέχει:

  • 11 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 66% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΠΗ) σίδηρο
  • 57% ΣΠΗ μαγνήσιο
  • 196% ΣΠΗ χαλκό
  • 85% ΣΠΗ μαγγάνιο
  • Επιπλέον, παρέχει κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Ωστόσο, τα 100 γραμμάρια σοκολάτας είναι μια μεγάλη ποσότητα και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται επίσης από 600 θερμίδες!

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με έρευνες, οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση ορισμένων μορφών LDL («κακής») χοληστερόλης, όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές, όπως τα αμύγδαλα και το κακάο.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από οποιαδήποτε άλλα φρούτα που εξετάστηκαν, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν τα βατόμουρα και τα μούρα acai.

Θωρακίζει την καρδιά

Μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πλούσιου σε φλαβανόλες κακάο -ή μαύρης σοκολάτας-μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία. Μια ανασκόπηση μελετών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σοκολάτας τρεις φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 9%. Μη βιαστείτε όμως να καταλήξετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα! Άλλη μελέτη κατέδειξε ότι η συχνότερη κατανάλωση σοκολάτας έδειξε ελάχιστο πρόσθετο όφελος.

Μια άλλη ανασκόπηση πρότεινε ότι η κατανάλωση 45 γραμμαρίων σοκολάτας την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 11%. Αν και όλα αυτά τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γνωρίζουμε αν ήταν η σοκολάτα που μείωσε τον κίνδυνο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η βιολογική διαδικασία είναι γνωστή (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη LDL επιρρεπής στην οξείδωση), είναι εύλογο ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα καλά νέα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η καθημερινή κατανάλωση κακάο φαίνεται να βελτιώνει την προσοχή, τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη.

Τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση και να μειώσουν την πιθανότητα εξέλιξης σε άνοια. Παρόλα αυτά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να μπορεί αυτό να τεκμηριωθεί. Τέλος, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, οι οποίες μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία βραχυπρόθεσμα.

Φάε, λοιπόν, τη σοκολάτα σου και απόλαυσε κάθε μπουκιά ακόμη κι αν οι σχετικές έρευνες δείχνουν σημαντικά οφέλη υγείας ή όχι. Απλά να θυμάσαι ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για να την απολαμβάνεις και να λαμβάνεις όλα τα οφέλη της χωρίς αρνητικές «παρενέργειες».

[mc4wp_form id="278"]