Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Digital Health, επιστήμονες ερεύνησαν τη συχνότητα και την εμβέλεια των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των επωνυμιών τροφίμων, που στοχεύουν σε παιδιά και εφήβους στον Καναδά.
Τα περιβάλλοντα τροφίμων αναγνωρίζονται ως καθοριστικοί παράγοντες της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων, που σχετίζονται με την υγεία. Το μάρκετινγκ τροφίμων και ποτών συμβάλλει αρνητικά στο περιβάλλον των τροφίμων, καθώς οι περισσότερες διαφημίσεις προωθούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο.
Οι έφηβοι και τα παιδιά είναι ευάλωτα στο μάρκετινγκ τροφίμων. Επομένως, η αυξημένη έκθεση σε ανθυγιεινές διαφημίσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή, το βάρος και τις προτιμήσεις τους στα τρόφιμα. Επιπλέον, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προωθούν τη δέσμευση και τη διαδραστικότητα με επώνυμο περιεχόμενο, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες τροφίμων και ποτών να στοχεύουν άτομα με τρόπο που τα παραδοσιακά μέσα δεν επιτρέπουν.
Για παράδειγμα, τα τρόφιμα και τα ποτά που κοινοποιούνται από την οικογένεια ή τους φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τη νεολαία περισσότερο από τις αναρτήσεις με επωνυμία εταιρείας. Αυτές οι αναρτήσεις μπορούν να διαμορφώσουν τις διατροφικές επιλογές και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, τονίζοντας έτσι την ανάγκη να εξεταστεί ο αντίκτυπός τους στους νέους.
Σχετικά με τη μελέτη
Οι κορυφαίες μάρκες τροφίμων ανά πωλήσεις στον Καναδά προσδιορίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: ποτά με ζάχαρη, εστιατόρια γρήγορου φαγητού, καραμέλες και σοκολάτες και σνακ. Εξετάστηκαν δεδομένα σχετικά με τα μερίδια επωνυμίας μεταξύ 2015 και 2020, με τις 10 κορυφαίες μάρκες να επιλέγονται για κάθε κατηγορία. Οι επωνυμίες ήταν αριθμημένες και δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά. Τα ποτά με ζάχαρη είχαν πέντε υποκατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακούχων αναψυκτικών, των χυμών φρούτων, των ενεργειακών ποτών, των έτοιμων προς κατανάλωση ροφημάτων και των αθλητικών ποτών, με δύο μάρκες να επιλέγονται από κάθε υποκατηγορία.
Τα δεδομένα ψηφιακών μέσων αφοσίωσης αδειοδοτήθηκαν από το Brandwatch για το Reddit, το YouTube, το Twitter και το Tumblr. Λήφθηκαν δεδομένα για δημοσιεύσεις σχετικά με τις 40 κορυφαίες μάρκες το 2020. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν τη συχνότητα, το καθαρό συναίσθημα και τη συνολική εμβέλεια των αναρτήσεων. Η συχνότητα ανάρτησης αντικατόπτριζε τον αριθμό των φορών που αναφέρθηκε μια επωνυμία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το καθαρό συναίσθημα αναφερόταν σε συναισθήματα σχετικά με μια επωνυμία.
Η συνολική προσέγγιση χρηστών ορίστηκε ως ο αριθμός των ατόμων που είδαν κάθε αναφορά ή ανάρτηση. Ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζει τον αριθμό των μοναδικών χρηστών. Προσδιορίστηκαν επίσης οι συνολικές εντυπώσεις και οι ακόλουθοι στο Twitter.
Ευρήματα μελέτης
Οι 40 κορυφαίες μάρκες τροφίμων και ποτών αναφέρθηκαν πάνω από 16,85 εκατομμύρια φορές στο Reddit, στο Tumblr, στο YouTube και στο Twitter, φτάνοντας περίπου τους 42,2 δισεκατομμύρια χρήστες το 2020. Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού είχαν τις υψηλότερες δημοσιεύσεις, φτάνοντας το 60,5% και το 58,1% αντίστοιχα. Τα ποτά με ζάχαρη αντιπροσώπευαν το 29,3% των συνολικών θέσεων και το 37,9% της συνολικής απήχησης.
Οι επωνυμίες έφτασαν και αναφέρθηκαν περισσότερο από άντρες παρά από γυναίκες για όλες τις κατηγορίες εκτός από τις καραμέλες και τη σοκολάτα. Όσον αφορά τις επωνυμίες, τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού δύο και τρία και τα αναψυκτικά δύο ήταν επωνυμίες με τις υψηλότερες θέσεις με 26,5%, 10,1% και 10,4%, αντίστοιχα. Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού δύο και έξι και τα αναψυκτικά ένα είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση, αντιπροσωπεύοντας το 63,4% της συνολικής απήχησης.
Οι άνδρες ανέφεραν τα ενεργειακά ποτά δύο φορές πιο συχνά από τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ανέφεραν γλυκά και σοκολάτα οκτώ φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Οι περισσότερες κατηγορίες βαθμολογήθηκαν θετικά, με το υψηλότερο καθαρό συναίσθημα για την κατηγορία των ζαχαρωτών και της σοκολάτας. Η κατηγορία των εστιατορίων γρήγορου φαγητού είχε αρνητικό συναίσθημα. Οι υψηλότερες διαφορές στο καθαρό συναίσθημα ήταν για την κατηγορία ζαχαρωτών και σοκολάτας, η οποία βαθμολογήθηκε πιο θετικά από τις γυναίκες παρά από τους άνδρες. Οι καραμέλες και η σοκολάτα επτά και εννέα, καθώς και το ρόφημα RTD δύο, ήταν μάρκες με τις πιο θετικές δημοσιεύσεις.
Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού οκτώ και δέκα και το σνακ 10 ήταν επωνυμίες με τις περισσότερες αρνητικές δημοσιεύσεις. Ο χυμός φρούτων τρία και η καραμέλα και η σοκολάτα πέντε σημείωσαν πιο θετική βαθμολογία, ενώ το σνακ 10 σημείωσε πιο αρνητική βαθμολογία στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Συνολικά, ο συνολικός αριθμός των οπαδών του Twitter που συζητούσαν τις 40 επωνυμίες ήταν 383,8 δισεκατομμύρια, με αυτά τα Tweets να προβλήθηκαν 491,2 δισεκατομμύρια φορές. Τα ποτά με ζάχαρη και τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού αντιπροσώπευαν πάνω από το 98% των συνολικών ακολούθων και εντυπώσεων στο Twitter. Οι άνδρες είχαν περισσότερες εντυπώσεις και οπαδούς από τις γυναίκες.
Η πιο δημοφιλής επωνυμία ήταν το εστιατόριο φαστ φουντ δύο, με 71,8% και 76,5% των συνολικών εμφανίσεων και ακολούθων, αντίστοιχα. Αυτή η μάρκα ήταν επίσης πιο δημοφιλής μεταξύ των γυναικών, ενώ ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού ήταν πιο δημοφιλής στους άνδρες.
Συμπεράσματα
Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν την πανταχού παρουσία των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με μάρκες ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, ειδικά εστιατόρια φαστ φουντ και μάρκες ποτών με ζάχαρη. Έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μέρος του διατροφικού περιβάλλοντος και θα πρέπει να παρακολουθούνται από τις κυβερνήσεις. Οι πολιτικές που στοχεύουν στην προστασία της υγείας των παιδιών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ψηφιακό περιβάλλον τροφίμων που προβάλλει ως ωφέλιμα τα ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά.
Πηγή: Cibum