Η δυνατότητα θηλασμού είναι το δώρο που προσφέρει η Φύση στη νέα μανούλα να έχει έτοιμη, με φυσικό και εύκολο τρόπο, την καλύτερη τροφή για το μωρό της, απαλλάσσοντάς την από την έννοια της ανεύρεσης και προετοιμασίας των βρεφικών γευμάτων, κατά την απαιτητική περίοδο της λοχείας, αλλά και αργότερα. Ο βρεφικός θηλασμός είναι το δώρο που προσφέρει απλόχερα η κάθε θηλάζουσα μανούλα στο μωρό της, παρέχοντάς του την καλύτερη φυσική τροφή, αξιοποιώντας με τη σειρά της το δώρο της Φύσης. Ένα δώρο που λειτουργεί πολλαπλά θετικά για τη μαμά και το βρέφος, αλλά και τη σύνδεση μεταξύ τους.

Αυτή η φυσική και αυτονόητη διαδικασία θρέψης του μωρού απευθείας από το σώμα της μητέρας έχει πάψει να είναι «αυτονόητη» με την εξέλιξη του πολιτισμού μας, είτε λόγω επιλογής είτε για άλλους λόγους και η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που γιορτάζεται στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, από την 1η έως την 7η Νοεμβρίου, αποτελεί μια ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τη σημασία του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη των βρεφών και των μητέρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, διοργανώνονται δράσεις, σεμινάρια και καμπάνιες με στόχο να ενισχύσουν τις μητέρες στην επιλογή του θηλασμού, να προωθήσουν την υποστήριξη των μητέρων και να αναδείξουν τα οφέλη του θηλασμού για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η θεματολογία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μπορεί να διαφέρει κάθε χρόνο, αλλά συνήθως επικεντρώνεται σε σημαντικά ζητήματα όπως η υποστήριξη θηλασμού στο χώρο εργασίας, η προστασία των δικαιωμάτων των θηλαζουσών μητέρων και η προώθηση του θηλασμού σε δημόσιους χώρους.

Τα οφέλη του θηλασμού

Το μητρικό γάλα είναι μια φυσική, ανανεώσιμη και ασφαλής τροφή, καθώς παράγεται και προσφέρεται στα βρέφη χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται χρήση συσκευασιών και χωρίς να δημιουργούνται απόβλητα, αντίθετα με ό,τι συνεπάγεται η παραγωγή και χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Είναι τέλεια σχεδιασμένο για τις διατροφικές και ανοσολογικές ανάγκες του παιδιού. Λειτουργεί σαν το πρώτο φυσικό εμβόλιο και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων. Έτσι, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις όσον αφορά την προστασία και βελτίωση της υγείας αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς μειώνει τη μητρική και βρεφική θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Γιατί παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής των βρεφών, παγκοσμίως τα ποσοστά θηλασμού παραμένουν χαμηλά, και παρόλο που η πλειοψηφία των γυναικών επιλέγει να θηλάσει, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε ένα περιβάλλον λιγότερο φιλικό προς τον θηλασμό, εμποδίζει μεγάλο ποσοστό από αυτές να θηλάσουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Το ποσοστό των νεογέννητων των οποίων η έναρξη του θηλασμού λαμβάνει χώρα εντός μιας ώρας από την γέννηση αγγίζει το 43% παγκοσμίως, ενώ μόνο το 41% των βρεφών ηλικίας κάτω των έξι μηνών θηλάζει αποκλειστικά.

Στη χώρα μας, τα ποσοστά θηλασμού είναι, επίσης, ιδιαίτερα χαμηλά. Σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα», σε ό,τι αφορά τη σίτιση με μητρικό γάλα αποκλειστικά, βρέθηκε ότι το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν εντός του πρώτου 24ώρου ζωής ανερχόταν στο 66%, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 51% με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας. Φτάνοντας στον πρώτο μήνα, συνέχισε να θηλάζει αποκλειστικά μόνο το 40% των βρεφών. Με τη συμπλήρωση 4ων μηνών, το ποσοστό έπεσε στο 25% για να φτάσει στο σχεδόν μηδενικό 0,8% στο τέλος του 6ου μήνα ζωής.

Όταν οι κοινωνικές προκλήσεις δεν ενθαρρύνουν τον μητρικό θηλασμό

Σήμερα, το κοινωνικό και θεσμικό περιβάλλον δεν είναι φιλικό προς τον θηλασμό, για να μην πούμε ότι σχεδόν αγνοεί τη διαδικασία. Έτσι, τις περισσότερες φορές, οι μητέρες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ εργασίας και θηλασμού. Η πολιτεία θα έπρεπε να προβλέπει για όλες τις εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες επαρκή άδεια μητρότητας προκειμένου να θηλάσουν. Με την επιστροφή της νέας μητέρας στην εργασία τους, θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα για κατάλληλα διαλείμματα, καθώς και κατάλληλο χώρο προκειμένου να θηλάσουν το μωρό τους (αν είναι εφικτό) ή να αντλήσουν και να αποθηκεύσουν το μητρικό γάλα, εφόσον το επιθυμούν.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται και ο σύζυγος για αποτελεί το απαραίτητο στήριγμα για τη θηλάζουσα μητέρα, καθώς και οι δύο γονείς δρουν υποστηρικτικά στον μητρικό θηλασμό. Η δυνατότητα χρήσης άδειας πατρότητας επιτρέπει και στον πατέρα να παρέχει υποστήριξη στη μητέρα που επιλέγει να θηλάσει. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον παρέχει διευκολύνσεις και στους δύο γονείς, ώστε να επιτευχθεί ο μητρικός θηλασμός και να ενισχυθεί η υγεία του παιδιού. Μια αλυσίδα υποστήριξης του μητρικού θηλασμού που περιλαμβάνει τον τομέα της υγείας, της εργασίας και της κοινωνίας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των ποσοστών μητρικού θηλασμού και της υγείας των παιδιών.

Ο δημόσιος θηλασμός

Όταν μία μητέρα διατρέφει το μωρό αποκλειστικά μέσω του θηλασμού, δεν πρέπει να νιώθει περιορισμένη αλλά αντίθετα απελευθερωμένη από την ανάγκη να κουβαλά μαζί της αποστειρωμένα μπιμπερό και σκόνες γάλα. Έχει έτοιμο το βρεφικό γεύμα και πάντα διαθέσιμο στο στήθος της!
Στη θέα μιας γυναίκας που θηλάζει, κανείς δεν πρέπει να νιώθει περίεργα και άβολα. Οι μανούλες που θηλάζουν σε δημόσιους χώρους, απλά ταΐζουν το παιδί τους. Ούτε θα κλείνονται στο σπίτι, ούτε θα αφήνουν νηστικό το μωρό τους. Το ταμπού του δημόσιου θηλασμού έχει αρχίσει να ξεπερνιέται ακόμα και στην Ελλάδα, που, ομολογουμένως, είχε μείνει πίσω στο θέμα αυτό. Από το 2014, ισχύει ο νόμος για την προστασία της μητρότητας, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα, στην προστασία του θηλασμού, σε δημόσιο χώρο. Με το νόμο αυτό, ενισχύεται η προαγωγή του μητρικού θηλασμού, ενώ προβλέπονται χώροι θηλασμού σε δημόσια μέρη, τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.

Για την περίπτωση που κάποιες μαμάδες αισθάνονται άβολα με τον δημόσιο θηλασμό, όταν θα πρέπει να θηλάσουν το μωρό σε δημόσιο χώρο, μπορούν να ακολουθήσουν κάποια tips για να νιώθουν πιο άνετα.

Είναι σημαντική η επιλογή των κατάλληλων και άνετων ρούχων (όπως μπλούζα με εύκολο άνοιγμα στο στήθος, σουτιέν θηλασμού) ώστε να βολεύει τόσο την ίδια όσο και το μωρό, κατά το θηλασμό.

Η χρήση ποδιάς θηλασμού ή μίας κατάλληλης πασμίνας είναι βοηθητική.

Ο μάρσιππος βοηθά πολύ στο βολικό κράτημα του μωρού.

Η επιλογή του κατάλληλου χώρου είναι σημαντική. Οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι, όπως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για θηλασμό. Αν, όμως, δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, αναζητά η μητέρα ένα σημείο που έχει λιγότερο κόσμο,. για να νιώθει πιο άνετα, αλλά και το μωρό να έχει περισσότερη ησυχία.

Είναι σημαντικό να αδιαφορεί η θηλάζουσα για τα τυχόν περίεργα βλέμματα την ώρα που ταΐζει το μωράκι της. Το πρόβλημα (εάν υπάρχει) βρίσκεται στους άλλους.

[mc4wp_form id="278"]