Είναι πολύ πιθανό τα τελευταία χρόνια να έχετε ακούσει για τον Στωικισμό. Αυτό το φιλοσοφικό ρεύμα -παρεμπιπτόντως, που ιδρύθηκε από τον Ζήνωνα του Κιτίου το έτος 300 π.Χ.- επιδιώκει να δώσει κατεύθυνση στη ζωή μας για να πετύχουμε την αυτοπραγμάτωση. Τα εργαλεία που προτείνουν είναι τόσο εφαρμόσιμα στο σήμερα που είναι εκπληκτικό να γνωρίζουμε πόσο λίγο έχουν αλλάξει τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας.
Ένα από αυτά είναι η αποδοχή αυτού που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, το οποίο, προστιθέμενο στη συνέπεια και τον έλεγχο των συναισθημάτων και των σκέψεών μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε με λιγότερα βάσανα. «Γίνεσαι αυτό στο οποίο δίνεις προσοχή», είπε ο Επίκτητος, γι’ αυτό συχνά μιλάμε για επανεξέταση του εσωτερικού μας διαλόγου ή χρησιμοποιούμε λέξεις όπως αυτοαντίληψη ή αυτοπραγμάτωση, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ζούμε σε εποχές που τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταφέρει να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να μας αποσυνδέσουν από την ουσία μας.
Με τόσους πολλούς γκουρού που υπόσχονται να μας βοηθήσουν να πετύχουμε την πανάκεια μέσω μιας ιογενούς ρουτίνας, είναι λογικό ότι πολλοί βρίσκουν σταθερές αναφορές στα κλασικά, όπως συνέβη με τον Pepe García, γνωστό ως The Stoic, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάδοση των αρχών και την παροχή πρακτικών εργαλείων για την εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας.
Του αρέσει να ορίζει τον στωικισμό ως την τέχνη του να διαφοροποιείς αυτό που βρίσκεται υπό τον έλεγχό σου από αυτό που δεν είναι και να ενεργείς ανάλογα. «Μπορείτε να ελέγξετε τι λέτε, τι κάνετε ή τι σκέφτεστε, και επομένως μπορείτε να εργαστείτε πάνω σε αυτό μέσω διαλογισμού, με ένα ημερολόγιο, δίνοντας προσοχή στις σκέψεις σας… Αυτό πρέπει να διαχωρίζεται από οτιδήποτε δεν είναι υπό τον έλεγχό σου: ο πόλεμος, η πανδημία, η κρίση… δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με αυτό, απλώς αποδέξου ότι τα πράγματα είναι όπως είναι και ότι δεν εξαρτώνται από σένα».
Γιατί μπορεί ο στωικισμός να σε βοηθήσει να ζήσεις καλύτερα;
Ο The Stoic είναι ξεκάθαρος στο ότι το να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε καν να επηρεάσουμε πολλά πράγματα είναι λυτρωτικό. «Αυτός ο τρόπος σύλληψης της ζωής παρέχει πολλή σαφήνεια, ευκολία στη λήψη αποφάσεων και γαλήνη, γιατί στο τέλος ξέρεις ότι πρέπει να εστιάζεις μόνο σε αυτό που μπορείς να κάνεις». Οι Στωικοί μιλούν για ευδαιμονία, μια ελληνική λέξη που μεταφράζεται ως άνθηση ή προσωπική ανάπτυξη, και παρόλο που η ευτυχία είναι μια αφηρημένη έννοια και συχνά συνδέεται με εφήμερες εμπειρίες, η αναζήτηση για την ευδαιμονία εστιάζει σε κάτι πιο διαρκές και βαθύ. Οι Στωικοί υποστηρίζουν την απομάκρυνση από το υλικό, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να βάλεις την ευτυχία ή την αξία σου στο εξωτερικό. Αντίθετα, σας προσκαλούν να εστιάσετε στην προσωπική ανάπτυξη και να καλλιεργήσετε αρετές όπως η υπομονή, το θάρρος, η δικαιοσύνη, η αγάπη για τον πλησίον και η πειθαρχία, επειδή η αληθινή ελευθερία είναι εκεί, και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί ποτέ να σας αφαιρέσει.
Σύμφωνα με τον Pepe García, αυτή η φιλοσοφία υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πόνου προέρχεται από τη συνεχή επιθυμία να γίνουν τα πράγματα όπως θέλουμε. «Αν περάσεις τη ζωή σου περιμένοντας να πάνε όλα όπως θα ήθελες, αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις ότι δεν είναι δυνατό». Είναι μια προσέγγιση παρόμοια με τον Βουδισμό, όπου η προσκόλληση στις επιθυμίες μας είναι το μεγαλύτερο από τα κακά μας. Εδώ είναι που οι Στωικοί προτείνουν μια αλλαγή νοοτροπίας: «Αντί να εύχεσαι τα πράγματα να ήταν όπως τα θέλεις, εύχεσαι να ήταν τα πράγματα όπως είναι». Αυτό δεν σημαίνει να υποχωρήσουμε στην καταστροφή, αλλά μάλλον, αποδεχόμενοι αυτό που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, εξαλείφουμε μεγάλο μέρος της απογοήτευσης που νιώθουμε.
Μπορεί να αρρωστήσετε, να χάσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή να έχετε μια κακή μέρα στη δουλειά. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, αλλά μπορείτε να επιλέξετε πώς να αντιδράσετε σε αυτά και για τους Στωικούς, αυτό είναι το κλειδί για την αποφυγή των παθών ή των αρνητικών συναισθημάτων που προκύπτουν όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε: «Ο θυμός, ο φόβος, το άγχος… Όλα αυτά προέρχονται από τη μη αποδοχή της πραγματικότητας ως έχει», τονίζει ο ειδικός γι’ αυτό σε βάθος στο δεύτερο βιβλίο του, Εγχειρίδιο γαλήνης, και υπογραμμίζει ότι η στωικότητα δεν είναι να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας ή να προσποιούμαστε ότι δεν νιώθουμε τίποτα, όπως νομίζουν ορισμένοι, αλλά το να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε. Η ιδέα δεν είναι ότι δεν θα θυμώσετε ποτέ ξανά, αλλά ότι δεν θα νιώσετε ποτέ ξανά λυπημένοι όταν εμφανιστούν αυτά τα συναισθήματα, έχεις έναν οδηγό, εργαλεία που σε βοηθούν να μειώσεις τον αντίκτυπό τους και να πάρεις πιο ήρεμες αποφάσεις.
Εργαλεία για να ζεις σε γαλήνη
Εκτός από τον κύριο στόχο, που είναι να μάθετε να διακρίνετε μεταξύ του τι μπορείτε να ελέγξετε και τι δεν μπορείτε, ο Pepe García μας αφήνει μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή για να ζούμε με περισσότερη ηρεμία.
Όποτε μπορείτε, εστιάστε στην ανάπτυξη των κλασικών αρετών του στωικισμού: σύνεση, σοφία, θάρρος, δικαιοσύνη και εγκράτεια. Συνιστά επίσης να δουλεύουμε στην αποδοχή με μικρά πράγματα και να είμαστε σταθεροί με τις προθέσεις μας. Ξεκινήστε αποδεχόμενοι απλά πράγματα, όπως ο καιρός. Αν βρέχει σήμερα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, απλά το αποδέχεστε. Τέλος, ένα άλλο θεμελιώδες θέμα για τους Στωικούς, αν και συχνά παρερμηνεύεται, είναι ο θάνατος, ένα αναπόφευκτο απόφθεγμα που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε προοπτική. Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο πεπρωμένο. Η ζωή μας είναι σύντομη, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτόν τον εφήμερο χρόνο, και τονίζει ότι δεν πρόκειται για εμμονή, απλά μπορούμε να το έχουμε στο μυαλό μας. Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, είτε σε συντρίβει είτε όχι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την υπενθύμιση για να διαχειριστείτε καλά τον χρόνο σας, χωρίς να παραβλέπετε το γεγονός ότι όλα είναι παροδικά – σύμφωνα με τον The Stoic.
Ο Μάρκος Αυρήλιος πάντα έλεγε ότι τα γεγονότα είναι σαν το νερό ενός ποταμού: αλλάζει συνεχώς. «Αυτό που φαίνεται τρομερό σήμερα, σε λίγα χρόνια δεν θα το θυμάστε καν».
Πηγή: Vogue España