Η αλήθεια είναι πως λίγο πριν από την περίοδο και ίσως τις δύο-τρεις πρώτες ημέρες, οι περισσότερες γυναίκες λαχταρούν διάφορες λιχουδιές, όπως η σοκολάτα. Παρόλο που, μέχρι τώρα, επικρατούσε η άποψη πως αυτές τις «αμαρτωλές» επιθυμίες καθοδηγούν οι διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, πρόσφατα δεδομένα φέρνουν νέα στοιχεία στο φως.

Οι ερευνητές πιστεύουν πλέον πως οι λιγούρες γύρω από την έμμηνο ρύση είναι πολιτισμικά καθοδηγούμενες και όχι ένα καθαρά βιολογικό φαινόμενο. Μια έρευνα του 2006 σε περισσότερες από 300 φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 91% των φοιτητριών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν όρεξη για σοκολάτα – ωστόσο, σε άλλα μέρη του κόσμου, η επιθυμία αυτή είναι λιγότερο συχνή. Η μελέτη του 2006 διεξήγαγε επίσης έρευνα σε Ισπανίδες φοιτήτριες και διαπίστωσε ότι από τις περίπου 260 σπουδάστριες, το 28% υποστήριξαν ότι η επιθυμία για σοκολάτα σχετίζεται ειδικά με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, σε σύγκριση με το 49% των Αμερικανίδων.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το πιο λαχταριστό τρόφιμο μεταξύ των γυναικών στην Ιαπωνία ήταν το ρύζι, και μόνο περίπου το 19% των γυναικών επιθυμούν τη σοκολάτα γενικά.

Αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης

Οι λιγούρες είναι γενικά πολύπλοκες – δεν σχετίζονται με το πόσο πεινασμένος είναι κάποιος και μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών που δημιουργούμε γύρω από το φαγητό. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκών ή υδατανθράκων όταν βρίσκονται στον έμμηνο κύκλο τούς βοηθά στην τόνωση της διάθεσής τους. Πράγματι, η θερμιδική πρόσληψη των γυναικών αυξάνεται λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου – ενώ ταυτόχρονα η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να μειώνεται – οπότε η ιδέα ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις λιγούρες είναι λογική.

Σοκολάτα και καλή διάθεση

Για χρόνια, είχε διατυπωθεί η υπόθεση ότι η πτώση της προγεστερόνης, η οποία συνήθως συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου, είναι αυτή που προκαλεί την επιθυμία για σοκολάτα.
Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών και προσπάθησαν να τα συσχετίσουν με τις λιγούρες, δεν βρέθηκε τέτοια σύνδεση. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με προγεστερόνη από το στόμα δεν ήταν αποτελεσματικότερη από ένα εικονικό φάρμακο placebo στη μείωση της επιθυμίας για σοκολάτα ή γλυκό μεταξύ των γυναικών που έχουν περίοδο. Εάν η επιθυμία για σοκολάτα ήταν πραγματικά συνδεδεμένη με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, θα περίμενε κανείς ότι μετά την εμμηνόπαυση θα εξαφανιζόταν – ή τουλάχιστον θα μειωνόταν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση όντως λαχταρούσαν τη σοκολάτα λιγότερο από εκείνες που βρίσκονταν λίγο πριν τη συγκεκριμένη φάση, αλλά η διαφορά ήταν ελάχιστη και άρα δεν θα μπορούσε να αποδοθεί στην περίοδο. Μάλιστα, οι περισσότερες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες – σε ποσοστό περίπου 77% – εξακολουθούσαν να επιθυμούν τη σοκολάτα και συχνά τη συνέδεαν με τη διάθεσή τους.

Επώδυνη ή ακανόνιστη περίοδος

Όλες αυτές οι μελέτες οδήγησαν ορισμένους επιστήμονες να σκεφτούν ότι η κατανάλωση σοκολάτας είναι μάλλον μια πολιτισμικά εξαρτημένη αντίδραση σε διάφορες μορφές στρες. Μια αμερικανική μελέτη του 2017 συνέκρινε την επιθυμία για σοκολάτα κατά την περίοδο μεταξύ γυναικών που έχουν γεννηθεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνων που έχουν γεννηθεί στη χώρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να ανατρέξουν στη σοκολάτα κατά την έμμηνο ρύση τους. Οι λιγούρες, ωστόσο, τείνουν να συμβαίνουν μεταξύ των ατόμων που υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με την περίοδό τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One το 2024 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν την τάση να επιθυμούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γλυκά ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή να έχουν ακανόνιστους ή επώδυνους κύκλους. Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν πως επιβάλλεται η γυναίκα να επισκέπτεται τον/τη γυναικολόγο της, αφού δεν είναι φυσιολογικό ούτε λογικό να «υποφέρει».

Πηγή: Washington Post / Pride.gr

[mc4wp_form id="278"]