Ευρωπαίοι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) ικανό να ερμηνεύει ήχους χοίρων, με στόχο να δημιουργήσει ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιώσουν την καλή διαβίωση των ζώων τους. Ο αλγόριθμος θα μπορούσε ενδεχομένως να προειδοποιήσει τους αγρότες για αρνητικά συναισθήματα στους χοίρους, βελτιώνοντας έτσι την ευημερία τους, σύμφωνα με την Elodie Mandel-Briefer, βιολόγο συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Επιστήμονες από πανεπιστήμια στη Δανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Τσεχία χρησιμοποίησαν χιλιάδες ηχογραφημένους ήχους χοίρου σε διαφορετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου παιχνιδιού, απομόνωσης και ανταγωνισμού για φαγητό, για να διαπιστώσουν ότι το γρύλισμα, οι στριγκλιές και τα τσιρίγματα αποκαλύπτουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Ενώ πολλοί αγρότες έχουν ήδη μια καλή κατανόηση της ευημερίας των ζώων τους βλέποντάς τα στο χοιροστάσιο, τα υπάρχοντα εργαλεία μετρούν κυρίως τη φυσική τους κατάσταση, είπε η Mandel-Briefer. «Τα συναισθήματα των ζώων είναι σημαντικά για την ευημερία τους, αλλά δεν τα μετράμε πολύ στις φάρμες», είπε.

Ο αλγόριθμος έδειξε ότι οι χοίροι που εκτρέφονται σε υπαίθρια, ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά αγροκτήματα με την ικανότητα να περιφέρονται και να σκάβουν στη βρωμιά παρήγαγαν λιγότερες κλήσεις άγχους από τους χοίρους που εκτρέφονται συμβατικά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος, αφού αναπτυχθεί πλήρως, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση των αγροκτημάτων, βοηθώντας τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές. «Μόλις λειτουργήσει το εργαλείο, οι αγρότες μπορούν να έχουν μια εφαρμογή στο τηλέφωνό τους που μπορεί να μεταφράσει τι λένε τα γουρούνια τους με όρους συναισθημάτων», είπε η Mandel-Briefer.

Το σύντομο γρύλισμα συνήθως δείχνει θετικά συναισθήματα, ενώ το μακρινό γρύλισμα συχνά σηματοδοτεί δυσφορία, όπως όταν τα γουρούνια σπρώχνουν το ένα το άλλο από τη γούρνα. Ήχοι υψηλής συχνότητας όπως κραυγές ή τσιρίσματα συνήθως σημαίνουν ότι τα γουρούνια αγχώνονται, για παράδειγμα, όταν πονούν, τσακώνονται ή χωρίζονται μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα ευρήματα για να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί AI. «Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά πραγματικά τόσο να επεξεργαζόμαστε τον τεράστιο όγκο των ήχων που λαμβάνουμε, αλλά και να τους ταξινομούμε αυτόματα», είπε η Mandel-Briefer.

Πηγή: Daily Sabah

[mc4wp_form id="278"]