Ο οίκος Sotheby’s θα δημοπρατήσει το πρώτο του έργο τέχνης κατασκευασμένο από ανθρωποειδές ρομπότ χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
Στις 31 Οκτωβρίου ο οίκος δημοπρασιών θα πουλήσει το A.I. God. Portrait of Alan Turing, από τον ανθρωποειδές ρομπότ καλλιτέχνη Ai-Da. Το πορτρέτο του μαθηματικού και επιστήμονα υπολογιστών Alan Turing δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους AI του Ai-Da Robot. Ο έμπορος έργων τέχνης και ιδιοκτήτης γκαλερί, Aidan Meller, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε το ανθρωποειδές ρομπότ Ai-Da, που απεικονίζεται ως γυναίκα με ένα μαύρο bob και ντυμένη με t-shirt και τζιν φόρμες. Το ρομπότ σχεδιάζει και ζωγραφίζει μέσω ενός συνδυασμού καμερών στα μάτια του, αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και ενός ρομποτικού βραχίονα.
Η μικτή τεχνική 162.5 εκατοστών επί 230 εκατοστών σε καμβά εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 120.000 έως 180.000 δολάρια, με εγγύηση τρίτου μέρους. «Αυτό που κάνει αυτό το έργο τέχνης διαφορετικό από άλλα έργα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι με τον Ai-Da υπάρχει μια φυσική εκδήλωση και αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα έργο από ένα ρομπότ αυτού του τύπου βγαίνει ποτέ σε δημοπρασία», είπε ο Meller στο CBS MoneyWatch, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά τα νέα της πώλησης. Ο Meller είπε επίσης ότι η δημοπρασία υπογραμμίζει την άνοδο και τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.
«Υπάρχει πολλή καινοτομία – ένας τεράστιος αριθμός ρομπότ έρχεται – και τελικά θα κάνουν κάθε είδους διαφορετικές εργασίες. Η τέχνη είναι ένας τρόπος να συζητηθούν οι απίστευτες αλλαγές στην κοινωνία που συμβαίνουν λόγω της τεχνολογίας», πρόσθεσε στο CBS, σημειώνοντας ότι τα έσοδα από την πώληση θα επανεπενδυθούν στο έργο, το οποίο είναι ακριβό σε ισχύ.
«Μπορεί να υπάρχει περιορισμένο δημόσιο αρχείο για την αξιολόγηση της αγοράς για μοναδικά έργα όπως αυτό του Ai-Da, αλλά μετά από εκτενείς συνομιλίες με εξέχοντες συλλέκτες στη διασταύρωση της τέχνης και της τεχνολογίας – ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – έγινε σαφές ότι η ζήτηση για αυτό το κομμάτι είναι ισχυρή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Sotheby’s για την ψηφιακή τέχνη, Michael Bouhanna σε δήλωση στο ARTnews. «Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον αυτών των συλλεκτών, σε συνδυασμό με την πεποίθησή τους για τη σημασία αυτού του έργου στον χώρο τέχνης AI, επηρέασαν άμεσα την απόφασή μου να τοποθετήσω την εκτίμηση της προπώλησης σε ένα επίπεδο που αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη επιθυμία και τις δυνατότητες της αγοράς».
Το πορτρέτο του Alan Turing εκτέθηκε στην AI for Good Global Summit στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη της Ελβετίας νωρίτερα φέτος τον Μάιο «ως μέρος ενός πολύπτυχου με πέντε ταμπλό».
Εκτός από το πορτρέτο του ανθρωποειδούς ρομπότ, η πώληση ψηφιακής τέχνης του Sotheby’s στις 31 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει έργα των Refik Anadol, PAK, Xcopy, DesLucrece και άλλων ψηφιακών καλλιτεχνών.
Πηγή: ARTnews