Ο πρωταγωνιστής των “The Last Kingdom” και του “My Policeman” David Dawson ηγείται ενός διεθνούς καστ στο δυστοπικό θρίλερ “The Flaw” (Το λάθος), το σκηνοθετικό ντεμπούτο ταινίας μεγάλου μήκους του Θεόφιλου Παπαστυλιανού, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη, το οποίο πραγματοποιεί γυρίσματα αυτήν την περίοδο στην Αθήνα, αφού πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Ρίγα της Λετονίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχιστούν και στη Βοιωτία. Η παραγωγή προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Στο πλευρό του Dawson βρίσκονται και οι Βρετανοί ηθοποιοί Arthur McBain (“Napoleon”, “Interview with the Vampire”), Ralf Little (“The Royle Family”, “Death in Paradise”) και Danny John-Jules (“Red Dwarf”, “Lock, Stock and Two Smoking Barrels»). Στο καστ συμμετέχει και η γνωστή σκηνοθέτιδα του θεάτρου Άντζελα Μπρούσκου.

Τοποθετημένο σε έναν δυστοπικό κόσμο που κυριαρχείται από το Καθεστώς, το «Το λάθος» ακολουθεί έναν αδίστακτο ανακριτή (Dawson) που διατάσσεται από την Ειδική Υπηρεσία να ακολουθήσει ένα τέλειο σχέδιο για να αποδείξει ότι ένας ύποπτος (McBain) είναι ένοχος. Μόλις όμως ξεκινήσει η ανάκριση, συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ένα ελάττωμα όχι μόνο στο σχέδιο, αλλά και στο ίδιο το Καθεστώς.

Δημοσιευμένο το 1965, «Το λάθος» είναι το πιο γνωστό έργο του Αντώνη Σαμαράκη, μιας από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, κυκλοφόρησε σε 114 ξένες εκδόσεις και απέσπασε το διάσημο Grand Prix de Littérature Poilicière της Γαλλίας το 1970, ενώ ο συγγραφέας το 1982 έλαβε για το σύνολο του έργου του το Ευρωπαϊκό Βραβείο Europalia.

Το μυθιστόρημα, το οποίο δημοσιεύτηκε μόλις δύο χρόνια πριν η στρατιωτική χούντα καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, είναι ένας διαλογισμός για την αλήθεια, την κρατική καταπίεση, τη δημοκρατία και τη δύναμη της, θέματα που το κάνουν ανατριχιαστικά επίκαιρο σήμερα.

Η ταινία είναι σε παραγωγή της Argonauts Productions σε συμπαραγωγή με την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ και τη Λετονική Mima Films, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΚΟΜΕ και του Οργανισμού Επενδύσεων και Ανάπτυξης της Λετονίας. Παραγωγοί είναι ο Πάνος Παπαχατζής, η Λίνα Γιαννοπούλου και ο Θεόφιλος Παπαστυλιανός, με την Alise Rogule να είναι συμπαραγωγός. Η ταινία είναι σε διασκευασμένο σενάριο και σκηνοθεσία του Παπαστυλιανού. Ο δημιουργός δήλωσε αναφορικά με την ταινία: Πόσο ελεύθεροι είμαστε; Τι έλεγχο έχουμε πάνω στις σκέψεις και τις πράξεις μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια και τους ανθρώπους γύρω μας; Μπορούμε άραγε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν; Με το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε συγκαλυμμένες δημοκρατίες, μήπως ο απολυταρχισμός χτυπά την πόρτα μας; Μπορεί η καταπίεση να πάρει τη μορφή μιας ειρηνικής κοινωνίας;

Η Argonauts Productions με έδρα την Αθήνα, η οποία υπήρξε συμπαραγωγός στη συμμετοχή του David Cronenberg στις Κάννες με την ταινία “Crimes of the Future” , ολοκλήρωσε επίσης πρόσφατα την 1η σεζόν της αναμενόμενης βιβλικής δραματικής σειράς του Prime Video “House of David”.

Η ταινία πρόκειται να αρχίσει τις προβολές της το 2025, έτος που σηματοδοτεί τα εξήντα χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και θεωρείται ήδη κλασικό.

Πηγή: Variety / Αθηνόραμα / Φωτογραφία: Kallithea press

[mc4wp_form id="278"]