Το Head of a Woman (Gordina de Groot) του Vincent van Gogh παρελήφθη από το Μουσείο Noordbrabants στο ’s-Hertogenbosch της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την Art Newspaper, το μουσείο αγόρασε τον πίνακα του 1885 από τον έμπορο τέχνης και συλλέκτη με έδρα το Λονδίνο, Daniel Katz, ο οποίος αποκαλύφθηκε ως ο αγοραστής του έργου όταν εμφανίστηκε στη δημοπρασία του Christie’s πέρυσι. Το Μουσείο Noordbrabants φέρεται να πλήρωσε 8,6 εκατομμύρια ευρώ για το πορτρέτο της αγρότισσας, καθιστώντας το μεταξύ των πιο ακριβών εικόνων του Van Gogh που έχουν αγοραστεί ποτέ από ίδρυμα.

Ο Katz αγόρασε το έργο στη βραδινή δημοπρασία του Christie’s 20ου/21ου αιώνα στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Εκείνη την εποχή, το έργο είχε εκτίμηση 1 εκατομμύριο-2 εκατομμύρια λίρες. Πριν από την πώληση η εικόνα βρισκόταν στην ίδια οικογενειακή συλλογή για 120 χρόνια. Οι Noordbrabants ήταν ανάμεσα στους πλειοδότες εκείνο το βράδυ, αλλά έπρεπε να αποχωρήσουν όταν τα πράγματα έγιναν σοβαρά, αφήνοντας τον Katz με το τελικό έπαθλο για 4,8 εκατομμύρια λίρες.

Ο Katz, ο οποίος είναι επίσης έμπορος, αγόρασε το έργο για την ιδιωτική του συλλογή. Λίγους μήνες αργότερα, απέκτησε το αρχικό πλαίσιο που είχε αντικατασταθεί για τη βραδινή πώληση. Εκείνο το καλοκαίρι, η διευθύντρια των Noordbrabants, Jacqueline Grandjean και η επιμελήτριά της, Helewise Berger, πλησίασαν τον Katz ρωτώντας αν θα σκεφτόταν να αποχωριστεί τον φρεσκοαγορασμένο Van Gogh. Συμφώνησε σε δανεισμό. Ο πίνακας εμφανίστηκε στο Noordbrabants τον Ιανουάριο.

Το μουσείο συνέχισε να προσπαθεί να αποκτήσει το έργο, ξεκινώντας ακόμη και μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για να πληρώσει για αυτό που ονόμασαν «η Μόνα Λίζα της Μπραμπάντ».

Το Μουσείο Noordbrabants έχει αποκτήσει πέντε Van Gogh από το 2016 και αυτή τη στιγμή έχει άλλα έξι ως δανεικά. Η εξασφάλιση αυτού του πορτρέτου του είναι μόνο ένα μέρος ενός σχεδίου για σοβαρή επέκταση των έργων του Van Gogh , που περιλαμβάνει το άνοιγμα μιας ξεχωριστής πτέρυγας Van Gogh στο μουσείο, που πρόκειται να ανοίξει το 2026.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]