Οι άγριοι πληθυσμοί των παρακολουθούμενων ζωικών ειδών έχουν πέσει πάνω από 70% τον τελευταίο μισό αιώνα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση αξιολόγησης ορόσημο από το WWF που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Με δεδομένα από 35.000 πληθυσμούς περισσότερων από 5.000 ειδών θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών, ο δείκτης του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής (WWF) δείχνει επιταχυνόμενες μειώσεις σε όλο τον κόσμο. Σε περιοχές πλούσιες σε βιοποικιλότητα, όπως η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, το ποσοστό απώλειας πληθυσμού ζώων φτάνει το 95%.
Η έκθεση παρακολουθεί τις τάσεις στην αφθονία μεγάλου αριθμού ειδών, όχι μεμονωμένους αριθμούς ζώων. Διαπίστωσε ότι οι υπό εξέταση πληθυσμοί είχαν μειωθεί κατά 73% από το 1970, κυρίως λόγω των ανθρώπινων πιέσεων. Ο δείκτης έχει γίνει διεθνής προβληματισμός και φτάνει λίγο πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία θα αναδείξει το θέμα στην Κολομβία αργότερα αυτόν τον μήνα. «Η εικόνα που ζωγραφίζουμε είναι απίστευτα ανησυχητική», δήλωσε η Kirsten Schuijt, Γενική Διευθύντρια του WWF International, σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν πρόκειται μόνο για την άγρια ζωή, αλλά για τα βασικά οικοσυστήματα που συντηρούν την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Daudi Sumba, επικεφαλής της προστασίας του περιβάλλοντος στο WWF. Η έκθεση επαναλαμβάνει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις «αλληλένδετες» κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής της φύσης και προειδοποιεί για σημαντικά «σημεία ανατροπής» που προσεγγίζουν ορισμένα οικοσυστήματα. «Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι μη αναστρέψιμες, με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα», είπε, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, η οποία θα μπορούσε «να μετατοπίσει αυτό το κρίσιμο οικοσύστημα από μια δεξαμενή άνθρακα σε μια πηγή άνθρακα». «Η υποβάθμιση και η απώλεια οικοτόπων, κυρίως λόγω του διατροφικού μας συστήματος, είναι η πιο αναφερόμενη απειλή σε κάθε περιοχή, ακολουθούμενη από την υπερεκμετάλλευση, τα χωροκατακτητικά είδη και τις ασθένειες», ανέφερε η έκθεση.
Άλλες απειλές περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τη ρύπανση, ιδίως στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τον Ειρηνικό. Είναι απίστευτα ανησυχητικό ότι η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους πληθυσμούς των ειδών του γλυκού νερού και ακολουθούν τα χερσαία και τα θαλάσσια σπονδυλωτά. «Έχουμε αδειάσει τους ωκεανούς από το 40% της βιομάζας τους», δήλωσε ο Yann Laurans του WWF Γαλλίας.
Από ήπειρο ανά ήπειρο, η μέση πτώση έφτασε το 95% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ακολουθούμενη από την Αφρική, με πτώση 76%, και στη συνέχεια από την Ασία και τον Ειρηνικό, που μειώθηκαν κατά 60%. Η μείωση των πληθυσμών είναι «λιγότερο θεαματική» στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Ορισμένοι πληθυσμοί έχουν σταθεροποιηθεί ή ακόμα και επεκταθεί χάρη στις προσπάθειες διατήρησης και την επανεισαγωγή ειδών, ανέφερε η έκθεση. Ο ευρωπαϊκός βίσονας, για παράδειγμα, εξαφανίστηκε στη φύση το 1927, αλλά το 2020 αριθμούσε 6.800 χάρη σε μεγάλης κλίμακας αναπαραγωγή και επιτυχή επανεισαγωγή, κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές.
Ενώ χαρακτήρισε τη συνολική εικόνα «απίστευτα ανησυχητική», ο Schuijt πρόσθεσε: «Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη το σημείο χωρίς επιστροφή». Επεσήμανε τις παγκόσμιες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμφώνου επανάστασης που προσγειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα το 2022 για την προστασία του 30% του πλανήτη έως το 2030 από τη ρύπανση, την υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή. Αλλά προειδοποίησε, «όλες αυτές οι συμφωνίες έχουν σημεία ελέγχου το 2030 που κινδυνεύουν να χαθούν».
Αρκετές επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το περιοδικό Nature κατηγόρησαν το WWF για μεθοδολογικές προκαταλήψεις στο ευρετήριό του που οδηγούν σε υπερβολική έκταση της παρακμής των ζώων. «Παραμένουμε πραγματικά σίγουροι για τη στιβαρότητά του», δήλωσε ο Andrew Terry της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας τη χρήση μιας «γκάμας δεικτών, που εξετάζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, τη βιοποικιλότητα και την υγεία των οικοσυστημάτων για να διευρύνουν πραγματικά αυτή την εικόνα».
Πηγή: Daily Sabah