Στα smoothies, στις σούπες, στον latte… ο κουρκουμάς θεωρείται superfood για καλή υγεία. Πότε όμως δεν συστήνεται και ποιες οι πιθανές παρενέργειές του;

Με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ο κουρκουμάς-ή κουρκούμη- τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στις υπερτροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στη διαχείριση φλεγμονωδών νοσημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού φορέα National Center for Complementary and Integrative Health. Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κουρκουμά με προστασία από εποχικές αλλεργίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμη και σε καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, η υπερλιπιδιαμία και το Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον παραπάνω φορέα που έχει ερευνήσει τα οφέλη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές του, ο κουρκουμάς, είτε σε μορφή συμπληρώματος διατροφής είτε ως μπαχαρικό, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει παρενέργειες και να προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του κουρκουμά

Διαταραχές του πεπτικού: Τα πιο συχνά ανεπιθύμητα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση κουρκουμά είναι διαταραχές του στομάχου ή του πεπτικού συστήματος. Ανάμεσά τους, πρήξιμο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, αέρια στο έντερο, διάρροια και ναυτία.

Μείωση του σακχάρου στο αίμα: Έρευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λαμβάνοντας γλυκόζη από το αίμα και μεταφέροντάς την στους σκελετικούς μύες για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αυτό βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη ρυθμίζοντας την ποσότητα ινσουλίνης που απαιτείται στο σώμα για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παρότι αυτό μπορεί να είναι θετικό σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν λαμβάνονται φάρμακα, όπως ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά σκευάσματα, που ήδη μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου. Σε αυτήν την περίπτωση, η μεγάλη κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να ενέχει κίνδυνο για υπογλυκαιμία.

Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας: Ο κουρκουμάς φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να δρα ως αντιπηκτικό του αίματος και να εμποδίζει το σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων. Σε ανθρώπους όμως με νοσήματα όπως η αιμορροφιλία, αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αντίστοιχα, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση κουρκουμά σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Ποιοι να αποφεύγουν τον κουρκουμά

Δεν είναι γνωστό αν ο κουρκουμάς ως συμπλήρωμα διατροφής είναι ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Μόνο ο γιατρός μπορεί να συστήσει με ασφάλεια συμπληρώματα διατροφής -χημικά ή φυσικά- οπότε αποφύγετε τον κουρκουμά εάν είστε σε αυτήν τη φάση της ζωής σας.

Ποια θεωρείται ασφαλής ποσότητα για κατανάλωση κουρκουμά;

Αναφορικά με τον κουρκουμά στη διατροφή μας, είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τις ασφαλείς ποσότητες εάν απλά τον προσθέτουμε στα φαγητά και τα ροφήματά μας ή τον καταναλώνουμε με τη μορφή αφεψήματος. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τον κουρκουμά ασφαλή σε δόσεις από 4.000-8.000 mg ημερησίως. Αυτό περιλαμβάνει την ποσότητα του μπαχαρικού κουρκουμά που προστίθεται στα τρόφιμα καθώς και τα συμπληρώματα κουρκουμά. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστούν οι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς δόσεις κουρκουμά.

[mc4wp_form id="278"]