Το σημερινό Google Doodle αποτίει φόρο τιμής στην επαναστατική ανακάλυψη του Staurikosaurus, ενός πρώιμου θηροπόδου δεινοσαύρου που έχει παίξει βασικό ρόλο βοηθώντας μας να κατανοήσουμε την προέλευση και την εξέλιξη αυτών των πλασμάτων. Το κινούμενο doodle δείχνει έναν Σταυρικόσαυρο να διασχίζει γρήγορα ένα αρχαίο τοπίο, τονίζοντας την ταχύτητα και την ευκινησία του. Δείχνει επίσης τη χαρακτηριστική μακριά ουρά και τη δίποδη στάση του δεινοσαύρου, μαζί με τα οδοντωτά δόντια που υποδηλώνουν την αρπακτική φύση του.

Σταυρικόσαυρος: Ένα σημαντικό εύρημα στην εξέλιξη των δεινοσαύρων

Ο παλαιοντολόγος Llewellyn Ivor Prince ανακάλυψε για πρώτη φορά τον Σταυρικόσαυρο το 1936, στον σχηματισμό Santa Maria στη νότια Βραζιλία. Οι τεχνικές χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα έχουν αποδείξει ότι αυτό το αρχαίο αρπακτικό ζούσε κατά την ύστερη Τριασική περίοδο, περίπου 225 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο δεινόσαυρος ήταν σχετικά μεγάλος για την εποχή του, είχε μήκος περίπου δύο μέτρα και ζύγιζε περίπου 30 κιλά. Η δίποδη στάση και η μακριά ουρά του υποδεικνύουν ένα γρήγορα κινούμενο αρπακτικό που ήταν καλά εξοπλισμένο για να πιάσει και να κρατήσει το θήραμα.

Κρίσιμο κομμάτι στο παζλ της εξέλιξης των δεινοσαύρων

Η ανακάλυψη του Staurikosaurus συνέβαλε καθοριστικά στην περαιτέρω κατανόηση της εξέλιξης των δεινοσαύρων. Μελετώντας αυτό το πρώιμο θηρόποδο, οι παλαιοντολόγοι μπόρεσαν να συνθέσουν το παζλ για το πώς αυτά τα πλάσματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γη και ξεκίνησαν το αξιοσημείωτο ταξίδι τους. Ο Σταυρικόσαυρος συνεχίζει να εμπνέει δέος και θαυμασμό, υπενθυμίζοντας μας την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της ζωής που υπήρχε στον πλανήτη μας.

Πηγή: Νews Bytes / Σαν σήμερα

[mc4wp_form id="278"]