Ο Theo James, Βρετανός ηθοποιός και πρόσφατα διορισμένος πρεσβευτής καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ, επέστρεψε από μια εντυπωσιακή επίσκεψη στη Μαυριτανία, όπου πέρασε χρόνο με πρόσφυγες από το Μάλι που διέφυγαν από τη βία και την ανασφάλεια στο σπίτι και τώρα παλεύουν με προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή του Σαχέλ. Αυτή η επίσκεψη προηγείται της συμμετοχής του James στην 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συμμετάσχει στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τους υποστηρικτές των προσφύγων που έχουν βιώσει προσωπικά τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαυριτανία, όπου ζούσαν πάνω από 262.000 πρόσφυγες – κυρίως γυναίκες και παιδιά από το Μάλι – ο James συναντήθηκε με πρόσφυγες από το Μάλι και τις κοινότητες που τους φιλοξενούσαν, αποκτώντας ανεκτίμητη εικόνα για τις άθλιες συνθήκες που οδηγούν τον εκτοπισμό και τις ανάγκες τους καθώς προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Στο στρατόπεδο προσφύγων Mbera, ο James είδε τις σκληρές πραγματικότητες που υπέστησαν οι πρόσφυγες. Η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και ευκαιριών απασχόλησης παραμένει πρόκληση. Και όσοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις βίαιες συγκρούσεις στο Μάλι αντιμετωπίζουν τώρα τη σύνθετη κρίση ενός ολοένα πιο σκληρού και επικίνδυνου κλίματος, με ξηρασίες να διαρκούν τώρα 8-9 μήνες – σε σύγκριση με 3-4 μήνες προηγουμένως.

Ο James είπε, «Ενώ όλοι επηρεαζόμαστε από την κλιματική αλλαγή, είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Την περασμένη εβδομάδα, είχα το προνόμιο να ακούσω από πρόσφυγες από το Μάλι, όπως ο Μόμο, ο 84χρονος ηγέτης της κοινότητας στο στρατόπεδο Mbera, ο οποίος μου είπε «Το δάσος μιλάει πολύ ακόμα κι αν είναι βουβό, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το δέντρο υποφέρει, ότι το δέντρο φωνάζει», και με τη Mariama Walet Almahdi, μια προσφύγισσα από το Μάλι είπε «Πες τους ότι διψάμε, πες τους ότι δεν έχουμε αρκετό νερό για εμάς, τα παιδιά μας, τα βοοειδή μας, τα λαχανικά μας – δεν μπορούμε να επιβιώσουμε».

Παρά τις προκλήσεις, ο James είδε επίσης τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους πρωτοστατούν σε τοπικές πρωτοβουλίες που ωφελούν τόσο τους ίδιους όσο και τις τοπικές κοινότητες. Για παράδειγμα, συναντήθηκε με μια εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία προσφύγων που καταπολεμά τις πυρκαγιές που απειλούν τόσο τους προσφυγικούς οικισμούς όσο και τις τοπικές κοινότητες. Αυτή η ομάδα έχει επίσης φυτέψει χιλιάδες δέντρα για να προστατεύσει ζωές, να υποστηρίξει τα προς το ζην και να προστατεύσει το περιβάλλον.

«Η δύναμή τους μπροστά σε τέτοιες συντριπτικές προκλήσεις καθοδηγεί τη δέσμευσή μου να διασφαλίσω ότι οι φωνές τους θα ακουστούν. Αλλά δεν αρκεί απλώς να ακούς, η κατάσταση είναι επισφαλής και πρέπει να αναλάβει κάποιος δράση, και πρέπει να γίνει τώρα. Αυτές οι κοινότητες αξίζουν περισσότερα από την απλή προσοχή μας, χρειάζονται μια θέση στο τραπέζι. Γι’ αυτό κατευθύνομαι στο COP29 – για να σταθώ δίπλα τους και να πιέσω για πραγματική, επείγουσα αλλαγή», είπε ο James.

Στο COP29, ο James θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να τονίσει αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και να υποστηρίξει την παγκόσμια δράση για την υποστήριξη των εκτοπισμένων κοινοτήτων.

«Είμαστε ευγνώμονες που ο Theo James μπορούσε να συναντήσει πρόσφυγες για να καταλάβει τον αγώνα και τη δύναμή τους. Ενώ κάνουμε ό,τι μπορούμε, η πίεση στο περιβάλλον είναι τεράστια. Η κλιματική κρίση επιδεινώνει τις ήδη σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη του Theo μπορεί να ρίξει φως στις επείγουσες ανάγκες αυτών των κοινοτήτων, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, προτού επιδεινωθεί η κατάσταση και τεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο ζωές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μαυριτανία, Elizabeth Eyster.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατευθύνεται στο COP29 για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες, τους εκτοπισμένους και τους λαούς υποδοχής, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Η συμπερίληψή τους και η ουσιαστική συμμετοχή τους σε διαδικασίες πολιτικής, στην οικονομική υποστήριξη και τις αποφάσεις που σώζουν ζωές είναι δικαίωμά τους και είναι ουσιαστικής σημασίας για αποτελεσματικές λύσεις.

Πηγή: UNHCR

[mc4wp_form id="278"]