Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (World Menopause Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου. Στο σημείο αυτό, πολλές γυναίκες αρχίζουν να έχουν τις πρώτες ενστάσεις: «Πραγματικά, χρειάζεται να γιορτάσουμε την εμμηνόπαυση;», «Και να της αφιερώσουμε δικής της ημέρα μνήμης και αναφοράς;»! Μήπως να την ξεχνούσαμε καλύτερα;»!

Επειδή έχω μπει στο αυτό το τρυπάκι (ευτυχώς βγήκα εγκαίρως!) θα μοιραστώ μαζί σου δύο σκέψεις μου και θα σου πω ότι είναι σημαντικό να διαβάζουμε και να ακούμε τη γνώμη των ειδικών για την ανάγκη καθιέρωσης μίας ημέρας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα θέματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια

Ναι, η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική, βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας. Δεν είναι ασθένεια! Έχει, όμως, πολλά συμπτώματα, επίμονα και ιδιαίτερα ενοχλητικά, που πολύ συχνά συνοδεύουν την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Εξάψεις, εφίδρωση, διαταραχές ύπνου, αλλαγές στη διάθεση, αίσθημα παλμών και κόπωσης, κολπική ξηρότητα, γήρανση του δέρματος και άλλα, και είναι επόμενο ότι επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής πολλών γυναικών.

Η εμμηνόπαυση είναι το τέλος της νεότητας;

Τελολογικά και βιολογικά, το τέλος της νεότητας έρχεται για κάθε ζωντανό οργανισμό. Δεν είναι ανάγκη, όμως, να το βιώσουμε ψυχολογικά και σωματικά στην αρχή της εμμηνόπαυσης! Η γνώση και η εξέλιξη της επιστήμης μπορούν να καθυστερήσουν το γήρας (οργανικό και εξωτερικό) αρκετά χρόνια, μέχρι να συμφιλιωθούμε με την ιδέα, βοηθώντας μας να ζούμε με υγεία, για αρκετά ακόμα δημιουργικά και χαρούμενα χρόνια!

Εμμηνόπαυση: Μία φυσιολογική μετάβαση σε μία νέα αρχή

Τη νέα αυτή αρχή αποφασίζουν να ζήσουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, για αυτό μην νιώθεις μόνη! Μέχρι το 2025, περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση. Έτσι, μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά και να σκεφτεί θετικά για να διαχειριστεί τη νέα, ώριμη και δημιουργική αυτή περίοδο. Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης αποσκοπεί στη βελτίωση της κατανόησης και της διαχείρισης των συμπτωμάτων που προαναφέραμε, καθώς και στην προώθηση της υγείας των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως είναι φυσικό, κάθε χρόνο, αυτή η ημέρα επικεντρώνεται σε διαφορετικά θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η οστεοπόρωση, η ψυχική υγεία κ.ά., προκειμένου να ενισχυθεί η γνώση και η στήριξη προς τις γυναίκες που διανύουν αυτήν τη φάση της ζωής τους.

Εμμηνόπαυση και Ορμονική Θεραπεία: Η σημασία της σωστής ενημέρωσης

Το φετινό θέμα αφορά στην ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης, επισημαίνοντας τη σημασία της παροχής αξιόπιστων και τεκμηριωμένων πληροφοριών στις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι, σε πολλές περιοχές του κόσμου, η εμμηνόπαυση και η ορμονική θεραπεία είναι καλά κατανοητές, σε άλλες παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα ή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή.

Για το λόγο αυτό, η International Menopause Society (IMS) και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), με αφορμή την αφιερωματική αυτή ημέρα, επισημαίνουν την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την υγεία τους.

Η ορμονική θεραπεία συμπληρώνει τις ορμόνες που το σώμα των γυναικών σταματά να παράγει μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την προστασία της υγείας τους.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση ορμονών μέσω χαπιών, αλοιφών, επιθεμάτων και κολπικών gel, με τη μορφή που είναι καταλληλότερη για την κάθε γυναίκα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στη μείωση εξάψεων, νυχτερινών εφιδρώσεων, κολπικής ξηρότητας, ενώ προστατεύει την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΕΜ, είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται σωστά για τις δυνατότητες που προσφέρει η ορμονική θεραπεία, αναγνωρίζοντας τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις. «Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά τα συμπτώματα της δεν πρέπει να παραβλέπονται. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί το στίγμα που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση», επισημαίνει η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

«Οραματιζόμαστε ότι όλες οι γυναίκες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και υγειονομική περίθαλψη, ώστε να κάνουν ενημερωμένες επιλογές στη διαχείριση της εμμηνόπαυσης. Η προσπάθειά μας εστιάζει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών για να λάβουν τις αποφάσεις που ταιριάζουν στις προσωπικές τους ανάγκες», προσθέτει η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση και να αναζητήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να βελτιώσουν την υγεία τους, χωρίς στίγμα και παρανοήσεις» καταλήγει η κα Παππά.

Πώς αντιμετωπίζονται η χαλάρωση και η ξηρότητα του κόλπου

Στην εμμηνόπαυση, οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν αλλαγές στον κόλπο, ο οποίος χάνει το μυϊκό του τόνο, οδηγώντας σε χαλάρωση, λέπτυνση, μείωση της ελαστικότητας, ξηρότητα και -κατά συνέπεια- μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Η χαλάρωση του κόλπου αφορά κυρίως τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%- 80%, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

«Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση προκαλεί ατροφία στην περιοχή, προκαλώντας ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη οργασμού καθώς και άλλες διαταραχές», αναφέρει η Πλαστική Χειρουργός, Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Η αντιμετώπιση της ατροφίας του κόλπου με σύγχρονα λέιζερ

Η σύγχρονη Ιατρική είναι σε θέση να παρέχει αποτελεσματικές λύσεις. Η χρήση λέιζερ αντιμετωπίζει ανώδυνα τα ενοχλητικά συμπτώματα και μάλιστα με υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

«Η θεραπεία της κολπικής ξηρότητας παραδοσιακά ήταν φαρμακευτική, με τοπικές θεραπείες και φτωχά παροδικά αποτελέσματα, καθώς με τη λήξη της επανέρχονταν τα συμπτώματα. Η φαρέτρα των γιατρών περιλαμβάνει, πλέον, θεραπείες που βασίζονται σε έναν ειδικού τύπου λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας, όπως το Laser Vaginal Rejuvenation, το οποίο ουσιαστικά διεγείρει τους ινοβλάστες και την παραγωγή κολλαγόνου στο βλεννογόνο. Η διαδικασία αυτή ενισχύει την απορρόφηση νερού και την ενυδάτωση του κόλπου, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά, με αποτέλεσμα ένα νέο και υγιή ιστό στα τοιχώματα του κόλπου», εξηγεί η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

Η ανάπλαση και σύσφιξη του χαλαρού γυναικείου κόλπου, διενεργείται αναίμακτα, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ολοκληρώνεται σε 2-3 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 30-40 ημερών. Εφαρμόζεται στο ιατρείο και δεν απαιτεί κάποιου είδους προετοιμασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται χωρίς τη χρήση αναισθησίας, ενώ σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά αναισθητικό σπρέι. Μετά τη θεραπεία δεν απαιτείται αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες. Σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας που παρουσιάζουν σοβαρή αφυδάτωση, η θεραπεία ενδέχεται να χρειάζεται επανάληψη κάθε 12-15 μήνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επέμβαση μπορεί να αντικαταστήσει και τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων που χορηγούνται για την ατροφία του κόλπου.

[mc4wp_form id="278"]