Ένα βιβλίο που δανείστηκε κάποιος μαθητής από μια σχολική βιβλιοθήκη πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επιστράφηκε επιτέλους – καθυστερημένο περισσότερο από έναν αιώνα.

Ένα αντίγραφο του Poetry of Byron βρέθηκε από έναν άνδρα στο Carmarthenshire της Νότιας Ουαλίας, ο οποίος θεώρησε ότι έπρεπε να επιστραφεί στο σχολείο St Bees, κοντά στο Whitehaven, στην Cumbria, από όπου το είχε δανειστεί ένας μαθητή. Μέσα στο μπλε υφασμάτινο βιβλίο είναι γραμμένο το όνομα Leonard Ewbank, μαζί με την ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 1911.

Ο Ewbank, ο οποίος γεννήθηκε το 1893, ήταν μαθητής του St Bees μεταξύ 1902 και 1911, πριν συνεχίσει τις σπουδές του στο Queen’s College της Οξφόρδης. Τα αρχεία δείχνουν ότι, παρά την κακή του όραση, στρατολογήθηκε στο 15ο Σύνταγμα Συνόρων το 1915 για να πολεμήσει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Σκοτώθηκε στη μάχη στις 23 Φεβρουαρίου 1916 από σφαίρα στο κεφάλι και θάφτηκε στο ταφικό γραφείο Railway Dugouts στο Υπουργείου του Βελγίου, ένα νεκροταφείο που περιέχει τους τάφους 2.463 στρατιωτών. Ο Ewbank τιμάται στον κατάλογο τιμής του σχολείου ως «Άγγλος, γενναίος, έντιμος και πιστός».

Το σχολείο ένιωσε «τιμή» που του επεστράφη το βιβλίο, είπε ο διευθυντής, Andrew Keep. Ο Keep είπε στο BBC: «Είναι απίστευτο να πιστεύει κανείς ότι ένα κομμάτι της ιστορίας του St Bees έχει βρει τον δρόμο του πίσω σε εμάς μετά από τόσα χρόνια».

Το St Bees είναι ένα συνεκπαιδευτικό οικοτροφείο και ημερήσιο σχολείο ηλικίας 430 ετών και κοστίζει 16.000-40.000 £ ετησίως. Ο Rowan Atkinson είναι πρώην μαθητής, μαζί με δύο αντιπρύτανες του Πανεπιστημίου του Cambridge , αρκετούς καθηγητές και τρεις παραλήπτες του Victoria Cross.

Το βιβλίο, που παρουσιάζει το έργο του Λόρδου Μπάιρον, ενός ρομαντικού ποιητή που περιγράφεται ως «τρελός, κακός και επικίνδυνος να τον ξέρεις», δεν είναι το πρώτο που επιστρέφεται σε βιβλιοθήκη αφού πέρασε μια ζωή αλλού, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο καθυστερημένα βιβλία της βιβλιοθήκης όλων των εποχών.

Τον Μάιο, ένα βιβλίο δανεισμένο από μια βιβλιοθήκη στο Ελσίνκι επιστράφηκε με καθυστέρηση 84 ετών. Μια φινλανδική μετάφραση του ιστορικού μυθιστορήματος του Sir Arthur Conan Doyle, The Refugees, είχε προγραμματιστεί για τις 26 Δεκεμβρίου 1939, έναν μήνα μετά τη σοβιετική εισβολή στη Φινλανδία, επομένως «ίσως να μην ήταν το πρώτο πράγμα στο μυαλό του δανειολήπτη», είπε ο Heini Strand, βιβλιοθηκάριος στην κεντρική βιβλιοθήκη Oodi του Ελσίνκι.

Τον Ιούλιο, το Canoe Building in Glass-Reinforced Plastic από τον Alan Byde επιστράφηκε στη βιβλιοθήκη του Orkney με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 47 ετών, αφού βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης σπιτιού. Ο John Peterson της βιβλιοθήκης είπε: «Ευτυχώς δεν χρεώνουμε πρόστιμα εκπρόθεσμα».

Πηγή: The Guardian / Κεντρική φωτογραφία: Richard Westall, Lord Byron (detail), 1813, στη συλλογή National Portrait Gallery, Λονδίνο

[mc4wp_form id="278"]