Η τοπική χρήση της νιασιναμίδης έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι παραγωγοί σκευασμάτων skin care τη χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο. Τι μπορεί όμως να προσφέρει αυτό το ταπεινό αλλά θεαματικά αποτελεσματικό συστατικό στην υγεία του δέρματός σας;

Τι είναι η Νιασιναμίδη (Niacinamide);

Η Nιασιναμίδη, που ονομάζεται επίσης νικοτιναμίδio, είναι μια μορφή βιταμίνης Β3, απαραίτητη θρεπτική ουσία για τον οργανισμό αλλά και για το μεγαλύτερο όργανό μας, το δέρμα. Η ανεπάρκεια Β3 μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του δέρματος, των νεφρών και του εγκεφάλου. Η στοματική λήψη νιασιναμίδης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας Β3. Όσον αφορά στη γενική υγεία του δέρματος, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, η τοπική χρήση μπορεί να συνδράμει στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και του εκζέματος.

Είναι το ίδιο πράγμα με τη Νιασίνη;

Παρά τις ομοιότητες στα ονόματα, η Νιασιναμίδη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη νιασίνη. Είναι όμως δύο διαφορετικοί τύποι βιταμίνης Β3. Ωστόσο, το σώμα μας μπορεί να παράγει Νιασιναμίδη από συμπληρώματα Νιασίνης. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα Νιασίνης στο σώμα. Η Τρυπτοφάνη μπορεί επίσης να μετατραπεί σε νιασιναμίδη. Όπως και με όλα τα συμπληρώματα διατροφής, πρέπει πάντα να μιλάτε με εξειδικευμένο γιατρό πριν πάρετε τη βιταμίνη Β3 ή άλλες βιταμίνες, και πάντα κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων.

Τι οφέλη προσφέρουν τα serums και οι κρέμες με Νιασιναμίδη;

Συνολικά, η Νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή πρωτεϊνών στο δέρμα και να κλειδώσει την υγρασία, καθώς και για αποτροπή περιβαλλοντικών βλαβών, όπως η ηλιακή.

Υγεία Δερματικού Ιστού
Βοηθά στην οικοδόμηση της Kερατίνης, ενός τύπου πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σας σταθερό και υγιές.

Φράγμα Λιπιδίων
Η Νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να αναπτύξει ένα φράγμα κεραμιδίου (λιπιδίων) που με τη σειρά του, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.

Ρύθμιση της Λιπαρότητας
Τα οφέλη της διατήρησης της υγρασίας δεν είναι μόνο για ξηρούς τύπους δέρματος. Η Nιασινιμίδη μειώνει δραματικά την υπερπαραγωγή ελαίων που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες.

Προστατεύει από τις Ηλιακές Βλάβες
Ταυτόχρονα ανοικοδομεί υγιή δερματικά κύτταρα ενώ τα προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ελαχιστοποιεί τις Λεπτές Γραμμές και Ρυτίδες
Διαπιστώθηκε επίσης ότι συγκέντρωση 5% ήταν χρήσιμη για τη μείωση ορισμένων βλαβών από τον ήλιο και τη γήρανση.

Αντιμετωπίζει την Ακμή
Κατά της βαριάς ακμής, ειδικά φλεγμονώδεις μορφές όπως θηλάκια και φλύκταινες. Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν λιγότερες βλάβες και βελτιωμένη υφή του δέρματος.

Ελαχιστοποιεί την ερυθρότητα και τις δυσχρωμίες
Η νιασιναμίδη μειώνει τις δερματικές φλεγμονές. Βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας από το έκζεμα, την ακμή και τη ροδόχρου νόσο και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος.

Ελαχιστοποιεί τους διεσταλμένους πόρους
Διατηρώντας το δέρμα απαλό και ενυδατωμένο, υπάρχει ένα δευτερεύον όφελος – μια φυσική μείωση του μεγέθους των πόρων με την πάροδο του χρόνου, καθώς μένουν ενυδατωμένοι και καθαροί από έλαια, φαίνονται μικρότεροι αφού δεν «κρεμάνε» προς τα κάτω.

Αντιμετωπίζει τις μελαγχρωματικές βλάβες
Oι συγκεντρώσεις Nιασιναμίδης 5% μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κηλίδων. Τα οφέλη παρατηρήθηκαν μετά από τέσσερις εβδομάδες, αλλά όχι περισσότερο από δύο μήνες.

Ενισχύει τη δράση των ρετινοϊδών
Συχνά συνδυάζονται και σε ένα σκεύασμα, και ειδικά για τη θεραπεία ακμής μαζί με Αζελαϊκό Οξύ.

Έχει σημασία ο τύπος του προϊόντος skin care όταν τη χρησιμοποιείται στη ρουτίνα σας;

Πολλά τοπικά προϊόντα Nιασιναμίδης κυκλοφορούν με τη μορφή ορών (serums). Σκεφτείτε τους ορούς ως επιπλέον θεραπείες που αντιμετωπίζουν μεμονωμένα προβλήματα του δέρματος εκτός του τακτικού καθαρισμού, τόνωσης και ενυδάτωσης. Ο ορός Nιασιναμίδης σας πρέπει να εφαρμόζεται μετά την τόνωση (toner), αλλά πριν την ενυδάτωση. Ορισμένα καθαριστικά και κρέμες περιέχουν επίσης Nιασιναμίδη. Αυτό το συστατικό βρίσκεται επίσης σε μερικές μάσκες προσώπου, οι οποίες ξεπλένονται μετά από κάθε χρήση.

Τι πρέπει να προσέχω όταν επιλέγω ένα προϊόν;

Η συγκέντρωση Νιασιναμίδης μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των προϊόντων, αν και τα περισσότερα σκευάσματα είναι 2% με 5%.

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε με χαμηλότερη συγκέντρωση. Οι φόρμουλες με 2% μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος και παρόμοιων παθήσεων, αλλά και να προσφέρουν όλα τα προαναφερθέντα οφέλη. Η Νιασιναμίδη μπορεί να αναφέρεται ως «Νιασίνη (Niacin)» και «Nικοτιναμίδη/ Νικοτιναμίδιο (Nicotinamide)» στις ετικέτες ενός προϊόντος.

Μπορεί η νιασιναμίδη να συνδυαστεί με άλλα συστατικά φροντίδας του δέρματος για μέγιστο αποτέλεσμα;

Η νιασιναμίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα δραστικά συστατικά για βέλτιστα αποτελέσματα. Μπορεί να λειτουργήσει είτε επικουρικά/συνδυαστικά με άλλες δραστικές ουσίες αλλά ακόμα και να ενισχύσει τη δράση τους όπως συμβαίνει με την Τρετινοϊνη.

Λειτουργεί καλά παράλληλα με τον χαλκό (Copper Peptides), το φολικό οξύ και τον ψευδάργυρο (Zinc) για τη θεραπεία της ακμής.

Λειτουργεί άψογα με όλους τους ενυδατικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υαλουρονικού οξέος.

Υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών;

Η τοπική χρήση ορών Νιασιναμίδης θεωρείται γενικά ασφαλής και χωρίς παρενέργειες για όλους τους τύπους δέρματος.

Τα άτομα που έχουν προϋπάρχουσες αλλεργίες ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση επειδή η Νιασιναμίδη μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ισταμίνης από το σώμα σας.

Κάντε μια δοκιμή

Μπορείτε πάντοτε να αποφύγετε τις εκτεταμένες αλλεργικές αντιδράσεις και τις ευαισθησίες των προϊόντων κάνοντας μια δοκιμή:

– Εφαρμόστε μια ποσότητα προϊόντος σε μέγεθος κέρματος στο αντιβράχιο σας.

– Περιμένετε 24 ώρες.

– Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε ερυθρότητα, κνησμό ή πρήξιμο, πλύνετε την περιοχή και διακόψτε τη χρήση.

– Εάν δεν εμφανίσετε παρενέργειες, θα είναι ασφαλές να το εφαρμόσετε αλλού.

Τι αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε;

Όπως με κάθε νέο προϊόν skin care που συμβάλλει σε δομικές αλλαγές στην επιδερμίδα, πέρα από τον έλεγχο της λιπαρότητας και την όψη υγειούς δέρματος, τα υπόλοιπα αποτελέσματα χρειάζονται μερικές εβδομάδες να φανούν (4 – 6).

Πρέπει πάντα να υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των τοπικών σκευασμάτων και αν θέλετε να διορθώσετε κάποια βλάβη ή πάσχετε από κάποια δερματική νόσο, η μόνη οδός που θα προσφέρει οριστική αλλά και πλήρως ασφαλή λύση είναι η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρείο ώστε να σας δοθεί εξατομικευμένο πλάνο θεραπειών.

[mc4wp_form id="278"]