Τον Σεπτέμβριο, αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν μια περίτεχνη αίθουσα θρόνου κι έναν θάλαμο, που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι ισχυρές γυναίκες κυβέρνησαν περισσότερα από 1.300 χρόνια πριν.

Ο θάλαμος και η αίθουσα του θρόνου βρέθηκαν στην Pañamarca, έναν αρχαιολογικό χώρο που κάποτε ήταν θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο του αρχαίου πολιτισμού Moche. Η αίθουσα είναι διακοσμημένη με περίτεχνες τοιχογραφίες φιδιών και είναι ακόμη πλήρης με φθαρμένο θρόνο. Οι πίνακες μέσα στο θάλαμο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δείχνουν μια γυναίκα να κάθεται στο θρόνο ενώ δέχεται επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης απεικονίσεις στέμματος, μισοφέγγαρου, θαλάσσιων πλασμάτων και εργαστηρίου υφαντικής.

Χρονολογούμενος στο 650 μ.Χ., ο θρόνος έδειξε σημάδια φθοράς στην πλάτη του. Μια ανθρώπινη τρίχα και πολύχρωμες πέτρες βρέθηκαν ενσωματωμένες στον θρόνο. Υπάρχουν σχέδια για τη διεξαγωγή ανάλυσης DNA των μαλλιών, αν και οι ειδικοί παραμένουν αβέβαιοι εάν υπάρχει αρκετό υλικό για να γίνει αυτό, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος Pañamarca.

Ένας άλλος θάλαμος, που ονομάστηκε Hall of the Braided Serpents, κατασκευάστηκε επίσης με φαρδιούς πυλώνες και έβλεπε σε μια πλατεία. Είναι διακοσμημένο με πίνακες μεγάλων φιδιών με ανθρώπινα πόδια, καθώς και εικόνες πολεμιστών και ενός αγνώστου ταυτότητας μυθικού πλάσματος. Τα μοτίβα που παρουσιάζονται εδώ δεν μοιάζουν με αυτά που μπορεί να δει κανείς στην τέχνη Moche που είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως, είπε το ερευνητικό πρόγραμμα.

Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη συμφωνία ανάμεσα στους ειδικούς ότι η κουλτούρα των Moche δεν ήταν ανδροκρατούμενη, κάτι που έχουν υποδείξει και προηγούμενα ευρήματα στην περιοχή. Επειδή οι Moche δεν είχαν επίσημο σύστημα γραφής και πολλές τοποθεσίες λεηλατήθηκαν από τότε που κατείχαν την εξουσία, αρχαιολογικά ευρήματα όπως αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ιστορικοί κατανοούν τον πολιτισμό αυτού του λαού.

Περισσότερα θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν καθώς οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές στον χώρο. Οι εργασίες για την κύρια πυραμίδα, για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]