Το padel είναι το νέο τένις! Μας ήρθε από την Ισπανία, έγινε σούπερ δημοφιλές και στη χώρα μας και έχει πολλά οφέλη για το σώμα και τη διάθεσή μας.

Μπορώ αυτή τη στιγμή να φέρω στο μυαλό μου μια δεκάδα φίλους και γνωστούς που παίζουν μανιωδώς padel, χωρίς κανένας τους να έχει αθλητικό υπόβαθρο. Και όλοι τους έχουν κολλήσει, κάνουν πολλές προπονήσεις την εβδομάδα και παίρνουν με ενθουσιασμό μέρος σε τουρνουά λες και ανακάλυψαν τώρα τη χαρά της φυσικής δραστηριότητας. Που μάλλον αυτό έχει συμβεί! Πέρα από… τους φίλους μου, το padel έχει πιστούς οπαδούς, καθημερινούς ανθρώπους, αλλά και διάσημους, όπως για παράδειγμα τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Νεϊμάρ και την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ, ενώ είναι τρελά ανερχόμενη τάση στις αραβικές χώρες.

Τι είναι το padel

Για να καταλάβουμε όσοι δεν το γνωρίζουμε, να πούμε ότι είναι ένα «ξαδερφάκι» του τένις. Παίζεται σε γήπεδα περίπου στο μισό μέγεθος από εκείνα του τένις, κλειστά και ανοιχτά και έχει κάποιες ακόμη ουσιαστικές διαφορές από το τένις. Για παράδειγμα, το γήπεδο περιφράσσεται με τοίχους, οι οποίοι συμμετέχουν στο παιχνίδι όπως περίπου στο squash. Η ρακέτα είναι, επίσης, διαφορετική και μοιάζει περισσότερο με τις ρακέτες παραλίας.

Είναι το padel η καλύτερη άσκηση για την εμμηνόπαυση;

Πέρα από μια φίλη μου που λέει ότι χωρίς το padel θα είχε δυσκολευτεί πολύ στη φάση της εμμηνόπαυσης που βιώνει, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν το ίδιο πράγμα. Σύμφωνα με μελέτη, η τακτική εξάσκηση στο padel συστήνεται στις γυναίκες μέσης ηλικίας για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και πόνων στη μέση.

Padel για διασκέδαση και υγιές σώμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για τους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά άσκησης έντονης έντασης την εβδομάδα – και το padel είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να συμπληρώσουμε αυτόν τον χρόνο που είναι απαραίτητος για την καλή μας υγεία μεγαλώνοντας. Πρόκειται για μία προπόνηση για όλο το σώμα που κρατά τους ασκούμενους σε συνεχή κίνηση, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αντοχής, της καρδιαγγειακής υγείας και την πρόληψη παραγόντων κινδύνου για την υγεία στο μέλλον. Ο τρόπος που παίζεται, με το μπαλάκι να τινάζεται από πλευρά σε πλευρά στο γήπεδο, σημαίνει μπόλικο τρέξιμο, κίνηση από πλευρά σε πλευρά και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και βοηθά στην ανάπτυξη ταχύτητας και δύναμης. Επιπλέον, περιλαμβάνει εκρηκτικές κινήσεις που χτίζουν μυς. Και όπως καταλαβαίνει κανείς από την σύντομη αυτή περιγραφή, μία παρτίδα πάντελ με διάρκεια περίπου 1 έως 1,5 ώρα είναι αρκετή για να ιδρώσετε, να εκτονωθείτε και να κάψετε πολλές θερμίδες!

Όπως και το τένις, ενώ βελτιώνει τη συνολική αερόβια φυσική σας κατάσταση, ώστε να μπορείτε να τρέχετε για περισσότερο χρόνο, το padel σας βοηθά επίσης να χτίσετε μυς με σύντομες και εκρηκτικές κινήσεις, ώστε να ωφεληθεί η αναερόβια φυσική σας κατάσταση.

Padel για βελτίωση της διάθεσης

Ένας ακόμη καλός λόγος για να δοκιμάσετε το padel είναι ότι προσφέρει μεγάλη ψυχική εκτόνωση, βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος της καθημερινότητας και ενισχύει τους κοινωνικούς και φιλικούς δεσμούς. Παίζοντας, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες όπως ντοπαμίνη, ενδορφίνες και σεροτονίνη που βελτιώνουν τη διάθεση και προωθούν μία αίσθηση χαράς. Eίναι, επίσης, ένα ομαδικό σπορ που ευνοεί την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία νέων γνωριμιών με παρόμοια ενδιαφέροντα.

[mc4wp_form id="278"]