Οι καλλιτέχνιδες Nan Goldin και Molly Crabapple, καθώς και η κινηματογραφίστρια Laura Poitras, ήταν μεταξύ των περισσότερων από 200 ακτιβιστών του Jewish Voice for Peace (JVP) που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας για την Παλαιστίνη έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.

Περίπου 500 ακτιβιστές και ακτιβίστριες, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι απόγονοι επιζώντων του Ολοκαυτώματος, έφτασαν στα εγκαίνια του χρηματιστηρίου στη Wall Street φορώντας κόκκινα μπλουζάκια “Not In Our Name”. Κόκκινα ρούχα που έφεραν τις λέξεις “Stop Arming Israel” και “Fund FEMA Not Genocide” τοποθετήθηκαν πάνω από τα αγαπημένα για τους τουρίστες γλυπτά “Charging Bull” (1989) και “Fearless Girl” (2017).

Περίπου 10 ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν στις πύλες της Wall Street, με τον μεγαλύτερο να είναι ο 82χρονος συνεργάτης του MacArthur και ομότιμος καθηγητής Hunter Ros Petchesky, σύμφωνα με το Democracy Now!. Φωτογραφίες και βίντεο που κοινοποίησε το JVP δείχνουν δεμένους ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, να σύρονται και να παρασύρονται από τις εγκαταστάσεις από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης. «Είμαι περήφανος που με συνέλαβαν μαζί τους, αν αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση του μηνύματός μας», είπε στο Hyperallergic η ακτιβίστρια-καλλιτέχνης Nan Goldin, η οποία υπήρξε ειλικρινής αντίπαλος της παρουσίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Η Goldin και η Crabapple φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα. Η διαδήλωση οργανώθηκε αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων και ενός νέου πυραυλικού συστήματος στο Ισραήλ για να βοηθήσει την εναέρια και χερσαία επίθεσή του στη Γάζα και τώρα στον Λίβανο.

Για το πλαίσιο: Σύμφωνα με μια έκθεση από το έργο Costs of War του Πανεπιστημίου Brown, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε «βοήθεια ασφαλείας» στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς. Αυτός ο αριθμός αποτελείται από το τυπικό ετήσιο πακέτο βοήθειας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμπληρώνεται από 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη δημόσια χρηματοδότηση. Αυτή η έκθεση τόνιζε ότι, ενώ ο αριθμός αυτός είναι «ουσιαστικά» μεγαλύτερος από κάθε άλλον καταγεγραμμένο από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ το 1959, αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ που χορηγήθηκε εντός αυτού του έτους (για παράδειγμα, Στρατιωτικές επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπως η επίθεση κατά των Χούτι στην Υεμένη που αντιτίθενται στο Ισραήλ).

Από τις 29 Σεπτεμβρίου, ο ανθρώπινος απολογισμός του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα είναι 41.595 ζωές Παλαιστινίων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. (Τα πολιτιστικά ορόσημα της Γάζας έχουν επίσης υποστεί ζημιές ή καταστροφές μέσα σε αυτό το έτος.)

Η διαμαρτυρία στο Χρηματιστήριο συνέπεσε με την Ημέρα των Ιθαγενών στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε και πυροδότησε το Νοσοκομείο Μαρτύρων Al-Aqsa, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Οι ακτιβιστές του JVP έχουν επίσης επιστήσει την προσοχή στα δεινά των κοινοτήτων στον αμερικανικό νότο, οι οποίες έχουν ζητήσει περισσότερη κρατική βοήθεια μετά τους τυφώνες Helene και Milton. «Κάθε μέρα βλέπουμε ένα νέο, ανείπωτο ισραηλινό έγκλημα πολέμου στα smartphone μας», είπε η Crabapple με έδρα τη Νέα Υόρκη, στην Hyperallergic. «Οι ισραηλινές βόμβες ισοπεδώνουν πολυκατοικίες στη Βηρυτό και καίνε ζωντανούς Παλαιστίνιους ασθενείς στη Γάζα».

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]