Ένα θησαυροφυλάκιο με περισσότερα από 100 τεχνουργήματα νεφρίτη της Λίθινης Εποχής που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην εσωτερική Μογγολία μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων μεταξύ δύο αρχαίων κινεζικών πολιτισμών.

Τρεις δράκοι νεφρίτη ηλικίας 5.000 ετών, διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών, ξεχώρισαν ανάμεσα στον θησαυρό στον αρχαιολογικό χώρο Yuanbaoshan στην πόλη Chifeng της Κίνας. Ένα σμαραγδένιο πράσινο και περίπου στο μέγεθος ενός χεριού, είναι το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ανακαλυφθεί στη βόρεια Κίνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αυτά τα τεχνουργήματα έχουν συνδεθεί με τον πολιτισμό Hongshan, ο οποίος ευδοκιμούσε στην εσωτερική Μογγολία και τις κοντινές επαρχίες Liaoning και Hebei κατά τη Λίθινη Εποχή. Αυτός ο πολιτισμός παρήγαγε μερικά από τα παλαιότερα γνωστά αντικείμενα νεφρίτη στον κόσμο, συνήθως για τελετουργίες ταφής. Ανθρώπινα υπολείμματα και αγγεία που βρέθηκαν στο Yuanbaoshan βοήθησαν τους ειδικούς να προσδιορίσουν ότι αυτά τα κομμάτια μπορεί να ανήκουν στον πολιτισμό των Hongshan.

Αν και έχουν γίνει ανασκαφές σε περισσότερους από 1.100 πολιτιστικούς χώρους , αυτός ο ταφικός τύμβος είναι ο μεγαλύτερος του είδους του που ανακαλύφθηκε στην εσωτερική Μογγολία.

Ένα άλλο λείψανο που βρέθηκε στην τοποθεσία ήταν ένα κάλυμμα κεφαλής από νεφρίτη που μοιάζει με τεχνούργημα που φτιάχτηκε από έναν άλλο μακρινό πολιτισμό στη σημερινή επαρχία Anhui. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δύο πληθυσμοί πιθανότατα αντάλλαξαν αγαθά σε μεγάλες αποστάσεις, με τον αρχαίο πολιτισμό να πιστεύεται ότι είχε μετακινηθεί νότια λόγω της κλιματικής αλλαγής περίπου πριν από 4.000 χρόνια.

Μερικά από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα κινεζικού φενγκ σούι, μια πρακτική που χρησιμοποιούσε την αστρονομία για να συνδέσει τον άνθρωπο και το σύμπαν, έχουν επίσης εντοπιστεί μεταξύ των τοποθεσιών στην περιοχή, καταδεικνύοντας την επιρροή που είχε ο πολιτισμός των Hongshan στην πρώιμη ανάπτυξη του κινεζικού πολιτισμού.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]