Το φθινόπωρο έχει φέρει αλλαγές τόσο στον καιρό όσο και την καθημερινότητά μας κι αποτελεί την ιδανική εποχή για να οργανώσουμε το οικιακό μας φαρμακείο. Οι συχνές μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες προκαλούν αυξημένα κρυολογήματα, αλλεργίες κι άλλες εποχικές παθήσεις, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Τι χρειάζεται να έχουμε στο φαρμακείο στο σπίτι αυτή την εποχή

Η αλλαγή της εποχής φέρει μαζί της κρυολογήματα, ιώσεις, αλλεργίες, στις οποίες θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέχουμε στον εαυτό μας την κατάλληλη φαρμακευτική βοήθεια. Έχοντας οργανώσει σωστά το οικιακό μας φαρμακείο, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε εποχική πάθηση.

Παυσίπονα
Αντιπυρετικά φάρμακα
Αποσυμφορητικό σπρέι
Σιρόπι ή καραμέλες για τον βήχα
Αντιισταμινικά χαπια
Θερμόμετρο
Βιταμίνες για ενίσχυση ανοσοποιητικού

Συμβουλές για την αποθήκευση και διατήρηση φαρμάκων και συμπληρωμάτων

Το παν για τη διατήρηση της καλής ποιότητας των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής είναι η σωστή αποθήκευση και διατήρησή τους. Γι’ αυτό:

-Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος, ενώ υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα που απαιτούν τη συντήρησή τους στο ψυγείο.
-Να μη φυλάμε το οικιακό φαρμακείο στο μπάνιο, καθώς οι συνθήκες υγρασίας ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων.
-Να μην τα βγάζουμε από τη συσκευασία τους, ώστε να μη χάσουμε τις οδηγίες χρήσης και την ημερομηνία λήξης τους.
-Να διατηρούμε τις συσκευασίες καλά κλειστές και μακριά από παιδιά.
-Να ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν την κατανάλωσή τους.
-Να μην πετάμε τα ληγμένα φάρμακά μας στην αποχέτευση, καθώς μολύνουν το νερό και προκαλούν επιβλαβείς συνέπειες.

Προϊόντα που δεν πρέπει να λείπουν από το οικιακό φαρμακείο

Ανεξαρτήτως της εποχής, το οικιακό μας φαρμακείο θα πρέπει να είναι πάντα εξοπλισμένο με είδη πρώτων βοηθειών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μικροτραυματισμούς.

Αποστειρωμένες γάζες
Οινόπνευμα
Έμπλαστρα για μυϊκούς πόνους
Βάμμα ιωδίου
Αλοιφή για εγκαύματα
Τσιρότα
Γάντια μιας χρήσης
Πιεσόμετρο

Τέλος, θα ήταν καλό το οικιακό μας φαρμακείο να περιέχει ορισμένα από τα βασικά συμπληρώματα διατροφής, ώστε να μπορούμε να τα λάβουμε άμεσα, εάν παρουσιαστεί ανάγκη. Οι βασικές βιταμίνες που είναι σημαντικό να υπάρχουν σε κάθε οικιακό φαρμακείο είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, ο ψευδάργυρος και τα προβιοτικά.

Πηγή: ofarmakopoiosmou.gr

[mc4wp_form id="278"]