Η επιβράβευση της γάτας σας με «περιποιήσεις» ή «λιχουδιές» μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την καλή συμπεριφορά και να ενισχύσετε τον δεσμό σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τις σωστές λιχουδιές και να γνωρίζετε πότε να τις προσφέρετε.

Ακολουθούν μερικές συστάσεις για την επιλογή των αγαπημένων λιχουδιών της γάτας, με βάση πληροφορίες από το VCA Animals Hospital:

Επιλέξτε λιχουδιές με λίγες θερμίδες

Όταν επιλέγετε λιχουδιές, είναι σημαντικό να επιλέγετε υγιεινές λιχουδιές. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εμπορικές λιχουδιές, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα της συσκευασίας για το περιεχόμενο σε θερμίδες.

Διατηρήστε την κατανάλωση λιχουδιών κάτω από 10%

Η πρόσληψη λιχουδιών πρέπει να είναι μέτριας συχνότητας. Η VCA συνιστά ότι «αφού μάθετε τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες της γάτας σας, λάβετε το 10% αυτών των θερμίδων και δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό για λιχουδιές». Είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι το 90% των θερμίδων πρέπει να προέρχεται από τη συνήθη διατροφή, αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε προβλήματα παραπάνω κιλών.

Εισάγετε νέα τρόφιμα αργά

Όταν δίνετε νέες λιχουδιές ή σνακ, είναι απαραίτητο να το κάνετε σταδιακά. Εισάγετε νέα τρόφιμα αργά και ένα κάθε φορά και ξεκινήστε δίνοντάς στο αιλουροειδές σας ένα μικρό κομμάτι για να δείτε πώς αντιδρά.

Αποφύγετε τις ωμές ή αφυδατωμένες λιχουδιές

Όπως αναφέρει το Animal Hospital, «οι ωμές, λυοφιλοποιημένες ή αφυδατωμένες λιχουδιές μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους βακτηριακής μόλυνσης». Αυτό μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την υγεία της γάτας που τα καταπίνει, αλλά και άλλων ζώων και ανθρώπων στο σπίτι. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε τύπους λιχουδιών που είναι ασφαλείς και δεν παρουσιάζουν κινδύνους.

Χρησιμοποιήστε μερίδες κανονικού φαγητού ως λιχουδιά

Μερικές γάτες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ λιχουδιών και κανονικής τροφής τους. Εάν η γάτα σας λατρεύει το φαγητό, η χρήση ενός μέρους της κανονικής διατροφής της ως λιχουδιά μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, υγιεινή και ασφαλής στρατηγική.

Επιλέξτε άλλους τύπους ανταμοιβών

Εκτός από τις λιχουδιές, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ανταμείψετε τη γάτα σας, όπως catnip, ένα νέο παιχνίδι, ένα από αυτά τα χαρτόκουτα που τους αρέσουν τόσο πολύ ή ένα μασάζ. Λίγα λεπτά προσοχής και περιποίησης μπορεί να είναι μια εξαιρετική ανταμοιβή.

Κάθε πότε πρέπει να δίνω λιχουδιές στη γάτα μου;

Οι λιχουδιές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο «θετικής ενίσχυσης», δηλαδή να προσφέρονται όταν η γάτα σας παρουσιάζει μια επιθυμητή συμπεριφορά ή μια συμπεριφορά που θέλετε να ενθαρρύνετε. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα θα συνδέσει την καλή συμπεριφορά με μια ανταμοιβή. Αποφύγετε να δίνετε λιχουδιές οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή, χειρότερα, όταν συμπεριφέρεται άσχημα, καθώς αυτό θα μπορούσε να μπερδέψει το ζώο και να ενισχύσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Εν ολίγοις, το να προσφέρετε λιχουδιές στη γάτα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τις θετικές συμπεριφορές και να ενισχύσετε τον δεσμό σας μαζί της, αρκεί να διατηρείτε μια υγιή ισορροπία στη διατροφή της. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή του γούνινου συντρόφου σας.

Πηγή: El espectador

[mc4wp_form id="278"]