Η τάση που έγινε viral και αφορά στην αντοχή σε μεγάλες πτήσεις χωρίς τη χρήση τηλεφώνων, οθονών ή άλλων περισπασμών, κέρδισε πρόσφατα την προσοχή του κόσμου. Αλλά τι θα συνέβαινε αν μέναμε αποσυνδεδεμένοι και μετά την προσγείωση;
Όλα σχετίζονται με τη δύναμη του νου – ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται. Η τάση του “raw-dogging” κατά τη διάρκεια μακρινών πτήσεων, όπου οι επιβάτες αποφεύγουν κάθε μορφή ψυχαγωγίας, όπως βιβλία, μουσική, οθόνες, καθώς και φαγητό, ποτό ή ύπνο, τράβηξε τα βλέμματα αυτό το καλοκαίρι.
Ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, Έρλινγκ Χάαλαντ, ανέβασε βίντεο από μια πτήση επτά ωρών, όπου καυχιόταν ότι δεν χρησιμοποίησε τηλέφωνο, δεν κοιμήθηκε, δεν ήπιε νερό ή έφαγε. Ο Χάαλαντ δεν ήταν ο μόνος διάσημος που ακολούθησε αυτή την τάση, καθώς ο Αυστραλός παραγωγός μουσικής Torren Foot και ο ηθοποιός Jared Leto μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες «raw-dogging» διάρκειας 15 και 17 ωρών αντίστοιχα.
Η πραγματικότητα της εξάρτησής μας από την τεχνολογία
Παρότι μπορεί κανείς να θεωρήσει το «raw-dogging» ανόητο ή μηδενιστικό, σίγουρα φανερώνει την εξάρτησή μας από την τεχνολογία: βασιζόμαστε τόσο πολύ σε εξωτερικά ερεθίσματα, που η έλλειψή τους για μερικές ώρες θεωρείται πλέον «πρόκληση». Μελέτες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση στο παρόν και η ενσυνειδητότητα μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και την ευεξία, μειώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη και την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τον ύπνο. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική χρήση του κινητού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών ύπνου και της υγείας του μυοσκελετικού μας συστήματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημάδι που χρειαζόμαστε για να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή μας και να καθίσουμε πιο ίσια.
Η «σκοτεινή πλευρά» του φαινομένου
Όπως κάθε viral πρόκληση, έτσι και το «raw-dogging» έχει την σκοτεινή του πλευρά. Οι επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν ότι σε ακραίες περιπτώσεις, όταν οι συμμετέχοντες αποφεύγουν να πίνουν νερό, να κινούνται ή να χρησιμοποιούν την τουαλέτα κατά τη διάρκεια μακρινών πτήσεων, αυτή η τάση μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμη και θανάσιμη.
Αν το ταξίδι στοχεύει στην αναζήτηση νέων εμπειριών και την απόδραση από τις καθημερινές μας συνήθειες, γιατί παραμένουμε τόσο προσκολλημένοι στις ίδιες συσκευές και οθόνες που χρησιμοποιούμε και στο σπίτι; Ίσως η απενεργοποίηση του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης να είναι αναζωογονητική. Ίσως αυτός ο «πνευματικός καθαρισμός», χωρίς εφαρμογές και ειδοποιήσεις, να μας επιτρέψει να συνδεθούμε βαθύτερα με το νέο περιβάλλον και να ανακαλύψουμε πώς ταξίδευαν οι άνθρωποι στο παρελθόν.
Η πόλη Πάλμα στη Μαγιόρκα μπορεί να μην φαίνεται σαν ο ιδανικός τόπος για «πνευματικό καταφύγιο». Με τη φήμη της ως προορισμός για τουρίστες που περνούν τον χρόνο τους μαυρίζοντας, διασκεδάζοντας και πίνοντας κοκτέιλ, πολλοί κάτοικοι έχουν αντιδράσει στην αύξηση του τουρισμού. Καθώς η πόλη γεμίζει με πάρτι και ανθρώπους που βγάζουν selfies, οι ντόπιοι προσπαθούν να την ανακτήσουν. Η απενεργοποίηση του κινητού ίσως να είναι ένας τρόπος να αφουγκραστούμε καλύτερα τους ανθρώπους αυτούς και να εξερευνήσουμε βαθύτερα την πόλη τους.
Πηγή: BBC / Pride.gr