Στα 54 χρόνια από τον θάνατο του Jimi Hendrix, κάθε μέρος του αρχείου του έχει εξορυχθεί για φρέσκο ​​υλικό. Ηχογραφήσεις ξεχασμένων συναυλιών, σκοτεινών B-sides και εγκαταλελειμμένων demos έχουν όλα κυκλοφορήσει. Αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας όλα όσα ηχογράφησε ο Αμερικανός ροκ κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης.

Κασέτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα με κομμάτια που δεν έχουν ξανακουστεί είναι τώρα προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών του Hendrix. Τα ακυκλοφόρητα demos του 1968, τα οποία λέγεται ότι είναι «πολύ διαφορετικά σε ήχο και μήκος» από πιο γνωστές εκδόσεις, διαρκούν επτά λεπτά και περιλαμβάνουν τα Up From the Skies, Ain’t No Telling, Little Miss Lover και Stone Free. Μόνο αυτή η κασέτα αναμένεται να πουληθεί έως και 200.000 λίρες.

Ο Mark Hochman, μουσικός σύμβουλος της δημοπρασίας Propstore, είπε ότι το άτομο που θα τα αγοράσει θα έχει την ευτυχία να έχει τα δικά του τραγούδια του Jimi Hendrix που μόνο εκείνο μπορεί να ακούσει.

Ο Hendrix ήταν ένας βιρτουόζος που πρωτοστάτησε στις εκφραστικές, εκρηκτικές δυνατότητες της ηλεκτρικής κιθάρας στη μουσική που συνδύαζε ροκ, σόουλ, μπλουζ και τζαζ. Οι κλασικές του επιτυχίες περιλαμβάνουν το Purple Haze, το Foxy Lady και το All Along the Watchtower. Πέθανε το 1970 σε ηλικία μόλις 27 ετών, μετά από εμφανή υπερβολική δόση.

Η πώληση περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενους λογαριασμούς από έναν γιατρό της Harley Street, νε παραλήπτες τον Hendrix και τα μέλη του συγκροτήματός του, τους Jimi Hendrix Experience. Ο Hochman είπε: «Μπορείτε μόνο να φανταστείτε τι ήταν αυτό στα τέλη της δεκαετίας του 1960… Νομίζω ότι ήταν για τα ναρκωτικά τους».

Η συλλογή πωλείται από την Patricia “Trixie” Sullivan, η οποία ήταν προσωπική βοηθός του μάνατζερ του Hendrix, Mike Jeffery, μεταξύ 1966 και 1973. Ασχολήθηκε με τους μουσικούς του, κλείνοντας στούντιο ηχογράφησης και οργάνωνε τους σταθμούς των περιοδειών. Ενώ επέβλεπε την καθημερινή λειτουργία της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του μεγιστάνα της μουσικής, η Sullivan συνόδευε τους μουσικούς σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Μετά τον θάνατο του Jeffery το 1973, συνέλεξε το υλικό από το γραφείο του στο κεντρικό Λονδίνο. Οι δικαστικοί επιμελητές το είχαν λεηλατήσει, αφαιρώντας έπιπλα, μεταξύ άλλων αντικειμένων που έκριναν πολύτιμα, αφήνοντας όμως πίσω τα demo και τα master tapes, μεταξύ άλλου αρχειακού υλικού. Από τότε τα πάντα έμειναν στην κατοχή της.

Έχοντας έρθει στο φως νωρίτερα φέτος, αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιο από αυτά βγαίνει σε δημοπρασία. Υπάρχουν περισσότερες από 50 σπάνιες κασέτες, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ηχογραφήσεων από τον Hendrix, καθώς και συγκροτημάτων όπως οι Animals και οι Soft Machine. Μερικά από τα πρωτότυπα κουτιά φέρουν τίτλους με τακτοποιημένο χειρόγραφο του Hendrix. Τρία από τα ακυκλοφόρητα demos – Up From the Skies, Ain’t No Telling και Little Miss Lover – είναι κομμάτια από το δεύτερο άλμπουμ των Experience, Axis: Bold as Love, ενώ το Stone Free ήταν η B-side του Hey Joe, του πρώτου άλμπουμ του Hendrix. Το single στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε το 1966.

Ο Hochman είπε: «Αυτές οι εκδόσεις δεν έχουν ακουστεί ποτέ στο παρελθόν, δεν έχουν κυκλοφορήσει ή μεταδοθεί και είναι πολύ διαφορετικές σε ήχο και μήκος από τα πιο κοινά παραδείγματα. Είναι πολύ πιο σφιχτά και λεία. Μπορείτε να ακούσετε περισσότερη κιθάρα, κάτι για το οποίο ήταν προφανώς διάσημος ο Hendrix. Οι ειδικοί που επισκέφτηκαν και άκουσαν τις ηχογραφήσεις συμφωνούν ότι αυτές είναι πολύ ανώτερες από όλες τις άλλες εκδόσεις αυτών των κομματιών».

Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης λογαριασμούς στεγνού καθαρισμού για ένα πράσινο βελούδινο σακάκι, ένα χρυσό κοστούμι και πορτοκαλί παντελόνι, μεταξύ των άλλων ψυχεδελικών κοστουμιών του Hendrix, εμπνευσμένα από την Carnaby Street του Λονδίνου.

Ένα σημείωμα από τη δισκογραφική εταιρεία του Hendrix τον ενημερώνει ότι εκδιώκεται από το διαμέρισμα του Ρίνγκο Σταρ στο Λονδίνο επειδή υπήρξαν τόσα πολλά παράπονα από άλλους ενοικιαστές.

Υπάρχουν εκκαθαριστικά για το Jimi Hendrix Experience, ακόμη και το πρώτο συμβόλαιο του συγκροτήματος. Ένα έγγραφο δείχνει ότι ήταν εγγυημένο ότι θα λάβουν έως και επτά ψηφία για μια εφάπαξ απόδοση, παρόλο που οι μισοί θα πήγαιναν στον Jeffery.

Μεταξύ άλλων εγγράφων είναι ένα έντυπο των ΗΠΑ που συμπλήρωσε ο Hendrix και ζητούσε πιστοποιητικό γέννησης για να πάρει διαβατήριο, δρομολόγια περιοδειών και λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές.

Τρεις συλλέκτες έχουν πετάξει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μόνο για να εξετάσουν τη συλλογή, ενώ τρεις εταιρείες παραγωγής ντοκιμαντέρ εξέτασαν το υλικό για πιθανά ντοκιμαντέρ και ταινίες δράματα. Ένα προγραμματισμένο έργο αφορά τον Hendrix, τη ζωή και τον χρόνο του στο Λονδίνο. Αλλά όποιος καταλήξει να έχει τις ηχογραφήσεις θα πρέπει να διαπραγματευτεί την πιθανή χρήση τους σε συνεργασία με τον όμιλο Hendrix. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί απλώς να τα απολαύσει στην ιδιωτικότητα του σπιτιού του.

Η δημοπρασία με ζωντανή ροή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 15 Νοεμβρίου από την Propstore, ειδικούς σε αναμνηστικά κινηματογράφου, τηλεόρασης και μουσικής.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]