Το κλειδί για να σταματήσουν τα κατοικίδιά σας να τσακώνονται σαν τον σκύλο με τη γάτα – κυριολεκτικά – μπορεί να βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τα συστήνουμε αρχικά, προτείνει έρευνα.

Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν να πάρουν ένα νέο κουτάβι στο σπίτι, ενώ έχουν ήδη γάτα, θα πρέπει να σκεφτούν να συνηθίσουν την επαφή σιγά σιγά, σύμφωνα με τα ευρήματα της Dogs Trust. «Η συμβουλή είναι ότι γίνεται πραγματικά σταδιακά», είπε η Δρ Rachel Casey, κτηνίατρος και ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων, στο πρακτορείο ειδήσεων PA Media. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτό που θα θέλατε να κάνετε είναι να έχετε τη γάτα σε μια κατάσταση από όπου μπορεί να δραπετεύσει, να ξεφύγει, έτσι ίσως κάπου ψηλά που η γάτα μπορεί να πάει ώστε να μην αισθάνεται απειλή από το κουτάβι». Η Casey, η οποία είναι επίσης διευθύντρια στρατηγικής και μετασχηματισμού στο Dogs Trust, πρόσθεσε: «Και αυτό που πραγματικά χρειάζεται να διδάξεις στο κουτάβι είναι να είναι ήρεμο παρουσία της γάτας».

Ως μέρος της έρευνάς του για το Generation Pup, το Dogs Trust εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ σκύλων και γατών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι παράγοντες όπως η ταχύτητα εισαγωγής και η ηλικία ενός κουταβιού μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του προς τα αιλουροειδή.

Η έρευνα διαπίστωσε λοιπόν, ότι περίπου το ένα πέμπτο (20,1%) των ιδιοκτητών κατοικίδιων παρουσιάζουν αμέσως το νέο τους κουτάβι στις υπάρχουσες γάτες τους και το 18,9% το κάνει σε λιγότερο από δύο ώρες. Ωστόσο, οι σταδιακές εισαγωγές μεταξύ κουταβιών και γατών αύξησαν σημαντικά την πιθανότητα να συνεννοηθούν. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα κουτάβια που έρχονται σε επαφή με γάτες για περισσότερες από μία ημέρα –ιδιαίτερα εκείνα που είναι μικρότερα των 12 εβδομάδων – είναι πιο ήρεμα και πιο φιλικά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο αρμονικής σχέσης.

Η Casey είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων έδειξαν «ανεπιθύμητη» συμπεριφορά όταν πρωτογνωρίστηκαν με μια γάτα, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν επιθετικοί ή έπαιζαν με τη γάτα όταν αυτή δεν ήθελε να παίξει. Λιγότερο από το 10% των κουταβιών που γνώρισαν τις γάτες ήταν ήρεμα και παρέμειναν χαλαρά.

Η μελέτη Generation Pup είναι η μεγαλύτερη του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερα από 9.500 κουτάβια που έχουν ήδη εγγραφεί, συμπεριλαμβανομένων 4.500 κουταβιών τα οποία αλληλεπιδρούν με γάτες. Το έργο είναι μια μελέτη σειράς / κοόρτης – όπου οι σκύλοι που συμμετέχουν παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η Generation Pup είπε ότι αυτό το μοντέλο τους επέτρεψε να διερευνήσουν πώς τα γεγονότα ή τα περιβάλλοντα νωρίς στη ζωή, καθώς και η γενετική, επηρεάζουν την ανάπτυξη συνθηκών και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο New Scientist Live 2024, που θα πραγματοποιηθεί στο ExCeL του Λονδίνου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]